Toje vietoje dalį pastatų valdanti UAB „Puiki investicija“ prašė Klaipėdos miesto savivaldybės leisti įkeisti įmonės nuomos teisę į sklypo dalį, nes kitaip negaus banko paskolos, kuri reikalinga sklypui vystyti. Neslepiama, kad toje vietoje žadama statyti daugiabučius ir administracinės paskirties pastatus.

„Ar tikrai esate už tai, kad pačioje miesto širdyje, kur švartuojasi NATO laivai, vyksta „Tall Ships Races“, plazda mūsų valstybės vėliava, atsirastų daugiabučiai su vidiniais kiemais, kuriuose plaikstytųsi vystyklai, virtų asmeninis gyvenimas? Ar ne per didelė prabanga šitokią vietą leisti užstatyti gyvenamaisiais namais?“ - nepritarti tokiam sprendimui kolegas akino Nina Puteikienė.

Klaipėdos miesto savivaldybės Žemėtvarkos skyriaus vedėja Raimonda Gružienė pasakojo, kad „Puiki investicija“ bankui yra pateikusi prašymą suteikti 3 milijonų eurų paskolą.

„Ši įmonė įkeičia 40 savo įmonės butų, pastatytų Vilniuje. Civilinis kodeksas numato tokią galimybę, kad bankas turi teisę reikalauti įkeisti žemės nuomos teisę, šia nuostata ir vadovaujamasi. Kadangi šią teritoriją patikėjimo teise valdo Klaipėdos miesto savivaldybė, todėl ir prašoma priimti tokį sprendimą“, - paaiškino R. Gružienė.

Ji priminė, kad dar 2013 metais buvo patvirtintas šios teritorijos detalusis planas. Ne kartą vyko viešas svarstymas.

„Tai yra labai svarbi viešoji erdvė, kurioje gimė Klaipėda. Mes dabar visiškai lengvai leidžiame, net nežinodami iš esmės, kas ten bus. Lieka neaiški elingo ateitis. Siūlau stabdyti arklius. Pirmiausia tegul mums pristato detaliai, kas ten bus, sulaukime ekspertų pritarimo ir tada spręskite klausimus dėl įkeitimo“, - nepritarti sprendimui ragino N. Puteikienė.

„Iš tikrųjų nebuvo atsakyta į klausimą, kas ten bus. Jeigu bankas prašo įkeisti, vadinasi, tai yra vertė ir vertybė. Savivaldybė turi teisę į šitą žemę, vadinasi, turi žinoti, kas ten bus vystoma ir su kuo turime reikalą. Būtų noras, kad ateityje prašant įkeisti žemės sklypą būtų žymiai platesnis pristatymas, kaip tą projektą matysime ir seksime“, - antrino Judita Simonavičiūtė.

„Kolegos, klausausi jūsų ir galvoju - kokioje jūs Marso planetoje gyvenate. Visas verslas laukia Klaipėdos miesto bendrojo plano patvirtinimo. Tam, kad miestas vystytųsi, kad atsirastų naujų objektų, kurtųsi darbo vietos. Detalusis planas buvo patvirtintas 2013 metais. Tada politikams reikėjo teikti siūlymus, o ne atsibusti po 5-6 metų. Jeigu verslas yra išsinuomojęs valstybinę žemę, tai yra jo teisė. Šiandien kitų miestų kontekste mes atrodome labai liūdnai dėl miesto vystymosi“, - nekaišioti verslui pagalių į ratus ragino Alina Velykienė.

Po ilgų diskusijų politikai šiam sprendimui pritarė.

„Įsivaizduoju, jei kada nors bus sulaukta siūlymo privatizuoti ir Atgimimo aikštę ir kad joje atsirastų kranai - šita salė tam pritars“, - replikavo N. Puteikienė.