Dėl Klaipėdos miesto pietinėje dalyje tvyrančių kvapų ir jų skleidžiamos taršos, Klaipėdos miesto apylinkės teismas priėmė sprendimą panaikinti prokurorų priimtą nutarimą atsisakyti taikyti viešojo intereso gynimo priemones. Šį sprendimą prokuratūra apskundė apeliacinės instancijos teismui. Skundas šiuo metu dar neišnagrinėtas, praneša prokuratūra. Tačiau klaipėdiečiai pirmadienio vakarą vėl ėmė aktyviai skelbti vietas, kur tvyro nepakenčiame smarvė.

„Kur išsikraustyti, kad išmiegoti be smarvės?“, „Vaidaugų gatvė, išvietės kvapas“, „seniai jau tokio baisaus dvoko nebuvo. Rinkiminis laikotarpis baigėsi, ką kviesti į pietinę miesto dalį, kad suprastų, kokį dvoką tenka mums uostyti?“, „Klaipėdos miestą pervadinti smarvės miestu“, „Smirdėjo nuo Laukininkų iki pat visos Akropolio aikštelės“, – tokie įrašai imti viešinti socialiniuose tinkluose. Žmonės mini Jūrininkų, Gedminų, Vaidaugų, Mogiliovo gatves, kitas pietinės Klaipėdos vietas.

Apie dešimtmetį kentę uostamiesčio gyventojai svarsto imtis drastiškų protestų ir net blokuoti kelius, kad pagaliau pajudintų įsisenėjusią problemą. Klaipėdos savivaldybės nurodo, kad veiksmų jau imtai, tačiau pateikta informacija nelabai guodžia – teks kentėti dar apie penkerius metus.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija įgyvendina iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų bendrai finansuojamą projektą „Oro taršos kietosiomis dalelėmis mažinimas, atnaujinant gatvių priežiūros ir valymo technologijas“. Viena iš projekto veiklų – aplinkos oro kokybės valdymo priemonių plano parengimas. 2019 m. balandžio 11 d. pasirašyta paslaugų sutartis su UAB „Estonian, Latvian and Lithuanian Environment“ ne tik dėl plano parengimo, bet ir dėl oro kokybės tyrimų atlikimo Klaipėdos mieste ir oro taršos modeliavimo. Šiuo metu administracija jau yra suderinusi oro tyrimų planą ir tyrimų vietas. Dalis tyrimų bus atliekama reaguojant į gyventojų skundus dėl kvapų taršos. Bendradarbiaujant su bendruomenėmis buvo atrinkti 5 visuomenės atstovai iš skirtingų 5 miesto dalių, kurie esant nemaloniam kvapui galės iškviesti paslaugos vykdytoją, kuris per 1 val. paims oro mėginį nurodytu adresu ir oro taršos sklidimo kelyje. Kiekvienoje iš 5 miesto dalių per metus (iki 2020 04 11) planuojama ištirti po 6 oro taršos atvejus“, – skelbiama savivaldybės puslapyje.

Klaipėdos apygardos prokuratūra pirmadienį paskelbė, kad priimtas nutarimas nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl galimai viršytos oro taršos normų gyvenamuosiuose Klaipėdos miesto šiaurinės dalies rajonuose, besiribojančiuose su Klaipėdos uostu dėl, kaip įtariama, Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste vykdytos veiklos.

Dėl Klaipėdos miesto pietinėje dalyje tvyrančių kvapų ir jų skleidžiamos taršos, Klaipėdos miesto apylinkės teismas priėmė sprendimą panaikinti prokurorų priimtą nutarimą, atsisakyti taikyti viešojo intereso gynimo priemones. Šį sprendimą prokuratūra apskundė apeliacinės instancijos teismui. Skundas šiuo metu dar neišnagrinėtas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)