Metų pradžioje buvo svarstoma, kad galbūt Nidoje ant Urbo kalno esantis švyturys turistų traukos centru galėtų tapti jau šią vasarą. Tačiau paaiškėjo, kad vien objektų perėmimo procesas užsitęs iki rugpjūčio ar rugsėjo mėnesio.

Laukia švyturių perdavimo

Sprendimą dėl Nidoje ir Juodkrantėje esančių objektų perėmimo turėjo priimti Neringos savivaldybės taryba. Ir nors sprendimas priimtas, Neringos mero Dariaus Jasaičio teigimu, gali tekti imtis neplanuotų korekcijų.

„Gali būti taip, kad blogai priimtas Neringos savivaldybės sprendimas. Jį gali tekti koreguoti perrašant, kad švyturiai gali būti naudojami tik rekreacijai. Tokia buvo Vyriausybės teisininkų pastaba. Mūsų Tarybos sprendime tokio punkto nebuvo“, - sakė D. Jasaitis, kuris mano, kad švyturys visgi galėtų turėti ne tik rekreacinę, bet ir kitas funkcijas, pavyzdžiui, gynybinę.

Tačiau tai ne vieninteliai namų darbai, kuriuos gali tekti atlikti švyturius perimti norinčioms savivaldybėms. Pasak D. Jasaičio, savivaldybės turės pateikti aiškius sprendimus dėl navigacijos įrenginių eksploatavimo ir jų priežiūros.

„Turi būti susitarimas, kaip jie bus saugomi, prižiūrimi, kas atsakingas. Vyriausybė nori matyti šį priedą prie nutarimo. Dabar Vyriausybės projektas laukia pataisymų.

Visame pasaulyje švyturiai yra atviri. Tačiau švyturius perėmusios savivaldybės turės didelį dėmesį skirti saugumui. Kol švyturiai nėra mūsų, negalime samdyti ekspertų„, - teigė D. Jasaitis.

Vyriausybė perduoti švyturius savivaldybėms turėtų rugpjūtį arba rugsėjį. Teoriškai į jį lankytojai galėtų patekti jau šį rudenį, tačiau tikėtina, kad švyturys duris atvers kitų metų vasarą.

Traukia lankytojų dėmesį

Prieš keletą metų buvo įrodyta, kad Nidos švyturys turi perspektyvą tapti vienu lankomiausių objektų pamaryje. Prieš keletą metų žmonėms buvo suteikta galimybė patekti į bokšto vidų ir iš aukštai stebėti visą Nidos panoramą.

Neabejojama, kad tokia atrakcija būtų viena geidžiamiausių pramogų atvykstantiems vietos ir užsienio svečiams.

„Švyturys jau dabar yra vienas lankomiausių objektų. Tai sykiu yra mūsų simbolis.

Žinoma, jį atvėrus ir suteikus galimybę apsilankyti viduje, vienareikšmiškai atsirastų švyturių mėgėjų. Galbūt būtų per drąsu sakyti, kad plūstelėtų minios, bet būtų galima orientuotis į auditoriją, kuri domisi švyturiais ir keliauja po pasaulį.

Prieš keletą metų suderinome veiksmus su Saugios laivybos administracija ir viename renginyje žmonės galėjo pamatyti švyturį iš vidaus. Susidomėjimas buvo didžiulis“, - sakė Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ direktorė Edita Lubickaitė.

Jos teigimu, techniniai sprendiniai šiame amžiuje nėra kliūtis - būtų galima objekto lankytojams garantuoti fizinę apsaugą, reikia tik ryžto ir veiksmų. Juolab ateityje Urbo kalnas ruošiasi kaip reikiant atsinaujinti.

„Žmonėms apskritai labai patinka apžvalgos bokštai, tad ką bekalbėti apie švyturį. Tai sukelia daug jautrumo. Urbo kalno rekonstrukcija jau sumąstyta, įgyvendinus visą projektą būtų paruoštas rinkinys tiek verslui, tiek turistams“, - tikino E. Lubickaitė.

Švyturiai - neišnaudota sritis

Lietuva turi septynis veikiančius švyturius, iš kurių tik du - Ventės rago ir Uostadvario - yra galimi pažintiniam turizmui. Bėda ta, kad abu - neveikiantys.

Kuršių mariose esantis Pervalkos švyturys - vandenyje. Ant kranto esantys Nidos, Juodkrantės, Klaipėdos ir Šventosios švyturiai rodo kelią laivams. Į visus lankytojai neįleidžiami.

Nidos švyturys jau dabar sulaukia turistų dėmesio. Daugelį domina jo istorija, mat baigiantis antrajam pasauliniam karui buvo susprogdintas švyturio bokštas, o po metų - atstatytas. Kiek vėliau bokštas buvo perstatytas, dabar jį sudaro gelžbetonio konstrukcijos.

Įdomu ir tai, kad krištolo lęšis buvo pagamintas Charkovo srities Iziumio gamykloje, o prieš jį įmontuojant į švyturį spėjo pabūti parodoje Prancūzijoje.

Neringos savivaldybei perėmus Nidos švyturio valdymą turistams gali būti prieinamas ir švyturio rūsys-žibalo sandėlys. Jame išlikusi autentiška kuro statinė.