„Statistika rodo, kad reikalai negerėja, pažeidimų mieste - daugėja. Nors metai dar nesibaigė, šiemet jau surašėme 20 proc. daugiau nei pernai pažeidimų protokolų“, - minėjo K. Vintilaitė.

Šiemet jau surašyta per 18,5 tūkst. administracinių pažeidimų protokolų, pernai šis skaičius buvo mažesnis - 16,2 tūkst.

Net 96 proc. šiemet viešosios tvarkos sergėtojų užfiksuotų pažeidimų - būtent kelių eismo taisyklių pažeidimai ir nesumokėtos rinkliavos už automobilių statymą.

„Drįstu daryti apibendrinimus, kad taip yra todėl, kad šioje srityje labai intensyvi kontrolė, bet, nepaisant to, akivaizdu, kad klaipėdiečiai šioje srityje linkę rizikuoti. Gal baudos jiems atrodo ne tokios didelės?“ - svarstė Viešosios tvarkos skyriaus vedėja.

Ji priminė, kad už ne vietoje pastatytą automobilį pirmą kartą gali tekti sumokėti 30-90 eurų dydžio baudą, nesumokėjus rinkliavos už automobilių statymą - 20-40 eurų. Tokį pat nusižengimą padarius antrąjį kartą, baudos didėja. Abiem atvejais nusižengus pirmąjį kartą minimali bauda gali būti sumažinta dar perpus. Nesumokėjus rinkliavos, daugelis skuba susimokėti užmaršumo mokestį ir taip baudos išvengia.

„Didžioji dalis pažeidėjų moka baudas net su šypsena veide. Visi pripažįsta savo kaltę. Jokio piktavališkumo nesulaukiame. Tai patvirtina ir ta aplinkybė, kad labai mažai turime skundų. Iš 5,5 tūkst. išnagrinėtų administracinio nusižengimo bylų tik 10 pateko į teismą“, - pasakojo K. Vintilaitė.

Šiemet už baudas į miesto biudžetą jau surinkta 360 tūkst. eurų, manoma, kad iki metų pabaigos ši suma gali pasiekti ir 400 tūkst.

Jau metai, kai Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistai tiria ir taksistų padarytus pažeidimus.

„Šios bylos labai sudėtingos, nes taksistai siekia išvengti atsakomybės. Suprantama, nes čia baudos jau kur kas didesnės, gali siekti 300-850 eurų, o nusižengus pakartotinai - iki 1 500 eurų. Ašarų pakalnė, kai reikia mokėti tokias baudas. Visgi pažeidimų yra nemažai. Dažniausiai taksistų veikloje fiksuojami pažeidimai, kai dirbama be leidimo. Tiesiog aplipdo automobilį panašia į taksi įmonių atributika ir uždarbiauja“, - pasakojo Viešosios tvarkos skyriaus vedėja.

Ji taip pat pažymėjo, kad mieste daugėja neeksploatuojamų transporto priemonių. Pavyzdžiui, šiemet tokių užfiksuota 290, pernai buvo 250.

„Gera tendencija, kad tik 14 tokių transporto priemonių šeimininkai nepakluso ir nepašalino jos iš kiemo, teko taikyti sankcijas, kurios siekia nuo 70 iki 140 eurų“, - pasakojo K. Vintilaitė.

Šiemet viešosios tvarkos sergėtojai intensyviai vykdė ir alkoholio vartojimo, apleistų teritorijų, netvarkomų komunalinių atliekų aikštelių, miesto tvarkymo ir švaros taisyklių, gyvūnų laikymo ir t. t. kontrolę.

„Smagu, kad šiose srityse daugeliu atveju susitarti pavykdavo geranoriškai. Beveik neteko bausti teritorijų tvarkytojų, pakakdavo suteikti terminą, iki kada susitvarkyti“, - pasidžiaugė Savivaldybės atstovė.