Ramiai laiką leidusi klaipėdiečių kompanija apstulbo, kai jų daugiabučio namo kieme iš krūmų išniro briedis. 20-metis Vilius Žemaitis pasakojo, kad gyvūnas neva buvo nusiteikęs agresyviai, užpuolė vieną kieme buvusį vaikiną, kuris gelbėdamasis įsiropštė į medį.

Incidentą klaipėdiečiai nufilmavo ir pasidalijo su „Vakarų ekspreso“ skaitytojais. Apie įvykį pranešta ir specialiosioms tarnyboms.

Agresyvus svečias

Antradienio vakare Jaunystės gatvės 4 numeriu pažymėto namo kiemo teritorijoje slampinėjęs briedis sukėlė nemenką jaunuolių išgąstį. Vienas vaikinų paskambino BPC numeriu 112. Atsiliepusi operatorė pažadėjo informaciją perduoti tarnyboms, tačiau V. Žemaitis teigė esą atvykusių specialistų bent pats nematęs.

„Išėjau pavedžioti šuns. Žiūriu - kieme briedis. Matau, kad kažkas šaukia. Pamačiau, kad medyje yra žmogus. Stengiausi nuginti briedį, kad žmogus galėtų išlipti iš medžio, bet jis ėmė mane ginti laiptinės link“, - įvykio detales prisiminė V. Žemaitis.

Jaunuolis tikino, kad briedis pasirodė staiga ir netikėtai, išlindo iš krūmų tiesiai prieš poilsiavusią kompaniją. Dar 2 žmonės nubėgo prie laiptinės. Po kurio laiko briedis nuėjo.

V. Žemaitis tikino gerokai nustebęs, kai pamatė laukinį gyvūną - nors šalia Jaunystės gatvės driekiasi mažas miškas, jame, pasak jo, briedžių paprastai nebūna. Kita vertus, šalia uostamiesčio driekiasi ir Klaipėdos-Kukuliškių miškai, juose briedžius klaipėdiečiai stebi ne pirmą kartą.

Bendrojo pagalbos centro atstovė viešiesiems ryšiams Vilma Juozevičiūtė teigė, kad skambutis apie įvykį BPC buvo gautas 20 val. 57 min. Pranešimas buvo perduotas Aplinkos apsaugos departamentui.

Neatvyko

Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas portalui ve.lt komentavo tokios informacijos negavęs, tačiau net jei ir pranešimas būtų jį pasiekęs, greičiausiai jis į įvykio vietą nebūtų nuvykęs.

„Jei briedis atbėgo, jis išbėgs. Tokiu atveju nieko nepadarysi. Esame jau pasimokę“, - dėstė jis.

V. Marozas aiškino, kad BPC pranešimus perduoda pranešimų priėmimo skyriui, kurio specialistai sprendžia, ar perduoti informaciją inspektoriams. Greičiausiai specialistai nusprendė kolegų nevarginti.

„Į tokius iškvietimus nevykstu, nes iš principo nieko negalime padaryti. Nepagausime. Tenka priimti situaciją tokią, kokia ji yra“, - tikino V. Marozas

Briedžiai - neagresyvūs

Pajūrio regioninio parko ekologas Erlandas Paplauskis komentavo, kad tai yra natūralu, jog šalia miškų esančiuose miestuose kartais blaškosi laukiniai gyvūnai.

„Briedžiai patys savaime nėra agresyvūs. Tokie yra žmonės - tai mes atėjome į jų istorinius namus. O gyvūnai mėgina gyventi, tačiau mažai vietos. Jie mėgina migruoti, tad pamiškėse esantys miestai patenka į jų migracijos kelius“, - aiškino E. Paplauskis.

Jis dėstė, kad žmonės, išvydę briedį, neturėtų pulti jų fotografuoti. „Jei jis traktuos kaip agresiją, kad žmogus puola, bus mažas atstumas, briedis gali gintis. Iš pradžių parodo ženklus, mėgina nuvyti, jei nepavyksta, gali smūgiuoti priekinėmis kojomis. Tad reikia laikytis saugaus atstumo. Pats briedis, jei tinkamas atstumas, nepuls, nes nėra plėšrūnas“, - kalbėjo ekologas.

Jis aiškino, kad spygliuočių miškuose tikimybė pamatyti briedžius gerokai didesnė, žmonės, išvydę juos, dažnai mėgina prieiti, su jais nusifotografuoti. „Briedis yra toks žioplas, jis jaučiasi karaliumi, tad pamatęs žmogų, nesijaučia turintis bėgti, nors zuikis tą darytų. Jis keliauja savo keliu. Svarbu nestoti skersai, negąsdinti ir neprovokuoti“, - patarė E. Paplauskis.

Tiesa, jei briedis jau agresyvus ir puola, į medį lipti taip pat nebūtina - pakanka už jo užlįsti. „Briedžio ginklas - kojos“, - komentavo jis.