1. Pačioje uostamiesčio širdyje – galimybė persikelti į Viduramžius

Mėgstantys istorijas apie riterius, bebaimes kovas ir kitas viduramžių epochos batalijas gali aplankyti tais laikais Memelburgo pavadinimą turėjusią Klaipėdos pilį. XIX a. praradusi savo strateginę reikšmę, pilis buvo nugriauta, tačiau iki šių dienų išliko požeminiai koridoriai, jungiantys statinio dalis, gynybinė siena bei bastionai.

Klaipėdos pilis

Neretai pralenkiate muziejus ir neskiriate jiems laiko? Po bastionais esančiose Frydricho ir Karlo poternose įsikūręs Pilies muziejus žavi ne tik savo sukuriama atmosfera, bet ir įdomiomis ekspozicijomis. Keliaudami senoviniais raudonų plytų koridoriais, lankytojai čia gali apžiūrėti atkastos pilies liekanas bei pamatus. Įdomu, koks gyvenimas „virė“ tuometinėje Klaipėdoje? Šiame muziejuje ne tik pereisite seniausiu Klaipėdos grindiniu, grįstu dar XVI a., bet ir pamatysite stilizuotas žmonių gyvenimo scenas bei daug šioje vietoje rastų archeologinių radinių, pavyzdžiui, vertingiausią eksponatą – renesansinį žiedą su deimantu.

2. Ieškantiems ramesnio poilsio – žygiai į piliakalnius

Ramesnio poilsio ar gamtos mėgėjai gali aplankyti žymiausius Klaipėdos krašto piliakalnius, nuo kurių atsiveriantys vaizdai nepalieka abejingų.

Kalniškės (Gargždų) piliakalnis, įrengtas Minijos kairiojo kranto aukštumos kyšulyje. Nors jis nėra labai aukštas, nuo kalvos atsiveria puikūs vaizdai. Iki piliakalnio ir aplink jį įrengti takeliai, apžvalgos aikštelės, laužavietė. Objektas lengvai pasiekiamas automobiliu.

Kur kas aukštesnis (148 m. aukščio) Žvaginių (Žadeikių) piliakalnis lankytojus pasitinka lapuočių gausa bei tragišką istoriją pasakojančiomis skulptūros. 1941 m. esesininkai čia sušaudė ir sudegino 35 Ablingos bei 7 gretimo Žvaginių kaimo gyventojus. Jų atminimui ant piliakalnio šlaito pastatytos įspūdingos medinės skulptūros.

Vilkių piliakalnis – natūralios gamtos vaizdiniais apdovanota, mažame Veiviržėnų miestelyje stūksanti kalva. Tai vienintelis Klaipėdos rajono piliakalnis, turintis įtvirtintą papilį – papėdės gyvenvietę.

3. Keliaujantiems su vaikais – apsilankymas jūrų muziejuje

Lietuvos jūrų muziejus – puiki stotelė keliaujantiems su vaikais. Kopgalio tvirtove vadinamas fortas yra vienintelis išlikęs XIX a. antrosios pusės Prūsijos karinio paveldo objektas Lietuvoje, kuriame veikia visų pamėgtas Lietuvos jūrų muziejus.

Jūrų muziejus

Suaugusieji čia galės apžiūrėti buvusius amunicijos sandėlius, įvairią laivybos techniką, šiuolaikinių ir praeities inkarų parodą. Vaikai – pasimėgauti nuotaikingais delfinų pasirodymais. Muziejuje taip pat gausu jūros gyvių ekspozicijų: moliuskų kriauklės, koralai, vėžiagyviai, dygiaodžiai, jūrų paukščiai ir, žinoma, žuvys.

Jūrų muziejus

4. Išalkusiems – žuvis ir saldumynai

Tie, kurie keliaudami po Klaipėdą išalks, pasistiprinti galės išskirtiniais krašto patiekalais. Niekam ne paslaptis, kad miestas garsėja savo žuvininkyste bei tradicijomis apipintais patiekalais, todėl Klaipėdos restoranuose, kavinėse ar turgeliuose rekomenduojame paragauti žuvienės, keptos lydekos, rūkytos žuvies ir kitų gėrybių.

Užkietėjusiems smaližiams taip pat neteks nusivilti, nes Klaipėdoje jų laukia išskirtinis šio krašto patiekalas – vofeliai, primenantys vaflius ir gaminami pagal specialių receptą. Vofelių pavadinimas kilęs iš Vokietijos, iš kurios mūsų protėviai ir perėmė šiuos vaflius, paprastai dar vadinamus širdelės formos blynais. Vofeliai kepami specialioje geležinėje keptuvėje ir yra pagardinami šviežiomis uogomis, įvairių uogienių padažais ar ledais.

Vofeliai

5. Pavargusiems – procedūros kūnui ir sielai

Pasiilgę ramaus poilsio ar norintys pasirūpinti savo kūnu, atsipalaiduoti gali regione veikiančiuose poilsio centruose bei sanatorijose. Verta išbandyti ne tik klasikinį masažą aliejumi, bet ir karštu šokoladu, pasilepinti įvairiausiomis vandens procedūromis.

Viena išskirtiniausių procedūrų ir potyrių – natūralaus gintaro pirtis. Moksliškai įrodyta, kad būtent iš Baltijos jūros surinktas gintaras turi gydomųjų savybių, todėl puikiai tinka įvairioms grožio ir sveikatingumo procedūros.

Tai – tik vienas iš projekto „584 km“ maršrutų. Šis projektas kviečia leistis į 584 kilometrų kelionę aplankant įdomiausius Antrojo pasaulinio karo paveldo objektus Lietuvoje. Maršrutus ar idėjas jiems rasite projekto puslapyje www.584km.lt arba atsisiuntę mobiliąją programėlę (parsisiųsti galite iš „App Store“ ir „Google Play“). Keliaudami su telefonu rankose, objektus pažinsite interaktyviai – nuvykę į pasirinktą maršruto tašką, jame pamatysite, kaip vieta atrodė anksčiau. Projekto puslapyje rasite ir spe-cialų žaidimą, kuriame panaudosite kelionių metu surinktas žinias bei „išgelbėsite“ Lietuvos istoriją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)