2,9 mln. eurų - tiek Klaipėdos miesto savivaldybė skyrė bene 7 senamiesčio gatvių dangos tvarkymo darbams, informavo Savivaldybės projektų skyriaus vedėja Elona Jurkevičienė. Ji pabrėžė, kad ši suma apima visą tvarkybos vertę: tiek šiuo metu vykstantį projektavimą, tiek planuojamus pačius rangos darbus.

Tiesa, kiekviena gatvė bus tvarkoma pagal atskirą projektą. Esą tai padaryta tam, kad jei kurios nors vienos gatvės tvarkymas strigtų, kitos gatvės ir toliau be trikdžių būtų tvarkomos.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška „Vakarų ekspresui“ pasakojo, kad senamiesčio gatvių dangos problema valdininkams žinoma jau ne vienerius metus, tiesa, būtent šis skyrius iš gyventojų priekaištų nesulaukė.

Anot jo, kenčia ir jauni tėvai, stumdantys vaikišką vežimėlį senamiestyje, už akmenų kliūva ir vaikai. „Net sveikam žmogui eiti tampa sudėtinga. Mano pažįstami yra patyrę traumas dėl lauko riedulių dangos. Akivaizdu, kad ją reikia keisti. Ir, žinoma, keisti ne į betonines trinkeles“, - kalbėjo V. Juška.

Jis teigė, kad šiuo metu senamiestyje dalyje gatvių, pavyzdžiui - Daržų, esantys lauko rieduliai turėtų būti pakeisti į lygią tašytų akmenų dangą.

„Dalis tos gatvės jau sutvarkyta: atkarpa nuo Aukštosios iki Tiltų gatvės. O yra ir baisi atkarpa, kurioje net šaligatviai nukloti betoninėmis plytelėmis, o danga - lauko rieduliai. Tai labai nepatogi danga tiek vairuotojams, tiek pėstiesiems, ji neatitinka darnaus judumo principo“, - problemą įvardijo jis.

V. Juška teigė, kad ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas į aukščio skirtumą tarp šaligatvio ir važiuojamosios dalies. Anot jo, senamiesčio gatvės itin siauros, o jei šalia pastato durų yra laiptai, žmonės turi nulipti ant kelio. Jis siūlo, kad aukščiai nesiskirtų.

„Tokiu atveju galėtų lengviau judėti neįgalieji. Judumas būtų darnus. <...> Patys matėme graudų vaizdą. Štai į Klaipėdą atvyksta kruiziniai laivai, po miestą vaikšto turistai, ne visi jauni, kai kurie su vežimėliais. Net gėda žiūrėti, kaip tie žmonės sunkiai įveikia mūsų šaligatvius“, - apgailestavo valdininkas.

V. Juška atkreipė dėmesį, kad prieš vykdant darbus savo žodį turės tarti ir Kultūros paveldo departamento (KPD) specialistai.

„Prieš mėnesį vykome į KPD Vertinimo tarybą. Ekspertai nematė priežasčių neleisti keisti dangos į analogišką tašytų akmenų dangą. Medžiagiškumas yra tas pats. Tašyti akmenys Klaipėdai yra būdingi“, - aiškino Paveldosaugos skyriaus vedėjas.