Palangos paplūdimiuose triūsia nauja ir moderni smėlio valymo mašina „BeachTech Marina“. Ekonomiškai ir tyliai dirbanti savaeigė technika kol kas neturi analogo Baltijos jūros regione.

Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus pabrėžė, jog tokios technikos Palangai bei Šventajai labai trūko, nes anksčiau kurorto paplūdimiuose stambesnės atliekos buvo surenkamos rankiniu būdu. „Nuo šiol Palangos paplūdimiai bus dar švaresni, tad poilsiautojai neabejotinai pajus kokybę. Šis automobilis yra labai kompaktiškas, pritaikytas kurortui“, – kalbėjo meras. Naujoji smėlio valymo mašina jau išbandyta ir rezultatas nenuvylė – iš smėlio surenkamos net smulkiausios, maždaug centimetro dydžio atliekos.

Beje, šis valymas parodė, jog kurorto paplūdimiai yra išties švarūs, o tai, pasak Š. Vaitkaus, rodo aukštą poilsiautojų kultūrą.

Paplūdimius prižiūrinčios UAB „Palangos komunalinis ūkis“ direktorius Gediminas Valinevičius teigė, jog renkantis paplūdimio valymo techniką, svarbiausi kriterijai buvo naujausios technologijos, kompaktiškumas, taip pat norėta, jog mašina būtų savaeigė. „Manau, išrinktas optimalus variantas, ir jau pirmosios šios technikos darbo dienos duoda gerą rezultatą. Iki šiol paplūdimių smėlis buvo purenamas traktoriaus velkamu kultivatoriumi, o didžiąsias atliekas komunalininkai rinkdavo rankiniu būdu. Smulkios, deja, likdavo smėlyje“, – sakė G. Valinevičius.

Komunalininkai naująja mašina paplūdimius planuoja valyti pagal poreikį, tačiau ne rečiau kaip du kartus per mėnesį, kaip to reikalauja higienos normos. Valymo darbai bus atliekami anksti ryte arba vakarais, kad netrukdytų poilsiautojams. Produkto tiekėjo UAB „Hidora“ vadovas Vidas Nemanis teigė, kad palangiškių įsigyta paplūdimio valymo technika kol kas neturi analogo Baltijos jūros regione. „Ši mašina yra savaeigė, tad aptarnauti gali vienas operatorius. Ji turi keletą darbinių režimų: sijojimo, grėbimo rėžimai (šiuo režimu bus patogu surinkti pajūryje išmestus dumblius), taip pat galima kombinuoti abu režimus“, – sakė V. Nemanis.

Palangos miesto savivaldybės įsigyta technika buvo pagaminta Vokietijoje, valymo metu ji surenka maždaug 1 centimetro dydžio atliekas, užkastas po smėliu. Jos darbinis plotis 1,4 metro, o gylis, priklausomai nuo smėlio drėgnumo – iki 20 centimetrų. Moderni smėlio valymo mašina įsigyta pagal Pietų Baltijos programos projektą „Atkurk Baltijos atsparumą“, kurio pagrindinis partneris yra Gdansko Technologinis universitetas. Projekte dalyvauja 8 partneriai iš Lietuvos, Lenkijos ir Švedijos. Lietuvos partneriai yra Palangos miesto savivaldybė ir Klaipėdos universitetas.

Smėlio valymo mašina kainavo 141,5 tūkst. eurų, 85 proc. šios sumos finansavo Europos regioninės plėtros fondas. Parengta pagal Palangos TIC informaciją