Miesto centre, didžiuliame sklype tarp Šaulių g. 25 ir Herkaus Manto g. 38, išsidėsčiusio komplekso rekonstrukciją planuojama pradėti šią vasarą, metų pabaigoje čia įsikurs nauja, moderni klinika, o kitais metais planuojama užbaigti ir svečių namus.

Buvusioje spirito varykloje vėl bus naudojamas spiritas

Kompleksą įsigijusios UAB „Clinicus“ atstovas dr. Rokas Bagdonas skaičiuoja, kad visas istoriškai ir architektūriškai vertingo objekto atgaivinimo procesas užtruks apie penkerius metus.

„Trejus metus užtrukome vien dokumentus tvarkydami. Vieni Savivaldybės specialistai išduoda leidimą darbams, kiti tuo pat metu atsiunčia baudą už nesitvarkymą. Žinoma, kad būtų buvę daug paprasčiau pastatyti naują pastatą, nei rekonstruoti paveldo objektą, tačiau norėjome šį nuostabų ir vertingą pastatą atgaivinti. Įsivaizdavome, kad ir miestas suinteresuotas panaikinti piktžaizdę, tačiau nesulaukėme palaikymo ar pagalbos“, - neslėpė sunkumų dr. R. Bagdonas.

Komplekso rekonstrukcijos projektą rengiančios UAB „Uostamiesčio projektas“ architektė Snieguolė Stripinienė pasakojo, jog darbus dėl sunkumų teko dalyti į du etapus.

„Paradoksas, tačiau šis miesto centre esantis sklypas nuo pat Antrojo pasaulinio karo laikų buvo niekieno žemė, laisvas plotas, kuriame kas ką norėjo, tą darė. Pavyzdžiui, per sklypą ant tvoros pakabintais vamzdžiais eina šilumos tinklai. Kai atsirado šeimininkas, jam buvo suverstos visos problemos: ir jo, ir kaimynų. Todėl projektavimo darbai taip išsiplėtė, kad teko juos skaidyti“, - pasakojo architektė.

S. Stripinienė pažymėjo, jog XIX a. pab. - XX a. pr. pastatytą kompleksą sudaro keletas vertingųjų paveldo savybių turinčių pastatų: tai geriausiai nuo Šaulių gatvės matomas alaus daryklos pastatas, spirito varyklos pastatas kieme, sandėlis ir administracinis pastatas, esantis Herkaus Manto g. 38. Pastarajame įsikūręs baras ir Probacijos tarnyba, o kitus statinius rekonstruoja UAB „Clinicus“.

„Buvusioje spirito varykloje vėl bus naudojamas spiritas, tačiau tik medicininiais tikslais. Čia projektuojama klinika. Jos priestate bus įrengtos paslaugų paskirties patalpos. Palei priestatą per visą sklypą nusidrieks pėsčiųjų pasažas. Į jį patekti bus galima pro išlikusius vartus iš Herkaus Manto ir iš Šaulių gatvės. Ši projekto dalis jau yra suderinta.

Gražiausias alaus bravoro pastatas bus rekonstruojamas antruoju etapu, ji tik pradėta derinti. Pastato tūris ir fasadas bus atkurtas pagal istorinę nuotrauką. Iš jos matyti, kaip objektas nukentėjo per karą. Planuojama, kad po rekonstrukcijos šiame keturių aukštų pastate bus įrengti svečių namai“, - pasakojo S. Stripinienė.