Miesto pietiniame pakraštyje, šalia katalikų bažnyčios stovinčiam raudonplyčiui, kuriame pokariu veikė našlaičių namai, o sovietmečiu - vaikų tuberkuliozės sanatorija „Eglutė“, pradėtas keisti stogas.

Per artimiausius dvejus metus, dabar jau „Lidl“ kaimynystėje stovintis pastatas, pasikeis dar labiau. Baigus rekonstrukciją jame įsikurs labdaros organizacija „Caritas“, bus kultūrinių renginių ir parodų patalpa, trumpalaikiam apgyvendinimui skirti kambariai.

Projekto vertė 920 000 Eur

Šalia šv. Kryžiaus bažnyčios stovintis pastatas paskutiniu metu buvo labai apleistas, dešimtmečius ten pastogę rasdavo Šilutės benamiai. Sklido kalbos, kad jame vaidenasi. Vėliau, dėl visų saugumo, pastato langai ir durys buvo užkalti.

Buvusi „Eglutė“ priklauso bažnyčiai, tačiau dabar, dėl planuojamų rekonstrukcijos darbų yra perduota Šilutės rajono savivaldybės žinion. Savivaldybės administracija pagal Lietuvos ir Latvijos bendradarbiavimo per sieną programą įsipareigoja prisidėti prie projekto finansavimo iš biudžeto ne mažiau kaip 15 proc. visų tinkamų finansuoti projekto partnerio išlaidų. Šį pastatą prieš metus rengtasi rekonstruoti kartu su Slavsko savivaldybe. Tačiau toks projektas negalėjo būti pradėtas, nes partneriai iš Rusijos nesugebėjo laiku pateikti visų reikiamų dokumentų.

Pagal preliminarų paskaičiavimą, šio dviejų metų trukmės projekto įgyvendinimo Šilutėje ir Saldus mieste vertė – 920 000 Eur. Šilutės savivaldybės administracija „Eglutės“ pastato rekonstrukcijai finansuoti pretenduoja į 460 000 eurų sumą. 85 proc. šių lėšų bus kompensuojama 2014 - 2020 m. INTERREG V - A Lietuvos ir Latvijos bendradarbiavimo per sieną programos lėšomis, 15 procentų – Savivaldybės indėlis.

Pajudėjo iš mirties taško

„Džiaugiamės, kad pagaliau kažkas pajudėjo iš mirties taško, kad pastatas pagaliau tvarkomas. Dėl to nuotaikos, tiek mano, tiek tikinčiųjų, yra labai geros“, - „Šilutės naujienoms“ sakė šv. Kryžiaus parapijos klebonas Remigijus Saunorius.

Kadangi buvusi „Eglutė“ yra bažnyčios pašonėje, klebonas kasdien stebi, kaip vyksta statybos darbai. Šiemet planuojama pakeisti pastato stogą, o kadangi ir vidus yra suvargęs, statybininkai keičia medines sijas, perdangas. Juk stogą reikia uždėti ant sustiprintų sijų.

Kai „Eglutė“ pasipuoš nauju stogu, lietaus vanduo nebeskalaus jos vidaus, nebepūdys to, kas vertingo dar išlikę pastato viduje.

„Radome daug šiukšlių, ne vieną mašiną reikėjo išvežti. Per tiek metų, kas buvo vertingo, tas jau buvo išnešta“, - paklaustas, galbūt pastate rasta kažkas vertingo, atsako R. Saunorius.

Planuojama, kad po rekonstrukcijos „Eglutė“ bus skirta Šilutės miesto bendruomenių veiklai paremti bei kultūriniams – turistiniams produktams įgyvendinti. Pastato pusrūsyje numatytos patalpos, kuriose įsikurtų ir vargstantiems labdarą dalintų „Caritas“ savanoriai. Pusrūsyje taip pat būtų netradicinių amatų - papročių centras (amatininkystė, suvenyrų dirbtuvėlės ir panašios paslaugos, susijusios su papročiais ar krikščioniškosiomis tradicijomis).

Pastato pirmame aukšte planuojama kultūrinių renginių patalpa, informacinis kabinetas ir parodų patalpa. Antrame aukšte būtų įrengta senjorų skaitykla, edukacinė patalpa vaikų veiklai ir daugiafunkcinis kabinetas. Pastato pastogė galėtų būti pritaikyta trumpalaikiam apgyvendinimui varguoliams ar užsienio svečiams, įrengti kambariai su sanitariniais mazgais ir dušais.