Europos jūros dienai skirta šventė šeštadienio rytą skelbiama iškilminga vėliavos pakėlimo ceremonija Kruizinių laivų terminale.

Visą dieną mieste netilo muzika, dainos, o smalsuoliai galėjo aplankyti Klaipėdos valstybinio jūrų uosto specialios paskirties laivus „Naras“ ir „Lotas“, ir apžiūrėti, kas slypi jų viduje. Kruizinių laivų terminalo aikštėje kariškiai kvietė išbandyti taiklumą tire.

Šventės zona tapusiame senamiestyje prieš dešimtmetį užgimusi ambicinga mintis jau tapo gražia tradicija, kuri kasmet dovanoja vis kitokių įdomybių. 2009 metais Klaipėdoje primą kartą įvykusiame Laivų parade nuskambėjęs kvietimas pradėti gražią jūrinę tradiciją buvo išgirstas, ir dabar ši šventė populiarumu jau varžosi su Jūros švente.

Tradiciškai be dėmesio neliko ir mažiausieji šventės dalyviai. Juos Karlskronos aikštėje linksmino „Burinuko uostas“, kuriame visą dieną veikė dangaus laivų – aitvarų kūrybinės dirbtuvės. Kaip skelbė šventės organizatoriai, Laivininkų mokyklos auklėtiniai mažuosius mokė jūrinių mazgų rišimo gudrybių, o „Linksmojo lagamino“ animatoriai tapė vaikams ant veidukų, darė šukuosenas, puošė apyrankėmis ir lankstė balionus.

Po įspūdingo vasaros sezono starto tradiciškai išrenkami ir apdovanojami stilingiausiai ir išradingiausiai laivų paradui pasipuošę laivai. Autoritetingos komisijos nariai stebėjo laivų paradą iš Klaipėdos universiteto burlaivio „Brabander“ ir Kruizinių laivų krantinėje.

Balsą už gražiausią laivą kviečiami atiduoti ir šventės lankytojai, kurie už savo favoritus balsuoti gali internetu. Organizatoriai primena, kad pretenduoti į nominacijas – o jų šiemet bus net 10 – gali tik paradui užsiregistravę laivai.

Pirmą kartą Klaipėdos laivų paradas surengtas 2009 metais, gegužės 22 d. Renginio sumanytojas ir idėjos autorius Romandas Žiubrys šventei parinko datą, artimiausią Europos jūros dienai, kuri Europos komisijos sprendimu nuo 2008 m. minima gegužės 20 d.

Pirmajame parade dalyvavo 80 įvairaus dydžio laivų, jachtų, katerių, valčių. Laivų kolonai vadovavo jachtos „Lietuva“ kapitonas Osvaldas Kudzevičius. Pirmojoje laivų šventėje apsilankė apie 5 tūkstančiai žmonių. Sutelkus miesto jūrinės visuomenės ir renginių organizatorių pajėgas, Lietuvos uostamiestyje buvo sukurta nauja, patraukli tradicija, artinanti bendruomenę prie jūros.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)