Europos jaunimo sostinės 2021 atomazga paaiškėjo apdovanojimų ceremonijoje, lapkričio 21 d. vykusioje Serbijos mieste Novi Sad, kuris šį titulą perims kitąmet. Iškilmingame finaliniame renginyje Europos jaunimą sveikino Serbijos premjerė Ana Brnabić, o beveik metus trukusio konkurso laimėtoją paskelbė Europos jaunimo forumo prezidentas Luis Alvarado Martinez kartu su Novi Sad meru Miloš Vučević.

„Be galo džiaugiamės ir didžiuojamės, kad Europa išgirdo mūsų kvietimą rinktis Klaipėdą – #chooseklaipeda. Klaipėdos pergalė – tai istorinis įvykis ne tik Lietuvai, bet ir Europos jaunimo sostinių istorijai, nes dar nė viena Šiaurės, Baltijos jūros regiono, Skandinavijos šalis lig šiol nebuvo tapusi Europos jaunimo sostine“, – sakė Aistė Andruškevičiūtė, Klaipėdos miesto savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė.

Klaipėdos siekį tapti Europos jaunimo sostine palaikė apie 30 jaunimo ir su jaunimu dirbančių vietos, regiono bei nacionalinių organizacijų. Paramą išreiškė ir daugiau nei 100 miestų vienijančios Baltijos miestų sąjungos (UBC) jaunimo komisija, Baltijos jūros valstybių subregioninio bendradarbiavimo (BSSSC) jaunimo taryba bei Euregiono „Baltija“ (ERB) jaunimo taryba.

Tapusi Europos jaunimo sostine 2021, Klaipėda jungiasi į jau dešimtmetį skaičiuojantį Europos jaunimo sostinių tinklą siekdama atverti uostamiesčio jaunimui platesnes tarptautinio bendradarbiavimo galimybes.

„#chooseklaipeda – tai turbūt ambicingiausia mūsų miesto jaunimo iniciatyva per visą Klaipėdos istoriją, į kurią jie sudėjo visą savo širdį ir padarė viską, ką galėjo. Todėl didžiuojuosi jūsų ryžtu ir sveikinu visus jaunus, ambicingus, idėjų turinčius ir energingai savo tikslų siekiančius klaipėdiečius, prisidėjusius prie šios svarbios pergalės. 2021-aisiais Klaipėdoje susitiks ne tik „Tall ships“ burlaiviai, bet ir išvysime tiek jaunimo, kiek Klaipėdoje veikiausiai dar nėra buvę. Siekdami Europos jaunimo sostinės vardo dirbome ypatingai susitelkę, o dabar, įgyvendindami šią idėją, turime parodyti dar didesnį sutelktumą ne tik Lietuvai, bet ir visai Europai“, – įsitikinęs miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Nors titulas miestui suteikiamas vieneriems metams, pasirengimo, projektų rengimo, iniciatyvų ir tarptautinio bendradarbiavimo vystymas apima penkerių metų laikotarpį. Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021 per kelerius metus įgyvendins kompleksinę, iš 9 skirtingų platformų sudarytą programą, kurios pagrindinis tikslas – atskleisti jaunimo potencialą ir tapti jaunimui draugiškiausiu, atviru, bendradarbiaujančiu miestu Baltijos jūros regione.

Programa sudaryta pagal jaunimo identifikuotus iššūkius ir bus vystoma trimis kryptimis. „Veik“ – skirta įtraukti jaunimą į jaunimui aktualių klausimų sprendimą, skatinti domėtis politika, ugdyti jaunimo kompetencijas, organizuoti pilietines iniciatyvas, užsiimti savanoriška veikla, stiprinti jaunimo politiką. „Kurk“ orientuota į Klaipėdos jaunimo verslumo, kūrybiškumo išlaisvinimo, inovacijų kūrimo skatinimą. Programos kryptis „Atskleisk“ skirta kurti ir pritaikyti jaunimui atvirą infrastruktūrą mieste, ugdyti visiems atvirą ir sąmoningą visuomenę, formuoti saugią terpę bręsti visiems, vykdyti švietimą lyčių lygybės klausimais.

„Mums kartu su miesto meru ginant paraišką Briuselyje vertinimo komisija prisipažino, kad juos sužavėjo klaipėdiečių paraiškos atvirumas. Mes atlikome namų darbus, kartu su jaunimu atvirai įvardijome didžiausius iššūkius ir parengėme programą, padėsiančią juos įveikti“, – pasakojo paraišką rengusios VšĮ „Amicus Certus“ vadovė Greta Tautavičiūtė.

400 renginių, 200 gebėjimams tobulinti skirtų veiklų, daugiau nei 70 tarptautinių ir nacionalinių partnerių, 1 000 savanorių, pusė milijono svečių, kardinalios permainos jaunimo politikos srityje ir atskleistas jaunimo potencialas – visa tai numatyta Klaipėdos programoje.

Parengta pagal Klaipėdos miesto savivaldybės informaciją