Apie smarvę aplinkosaugininkams pranešė gyventojas

„Nuoširdžiai apgailestaujame dėl galimų gyventojų nepatogumų, vis dėlto užtikriname, kad „Lifosa“ gamybinę veiklą vykdo griežtai laikydamasi visų numatytų aplinkos apsaugos teisės aktų ir reglamentų. Pabrėžiame, kad bendrovė nuolat atlieka įmonės veiklos procesų metu susidarančių emisijų monitoringą. Jokie leistini rodikliai ir parametrai viršyti nebuvo“, – „Rinkos aikštei“ atsiųstame atsakyme rašė I. Mažeikienė.

Aplinkos apsaugos departamento Jonavos aplinkos apsaugos inspekcija (Jonavos AAI) patvirtino, kad inspekcija gavo nusiskundimą dėl Kėdainiuose tvyrančios smarvės, į kurį buvo nedelsiant sureaguota.

„2023 m. sausio 10 d. Jonavos AAI pareigūnai, gavę gyventojo pranešimą apie Kėdainių mieste jaučiamą kvapą, nuvyko į Kėdainių pramonės rajoną patikrinti situacijos vietoje. Apie kvapą Kėdainių mieste buvo pranešta  NVSC. Jonavos AAI pareigūnai pramonės rajone nenustatė neleistino aplinkos teršimo, – teigiama AAI atsakyme. – AB „Lifosa“ technikos direktorius, sužinojęs apie kvapą, kartu su Jonavos AAI pareigūnais apvažiavo Kėdainių pramonės rajono teritoriją. Prie AB „Lifosa“ kvapo nesijautė.

Tačiau nustatyti kvapo židinio nepavyko.“

Taip pat pažymima, kad po Jonavos AAI pareigūnų prevencinio reido po Kėdainių miesto pramonės rajoną, pakitus vėjo krypčiai, kvapas Kėdainių mieste sumažėjo.

Oro kokybė mieste gerėjo

Apibendrindama Kėdainių oro kokybės situaciją Aplinkos apsaugos agentūros Aplinkos būklės analitikos centro Aplinkos oro kokybės vertinimo skyriaus vedėja Vilma Bimbaitė teigė, jog per pastaruosius porą metų oro kokybė mieste gerėjo.

Preliminariais duomenimis, aplinkos oro kokybė Kėdainiuose 2022 m. buvo geresnė nei 2021 m., pvz. 2022 m. palyginti su 2021 m. 37 proc. sumažėjo vidutinė metinė kietųjų dalelių KD10 koncentracija (nuo 21 µg/m³ iki 15 µg/m³), o šio teršalo paros ribinės vertės viršijimų skaičius sumažėjo 3 kartus (2021 m. buvo 12 tokių atvejų, 2022 m. – 4), – sakė V. Bimbaitė. – Palyginti 2022 m. ir 2023 m. sausio 1–10 d. teršalų koncentracijas, dėl palankesnių meteorologinių teršalų išsisklaidymo sąlygų, šiais metais daugelio Kėdainių oro kokybės tyrimų stotyje tiriamų teršalų vidutinės koncentracijos mažesnės nei 2022 m. Taip pat per šį laikotarpį 2022–2023 m. nefiksuota teršalų ribinių verčių viršijimo atvejų.“

Anot Jonavos AAI, 2023 m. sausio 9–10 d. Kėdainių mieste oro tarša buvo netgi keletą kartų žemesnė už teršalų ribines vertes.

Gamina pagrindinę bendrovės produkciją

„Įmonės gamybinė veikla buvo atnaujinta sklandžiai, laikantis parengto plano, – pažymėjo I. Mažeikienė. – Bendrovė vykdo veiklą sumažintu pajėgumu, kaip ir buvo planuojama anksčiau.

Šiuo metu gaminame pagrindinę bendrovės produkciją – azoto fosforo trąšas, diamonio fosfatą, taip pat vandenyje tirpias trąšas ir pašarinius fosfatus.“

Paklausta, ar visa gaminama produkcija sėkmingai realizuojama, gamyklos atstovė sakė: „Šiuo metu vykdome produkcijos pardavimus, dėl kurių su pirkėjais buvo sutarta gruodžio mėnesį. Krintant kai kurių produktų kainoms, stengiamės diversifikuoti rinkas, siekdami parduoti produkciją geriausiomis kainomis“.

Sieks būti išbraukta iš sankcionuotų įmonių sąrašų

Kiek anksčiau šį mėnesį skelbta, jog „Lifosa“ gali iš naujo prašyti panaikinti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) sprendimą viešame sankcionuotų įmonių sąraše skelbti bendrovės pavadinimą ir jį iš ten išbraukti. Pasidomėjus ar bendrovė jau pasinaudojo šia galimybe, I. Mažeikienė teigė, jog jokių papildomų veiksmų įmonei imtis nereikia.

„Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas praėjusią savaitę neskundžiama nutartimi atnaujino terminą, per kurį „Lifosa“ gali skųsti Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos sprendimą viešame sankcionuotų įmonių sąraše skelbti bendrovės pavadinimą. LVAT panaikino pirmosios instancijos teismo nutartį ir nurodė įmonės prašymą nagrinėti iš naujo. „Lifosa“ skundus yra pateikusi anksčiau ir kokių nors papildomų veiksmų imtis neketina“, – paaiškino „Lifosos“ atstovė.

„Lifosa“ į viešą sankcionuojamų įmonių sąrašą įtraukta praėjusių metų liepos 20-ąją.