„Bent jau mes išgirdome iš rajono vadovų aiškią poziciją, kad jie girdi miesto rūpesčius ir nėra jiems abejingi. Klaipėdos rajono bendrojo plano, kaip ir Klaipėdos miesto bendrojo plano tvirtinimas yra baigiamojoje stadijoje, tad šiandien mums svarbu buvo išgirsti, kad jų bendrojo plano derinimo procedūros galimybės plėsti kapines Klaipėdos rajono teritorijoje neužkerta“, - gera žinia dalijosi Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Tačiau, pasak mero, kalbėti šiandien apie konkrečius sprendinius būtų šiek tiek per drąsu ir rizikinga.

„Buvo sutarta, kad reikia greitai ir operatyviai sukurti aukšto atstovaujamojo lygio darbo grupę, kurioje būtų net tik savivaldybių administracijų specialistai, bet, matyt, ir vadovai. Sutarėme, kad šie klausimai turi būti sprendžiami labai operatyviai ir dalykiškai. Tiek dėl galimybės numatyti tokią vietą Klaipėdos rajono bendrajame plane, tiek dėl konkrečios vietos parinkimo.

Iki šiol būta įvairių interpretacijų. Daug kas iš Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos išsakė ir savo asmeninę nuomonę. Tai, suprantama, neįnešė konstruktyvios dvasios sprendžiant šį jautrų klausimą. Tad sutarėme, kad darbo grupė ir turėtų būti ta vieta, kur iš pirmų lūpų išsakomos pozicijos, kad nebūtų jokių vertėjų ir interpretacijų“, - pokalbio su rajono valdžia detales atskleidė V. Grubliauskas.

Jo žiniomis, tiek miesto, tiek rajono bendrieji planai daugmaž panašiu laiku turi būti pateikti politikams apsispręsti.

„Būtų svarbu iki to laiko neprarasti supratimo, kad tiek džiaugsmai, tiek rūpesčiai gyvenant kaimynystėje yra panašūs ir kad kapinių plėtra nėra vien Klaipėdos miesto rūpestis. Iš dalies tai aktualu ir Klaipėdos rajono savivaldybei. Svarbu, kad rajono vadovybė puikiai supranta bendrai miestui ir rajonui kylančius iššūkius. Kalbama ne tik apie kapines, daug yra svarbių klausimų ir gyviesiems“, - minėjo uostamiesčio meras.

Jis pripažino, kad Klaipėdos miesto užsakymu atliktos galimybių studijos parengimo principas nebuvo labai korektiškas.

„Kai apie studiją rajono vadovybė sužino jau baigiant ją derinti, tai tikrai ne pats korektiškiausias sveikos ir pagarbios kaimynystės pavyzdys. Tikiuosi, kad visi tas pamokas išmokome“, - sakė V. Grubliauskas.

Priminsime, kad Klaipėdos savivaldybės užsakymu 2017 metais buvo atlikta Kapinių plėtros galimybių studija. Tuomet buvo nustatyta, kad Lėbartų kapinėse esamų plotų naujoms kapavietėms užteks tik iki 2022 metų. Buvo identifikuotos trys geriausios vietos naujoms kapinėms įrengti. Visos jos - Klaipėdos rajono teritorijoje.