Nepamiršta opiausios problemos

Dar šią vasarą Delfi rašė apie Žemųjų Šančių bendruomenės didžiausią bėdą – savivaldybės norą asfaltuoti Nemuno krantinę. 2019 metais Kauno miesto savivaldybė pasiūlė projektą, kuriame buvo numatytas Nemuno pakrantės asfaltavimas nutiesiant gatvę automobiliams. Toks savivaldybės sumanymas Šančių bendruomenei išsyk pasirodė nepriimtinas, tačiau minėto Kauno mikrorajono gyventojai šią problemą sprendžia iki pat šiol.

Vasarą tuometinė Žemųjų Šančių bendruomenės pirmininkė Vita Gelūnienė teigė, kad išasfaltuota gatvė iš esmės pakeistų mikrorajoną.

„Šis projektas labai pakeistų Šančių savastį ir tą neurbanizuotą Nemuno upės pakrantę. Projektas mums pasirodė prieštaraujantis oriam miesto rajono vystymuisi ir atkertantis miesto gyventojus nuo upės“, – sakė Žemųjų Šančių gyventoja.

Šančiškiai ne kartą bandė užkirsti kelią Kauno miesto savivaldybės sumanymui, paskutinis toks bandymas vyko šių metų balandžio mėnesį, kada savivaldybės ir Žemųjų Šančių bendruomenės atstovai pirmą kartą susėdo pokalbiui, tiesa, vykusiam per nuotolį.

Tačiau problema, anot V. Gelūnienės, iš vietos nepajudėjo, o šių metų Šančinės buvo skirtos būtent neurbanizuotai Nemuno krantinei.

„Pagrindinė šiųmetinių Šančinių idėja – akcentuoti, kad mūsų bendruomenė nusiteikusi konstruktyviai spręsti rajono aplinkos vystymą ir žaliųjų erdvių saugojimą. Dar kartą norėjome priminti, kad Nemuno krantinė yra ne tik žemųjų Šančių problema, bet viso Kauno“, – paaiškina V. Gelūnienė.

Ji priduria, kad šventės metu buvo aiškiai deklaruota, jog šančiškiai nori parko, o ne gatvės, o už šią idėją šventės metu buvo pradėti rinkti gyventojų parašai.

Kasmet siunčia prasmingą žinutę

Šančinių šventė pradėta organizuoti prieš septynerius metus. Tuo metu šančiškiai norėjo paskleisti žinutę, kad kultūra yra ir Šančiuose.

„Šančinės kilo iš noro garsiai pasakyti, kad kultūra egzistuoja visur, kad kultūra nėra tik elito klausimas, be ji slypi kiekvienuose namuose ir yra verta ypatingo dėmesio. Pirmos Šančinės skirtos kalbėti apie tai, kad Šančiuose kultūra yra ir ji yra vertinga“, – prisimena buvusi Žemųjų Šančių bendruomenės pirmininkė V. Gelūnienė.

Ilgainiui kasmetinė Šančinių šventė tapo būdu pranešti miestui apie opias rajono problemas ir idėjas. Štai kelios paskutinės šventės buvo orientuotos į Nemuno krantinę ir gyventojų lūkesčius joje.

Savaitgalį praūžusiose Šančinėse vyko daugybė veiklų. Gyventojai dalyvavo „Dabarties“ žemėlapio paskaitoje-dirbtuvėse „Pajausk krantą“, ekskursijoje su profesionalia rajono gide susipažino su Šančių krantų labirintais, leido laiką „Šančių paveldo dirbtuvėse“. Šančių pliaže gyventojus pasitiko Šančių gaisrininkai, mokę naudotis gesintuvais, šauliai, gamtininkai bei tapytojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)