Gatvės į piliavietę ir Kruizinių laivų terminalą tiesybos darbai užtruks mėnesiu kitu ilgiau, kadangi atliekant žvalgomuosius archeologinius tyrimus rastas senas tiltelis, vedęs į piliavietę. Dabar archeologai turi atlikti išsamesnius tyrimus.

„Įgyvendindami projektus nenorime nieko rasti, bet jeigu jau randame, tenka derintis prie aplinkybių. Tai iš tikrųjų didelės istorinės vertės radinys“, - sakė Savivaldybės Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas.

Vakar vyko įvairių institucijų atstovų pasitarimas, kaip suderinti archeologų, statybininkų ir kruizinių laivų grafikus. Jame dalyvavo Savivaldybės, Saugaus eismo komisijos, bendrovės Kruizinių laivų terminalo, rangos darbus atliekančios bendrovės, turizmo agentūrų, policijos atstovai.

„Nuvykę į vietą žiūrėjome, kaip būtų galima suderinti visus tris grafikus. Bandėme įvertinti visas fizines kliūtis, galinčias kelti problemų dideliems autobusams, atvažiuojantiems prie kruizinių laivų, pravažiuoti. Pasitarime dalyvavo ir policininkai, tad svarstėme, kaip būtų galima ženklais reguliuoti transportą toje vietoje, kad šalia siauro pravažiavimo kelio nebūtų statomos mašinos“ - teigė R. Zulcas.

Naujasis įvažiuojamasis kelias į piliavietę ir Kruizinių laivų terminalą, prieš porą metų pavadintas Priešpilio g., pradėtas tiesti dar pernai. Projekto vertė - 2 mln. 300 tūkst. eurų. Darbus atlieka UAB „Kauno keliai“, pernai vasaros pabaigoje laimėjusi konkursą. Rangos darbų sutartis pasirašyta pernai rugpjūčio 10 d., darbų trukmė - 12 mėnesių. Įvertinus žiemos laikotarpį, kai būna technologinė pertrauka, darbai turėtų būti baigti šiemet spalį ar lapkritį.

Pasak Savivaldybės Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėjo Valdo Švedo, archeologiniai radiniai daro įtaką. Anksčiau rangovas ką nors atkasdavo, archeologai apžiūrėdavo ir, jeigu nieko vertingo, buvo dirbama toliau. Dabar tęsti darbus toje vietoje, kur yra radinys, bus galima tik tada, kai bus baigti išsamūs archeologiniai tyrimai.

Planuojama, kad archeologiniai tyrimai vyks apie du mėnesius. Tačiau, kai tik jie bus baigti kurioje nors vietoje, ten statybos darbai bus iš karto tęsiami. Pasak V. Švedo, galbūt archeologai trukdys mėnesį, o gal tyrimai bus atlikti greičiau.

Šiuo metu darbai radinio vietoje sustabdyti, bet kitose vietose jie vyksta. Rangovai turi ką veikti, reikia išardyti trinkelių grindinį, vėl jį pakloti, palyginti patį kelią su skalda, nes kai kur yra įdubų ir kt. Beje, tos gatvės tiesimas yra susijęs ir su pastatų griovimu, bėgių išardymu. Vakar buvo nugriautas paskutinis pastatas šalia Priešpilio g. buvusio sandėlio.

Pasak V. Švedo, kruizinių laivų keleiviai nepatogumų pajus, nes teks važiuoti per statybvietę, bet bus stengiamasi, kad transporto eismas vyktų kuo sklandžiau. „Ką padarysi, kad kruiziniai laivai atplaukia vasarą, kai ir mums pats darbymetis. Šiemet pakentėsime, o kitais metais važiuosime jau tvarkinga gatve“, - sakė V. Švedas.

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė tikisi, kad kaip ir sutarta, bus padaryta viskas, kas įmanoma, kad statybos darbai netrukdytų kruizinių laivų keleiviams.