Vyro, nenorėjusio viešinti savo pavardės, manymu, reikėtų tęsti tą šimtmečio idėją toliau. Bendruomenė rūpintųsi ta giraite, ją prižiūrėtų. Deja, tokia idėja bent jau šiais metais nebus įgyvendinta. Jau šią savaitę eglutėsAtgimimo aikštės pradės keliauti į mokyklas ir darželius.

„Smagu, kad šią idėją klaipėdiečiai palaikė. Ir pati ne kartą vedžiau savo svečius prie tų eglučių, ir vaikai kvietėsi savo senelius, tetas, draugus, ne tik tėvus. Žmonės susiradę savo eglutę fotografavosi vakarais. Manau, akcija, kurios idėja „išlindo“ mums bediskutuojant su kolegomis iš kitų skyrių, pavyko. Nė kiek nesigailiu, kad taip nusprendėme, labai tuo džiaugiuosi“, - sakė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

Eglutės Klaipėdoje

Ji prisiminė, kad kažkuriais metais aikštėje jau buvo eglutės, taigi idėja nėra visiškai nauja. Tada pačios mokyklos vežė savo eglutes, kai kurios dirbtines, kai kurios - ne. Tąkart projektas nebuvo labai vykęs. O šį kartą kokybiškas kalėdines eglutes, pasodintas kibirėliuose, pirko pati Savivaldybė ir atvežė į aikštę, švietimo įstaigos tik jas puošė.

Laikysis duoto žodžio

„Mes savo žodžio laikysimės. Švietimo įstaigoms, kai kvietėme dalyvauti akcijoje, žadėjome eglutes atiduoti, kad toliau jas saugotų, prižiūrėtų, laistytų, galbūt pasipuoštų kiekvienais metais. Esame įsipareigoję jas atvežti į jų kiemus ir tikrai tai padarysime. Jau sulaukiau poros skambučių, žmonės teiraujasi, kada tai padarysime. Mes dabar tikrai negalime jų nuvilti. Šiandien giraitės idėja man nepriimtina, nebent ją kas nors būtų pasiūlęs anksčiau. Bet juk tos eglutės niekur nedings, jos bus pasodintos per visą miestą išsibarsčiusių švietimo įstaigų kiemuose“, - sakė I. Šakalienė.

Pasak jos, pasodinti tą 100 eglučių vienoje vietoje kur nors Klaipėdoje gal ir galima būtų, bet ji tokį projektą sunkiai įsivaizduoja. Paprastai, kai rengiami apželdinimo projektai, spygliuočiai derinami su lapuočiais, krūmais ir t. t.

Padėjo sutaupyti

100 eglučių idėja Atgimimo aikštėje ne tik patiko miestiečiams, bet ir padėjo miestui gerokai sutaupyti pinigų.

Pasak I. Šakalienės, tokios eglės, kurios būdavo perkamos anksčiau, kainuodavo 35-40 tūkst. eurų. Šiemet eglutės Atgimimo aikštėje kainavo 3 tūkst. 545 eurus, o visa kita - angelo konstrukcija (jos pastatymas - 800 eurų), pakyla ir įgarsinimas (vyko renginys - 700 eurų), arbata (300 eurų), bilietai į Lietuvos jūrų muziejų (3 tūkst. 600 eurų). Iš viso šiai aikštei išleisti 8 945 eurai. Taigi, sutaupyta nemažai. Kitai miesto puošybai išleista nemažai pinigų. Jai buvo numatyta apie 50 tūkst. eurų.

Vakar paskelbta, kiek Lietuvos miestai skyrė lėšų eglutėms papuošti. Teigiama, kad Klaipėda išleido per 58 tūkst. eurų. I. Šakalienė tikina, kad tikrai tiek nebuvo išleista.

Vienintelis dalykas, ko pritrūko, I. Šakalienės manymu, Atgimimo aikštėje norėjosi daugiau šviesos. „Švietimo įstaigos nekabino akumuliatorinių girliandų. Mums nutiesti kabelius prie 100 eglučių ir paleisti įtampą buvo gana sudėtinga. Saugumo sumetimais mes to negalėjome daryti“, - aiškino Miesto tvarkymo skyriaus vedėja.