„Tai jau ketvirtoji šiam kraštui skirta moneta. Esame išleidę su kurėno atvaizdu, monetą, skirtą Neringai kaip kurortui, ir monetą Kuršių nerijai kaip UNESCO pasaulio paveldo objektui. Prieš pat stintų žvejybos įkarštį išleidžiame kolekcinę monetą, kurioje įamžinamas unikalus, tik Kuršių nerijoje gyvuojantis stintų žvejybos būdas. Ši moneta papildo jau 17 metų leidžiamą monetų seriją, skirtą Lietuvos gamtai“, - pristatymo metu kalbėjo Lietuvos banko Monetų kūrimo komisijos pirmininkas Deivis Stankevičius.

Į žvejybą - su muzika

Istoriko žvilgsniu pažvelgti į šią tradiciją kvietė doc. dr. Nijolė Strakauskaitė. „Kas čia ką vilioja? Mes žinom du dalykus: bumbinimas - kuršininkų išradimas, o pokariu mano tėvas ir kiti sakydavo, mes eisim rytoj į žvejybą su muzika. Taškas. Jokių vilionių ten nebuvo, bet gramatiškai, lietuviškai, korektiškai - taip“, - kalbėjo juodkrantiškė doc. dr. N. Strakauskaitė. Anot jos, už tai, kad šiandien turime tiek informacijos apie bumbinimo tradicijas, turime dėkoti jas fiksavusiems mokslo žmonėms, tokiems kaip ornitologas Johanas Tynemanas, jautriai ir pagarbiai rašęs apie žvejus, greta kurių gyveno 50 metų. Daug nuotraukų paliko fotografas Fritzas Krauskopfas.

„Tai sunki profesija, verta didelės pagarbos“, - pabrėžė doc. dr. N. Strakauskaitė. Monetų kūrimo komisijos narys Selemonas Paltanavičius teigė, kad tokia forma įamžinti ypatingą žvejybos būdą buvo būtina. „Tą monetą turime todėl, kad stintas gaudom ir gaudom, naudodami ypatingą būdą. Dėl to ir kilo idėja jį įamžinti. Apie tai buvo mažai kalbama. Kol niekas nekalbėjo, buvo ties išnykimo riba. Džiugu, kad monetą pristatome būtent čia, kur šis būdas gimė. Visa tai įamžinti reikėjo“, - kalbėjo S. Paltanavičius, argumentuodamas, kad bumbinant stintos susivilioja skleidžiamais virpesiais.

Moneta varnų gaudymui?

Padėkos žodį Lietuvos banko atstovams ir idėjos sumanytojams taręs Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis pabrėžė, kad Neringa tokių monetų tikrai nusipelnė ir jos jau pradėjo savo kelionę po pasaulį nešdamos žinią apie šį kraštą ir žvejybos verslą.

„Džiaugiamės, kad monetos išleistos dar gyvam verslui. Žiemą girdimi bumbinimo garsai patvirtina, kad Neringos žvejų dėka ši tradicija dar gyva. Visos bendruomenės vardu nuoširdžiai dėkoju“, - šios iniciatyvos svarbą pabrėžė meras ir pakvietė apsvarstyti galimybę įamžinti ir varnų gaudymą.

Apie monetas

Ant naujųjų monetų abiejose pusėse iškaldintas stilizuotas stintų žvejybos viliojant būdas: mediniais plaktukais ritmiškai kaukšima į lentos, pamerktos eketėn ir kyšančios iš vandens, galą; žuvys, reaguodamos į keliamus virpesius, artėja prie virpesių šaltinio ir sukasi vietoje, taip jos priviliojamos į tinklus. Monetų averso ir reverso autorė - dailininkė Eglė Ratkutė. 10 eurų sidabro monetos reverse pabrėžtas stintų žibėjimas įvairiomis spalvomis. Monetos briaunoje užrašas „Stinta - pūki“, tai žvejų kreipimasis į žuvis - stintą ir pūgžlį, nuo seno Kuršių marių žvejų vadinamą pūkiu. Sidabro moneta išleidžiama 3 tūkst. vienetų tiražu. Pusantro euro moneta nespalvota, nukaldinta iš vario ir nikelio lydinio 30 tūkst. vienetų tiražu. Monetos nukaldintos Lietuvos monetų kalykloje.