Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) taip pat eilinį kartą teigė neturintis informacijos, kas yra nemalonių kvapų šaltinis. Maža to, šio centro specialistai, apvažiavę miestą, jokios kitos smarvės išskyrus kanalizacijos šulinių, neužuodė, tad nežinodami, kur yra smarvės šaltinis, negali ir jo pažaboti. Tuo tarpu meras Valentinas Tamulis aiškina, kad daro viską, kas įmanoma, bet tas jo įmanoma, pasirodo, tėra kreipimasis į aplinkosaugininkus ir NVSC specialistus bei jų išvadų laukimas, kurios, kaip rodo praktika, dažniausiai parodo, kad jokia tarša neviršyta ir kvapų šaltiniai nenustatyti…

Aiškina, kad esą daro viską, ką gali

Tikrinant galimus smarvės šaltinius, atvykę aplinkosaugininkai praleido dieną „Lifosos“ teritorijoje, tačiau, mero duomenimis, technologinių pažeidimų gamykloje nenustatyta, bet tyrimas vyksta toliau, taškas dar nepadėtas. Ketvirtadienį aplinkosaugininkai vėl ketina atvykti ir daryti papildomus tyrimus.

Pasidomėjus, ar ką pati savivaldybė daro, kad būtų efektyviau sprendžiama nuolatinės smarvės problema Kėdainiuose, meras tik teisinosi, kad daroma viskas, kas įmanoma, tačiau, kaip jau minėta, pasirodo, tas viskas tėra kreipimasis į NVSC ir jų atsakymų laukimas…

„Savivaldybė kreipėsi į NVSC, kuris sudaro komisijas iš atitinkamų institucijų ir žiūrėsime, ką jie šiandien, apsilankę „Lifosoje“ pasakys. Klausimas, ką jie padarys. Nes žiūrint į ankstesnę praktiką, kažkokio rezultato nebuvo. Mes tik per šitas institucijas galime kažką išsiaiškinti“, – aiškino V. Tamulis.

NVSC konkrečios informacijos kol kas nepateikia

O kol meras tik eilinį kartą skėsčioja rankomis ir teisinasi nieko daugiau negalintis padaryti, NVSC net ir per dvi dienas jokios konkretesnės informacijos apie kokius nors oro taršos pažeidimus nepateikia, tik konstatavo faktą, kad į juos gyventojai kreipėsi dėl nemalonių kvapų, tvyrančių mieste, tačiau specialistams nepavyko nustatyti, iš kur jie sklinda, nes patys kvapo neužuodė.

„NVSC Kėdainių skyriaus specialistai gavo pranešimų dėl Kėdainių mieste sklindančio aitraus kvapo. Tačiau nuvykus į skunduose nurodytas gatves, NVSC specialistai nejautė nemalonaus kvapo, tad išsiaiškinti, iš kur kvapas sklinda, nepavyko“, – aiškino Vilija Pipirienė, Kėdainių skyriaus vyriausioji specialistė, laikinai vykdanti NVSC Kėdainių skyriaus vedėjo funkcijas.

Anot V. Pipirienės, NVSC skyriaus specialistai išsiuntė pranešimus besiskundusiems asmenims dėl informacijos patikslinimo, kadangi nebuvo pateikta tiksli informacija, iš kur kvapas sklinda, kokiu laiku, kartojasi ar ne.

„2023-01-17 apie 10 val. 30 min. specialistai nuvyko į miestą ieškoti taršos šaltinių. Tuo metu buvo tik lokalus kvapas Daržų gatvėje, kuris priminė fekalijų ar vietinės kanalizacijos kvapą, taip pat P. Lukšio gatvėje jautėsi stiprokas kanalizacijos šulinių kvapas. 12 val. 40 min. šalia miesto parko, esančio J. Basanavičiaus g. 2, jautėsi stiprus kvapas, panašus į vietinės kanalizacijos ar kanalizacijos šulinių. Tačiau tiksli vieta, iš kur galėjo sklisti kvapas, nenustatyta.

Teisės aktų numatyta tvarka skundai nagrinėjami toliau“, – pažymėjo laikinoji NVSC Kėdainių skyriaus vedėja.