Šilutės savivaldybėje daugiabučių namų renovacijos organizavimu užsiima dvi bendrovės - UAB „Šilutės šilumos tinklai“ ir UAB „Mano būstas Vakarai“ Šilutės padalinys. Todėl nesunku buvo suskaičiuoti, kad abi organizacijos nuo 2013 metų į renovacijos procesą įtraukė 60 daugiabučių namų, esančių Šilutėje ar seniūnijų gyvenvietėse.

Įdomu tai, kad renovacija aktyviau vyksta mažesnėse savivaldybėse, nei didžiuosiuose miestuose. Štai Kaune pernai atnaujinta 19 daugiabučių, Vilniuje – 15, Klaipėdoje tik 8.

Viskas priklauso nuo gyventojų apsisprendimo

„Šilutės šilumos tinklų“ direktoriaus pavaduotojas Vygantas Kamarauskas daugiabučių namų renovacijos organizatoriaus pareigas eina nuo 2014 metų. Pasak jo, pradžioje tikrai buvo nelengva įkalbėti daugiabučių namų gyventojus ryžtis namo renovacijai. Tačiau kai buvo renovuoti pirmieji namai, kuriuose ne tik atsinaujino išorė, bet ir per pusę sumažėjo mokamos sumos už suvartotą šilumą, tuomet jau ir patys šilutiškiai pradėjo ieškoti renovacijos galimybių. Juolab, kad pirmiesiems daugiabučiams namams Valstybė kompensavo 40 proc. renovacijos išlaidų. Dabar kompensacija jau siekia tik 30 proc.

Taigi nuo 2014 metų „Šilutės šilumos tinklai“ jau padėjo atnaujinti rajono 46 pastatus. Iš jų dar 6 namai yra neužbaigti, bet darbai jau artėja į pabaigą. Dar 5 daugiabučiai namai bus pradėti renovuoti netrukus, nes jiems jau yra parengti visi dokumentai, renovacijos darbai suprojektuoti, gautas ir Aplinkos apsaugos ministerijos Atrankos komisijos pritarimas.

Šiemet „Šilutės šilumos tinklai“ jau yra parengę dar 15 pastatų renovacijos investicinius projektus. Tie projektai iki š. m. sausio 31 d. bus pateikti Atrankos komisijai. Tikėtina, kad visiems pastatams bus paskirta renovacijos parama.
V. Kamarausko nuomone, daugiabučių namų renovacijos sąlygos yra palankios tiek daugiau, tiek mažiau pajamų turintiems žmonėms. Ilgalaikio kredito mėnesio įmoka yra mažesnė, nei sutaupyta suma mokant už sunaudotą šilumą. Butų savininkai, kuriems priklauso kompensacijos už šilumą ir karštą vandenį, už atliekamą renovaciją nemoka visai. Jų renovacijos išlaidas apmoka Šilutės savivaldybė.

V. Kamarausko žiniomis, Šilutės mieste ir seniūnijose dar yra apie 400 daugiabučių pastatų, kuriems derėtų atlikti šilumos vartojimo mažinimo renovacijas. Kaip greitai bus baigtas tokių namų atnaujinimo procesas, priklausys nuo pačių žmonių apsisprendimo, ir nuo Valstybės paramos galimybių.

Reikia skleisti daugiau informacijos

„Mano būstas Vakarai“ Šilutės padalinio vadovas Simonas Krūminis pasakojo, kad šiai įstaigai jau pavyko organizuoti ir baigti 10 daugiabučių namų renovacijas. Praėjusiais metais buvo sutvarkyti visi reikiami dokumentai ir gautas Atrankos komisijos pritarimas renovuoti dar 9 pastatus, ir šiemet, jau visai netrukus bus pradėti darbai.
Atrankos komisijai iki sausio 31 d. bus atiduoti spręsti dar 5 namų investiciniai projektai.

S. Krūminis irgi pritaria, kad renovacija daugiabučių namų savininkams atneša nemažai naudos. Pagerėja pastato išvaizda, žymiai sumažinamas šilumos poreikis, nes įrengiami sandarūs langai ir durys, rekonstruojama ventiliacijos sistema. Akivaizdu, kad padidėja ir renovuotų pastatų butų kainos. „Tačiau, vis dar yra nemažai žmonių, kuriems dar kyla abejonių dėl renovacijos naudos. Gal trūksta informacijos?“, - svarsto pašnekovas.

Pasak S. Krūminio, jam yra tekę sutikti vyresnio amžiaus žmonių, kurie priešinasi renovacijai tik dėl to, jog nežino ar tiesiog netiki, kad tie butų savininkai, kuriems yra kompensuojamas mokestis už šilumą ir karštą vandenį, už renovaciją nemoka.

„Yra ir tokių šeimų, kurios pirko butą paėmusios kreditą iš banko. Neretai tokie žmonės sako, jog nori pirmiau atiduoti kreditą, o tik vėliau investuoti į pastato renovaciją. Tenka nemažai diskutuoti ir įtikinėti, kol jie supranta, kad bet kuriuo atveju verta iš karto ryžtis ir daugiabučio namo renovacijai“, - sako S. Krūminis.