Liepos mėnesį

Viskas atsitiko šių metų liepos mėnesį. Kėdainių rajono Surviliškio seniūnijos Vaidatonių kaime nutiko nelaimingas atsitikimas – gandriukas iškrito iš lizdo ir susižeidė.

Tuomet vienai šeimai jo pagailo ir jie ėmė globoti paukštį. Vaidatonių gyventoja Aušra Bardauskaitė kartu su vaikais Aurimu ir Laurynu parsinešė jį namo ir ėmė slaugyti, maitinti.

Tiesa, moteris skambino įvairioms gyvūnų tarnyboms, bet šios atsakiuosios, kad visų paukščių jie tikrai nesurinks.

Augino du mėnesius

Šeimai pavyko gandrą išgelbėti, nors šis ir atrodė leisgyvis, labai silpnas. Gandras savarankiškai vaikščiojo po kiemą, lyg šuniukas sekiojo savo gelbėtojus ir kaulijo maisto. Galų gale paukštis visiškai sugijo, laisvai galėjo skraidyti, tačiau gelbėtojų namų vis nepaliko.

„Jis puikiausiai galėjo skraidyti, apskrisdavo visą sodybą, tačiau sugrįždavo. Jis pas mus jautėsi kaip namie“, – dėstė Aušra.

Simboliška data

Labai simboliška, bet paaugęs ir sustiprėjęs gandriukas gelbėtojų namus vis tik paliko Šv. Baltramiejaus dieną. Nuo seno yra sakoma, kad gandrai išskrenda per šventą Baltramiejų, rugpjūčio 24 dieną.

„Gandras tarsi atsisveikino labai gražiai, kelis kartus apskrido aplink namą ir nuskrido. Svarbiausia, kad mes jį išgydėme ir suteikėme stiprybės jam išskrist“, – atsiduso gandrą išgelbėjusi Vaidatonių gyventoja.