UAB „Klaipėdos bendrabutis“ direktorius Vaidas Barakauskas pakomentavo incidentą, įvykusį savaitgalį Herkaus Manto gatvėje.

„Tai yra šalčio padariniai. Permainingos oro sąlygos atplėšė nestabilius fasado elementus, kuriuos šiuo metu demontuojame. Fasado atnaujinimo darbai jau buvo numatyti, tačiau šis įvykis tuos darbus pakoregavo ir teko nedelsiant reaguoti į susiklosčiusią situaciją.

Mūsų pagrindinis darbas šiuo metu yra demontuoti visus nestabilius daugiabučio fasado elementus. Rimtesnių remonto darbų žiemą imtis negalime, oro sąlygos tam nepalankios“, - dienraščiui pasakojo V. Barakauskas.

Paklaustas, kiek laiko užtruks fasado elementų demontavimo darbai, V. Barakauskas atsakė, kad kol neįvertint viso pastato fasado būklė, tol tikslios datos įvardyti negali.

Herkaus Manto gatvės 8 namo remonto darbus atlikti patikėta įmonei UAB „Pastatų meistrai“. Dienraščiui susisiekti su rangovų vadovu ir paklausti jo nuomonės apie pastato būklę nepavyko.

Virginijos Kesminės nuotr.

Pastatą reikia renovuoti nedelsiant

Klaipėdos miesto savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjui Gediminui Pociui incidentas, įvykęs savaitgalį Herkaus Manto gatvėje, yra žinomas.

„Šiuo metu ten dirba darbininkai, kurie pašalins balkono atkerusias konstrukcijos dalis, balkonus laikinai aptrauks specialiu apsauginiu tinklu, kad nebyrėtų ant pėsčiųjų tako. Šie darbai turi būti baigti per šiandieną (sausio 16 d. - Aut. pas.)„, - aiškino G. Pocius.

Jis teigė, kad pastatą žūtbūt reikia renovuoti, nes jo būklė nėra gera. Tačiau, kaip sako G. Pocius, pastato bendraturčiai labai pasyvūs, neva jiems pastato būklė neįdomi ir apie renovaciją jie nesvarsto.

„Savivaldybės administracijos specialistai balandžio mėnesį buvo atlikę to pastato patikrinimą ir ten buvo aiškiai konstatuota, kad stogo danga ir jį laikančių konstrukcijų būklė nėra gera, lietaus nutekėjimo sistemos susidėvėjusios, pastatas apaugęs augalais, kas taip pat nėra gerai. Balkonams reikia remonto“, - teigė G. Pocius.

Jo teigimu, konkretūs remonto darbų terminai jau yra įteikti pastato administratoriui. Balkonus numatyta suremontuoti iki šių metų lapkričio mėnesio.

Visi kiti darbai, susiję su stogo ir lietvamzdžių remontu bei augalų nuo pastato pašalinimu, turi būti padaryti dar šiemet.

Bendra pastatų būklė mieste nėra prasta

Paklaustas, kokia yra bendra pastatų būklė miesto, G. Pocius atsakė, kad padėtis nėra prasta. „Daugiabučių namų sektorius yra prioritetinis šiuo metu. Savivaldybės administracijos specialistai telkia visas pajėgas, kad pirmiausia būtų patikrinta daugiabučių namų techninė būklė, ypač bendrabučių. Tų pastatų, kurie priklauso privatiems asmenims, būklė yra gera.“

G. Pociaus teigimu, kiekvieno daugiabučio bendraturčiai ir administratorius savarankiškai planuoja biudžetą ir darbus atlieka savomis lėšomis. Daugiabučio gyventojai pagal atskiras valstybės programas gali kreiptis ir gauti apie 30 procentų finansavimą renovacijos darbų išlaidoms.