„Pranešame apie įmonės „Novarent“, kuri užsiima žemės ūkio technikos (kombainų) remontu, keliamą triukšmą ir taršą. Įmonė įsikūrusi Kaune, Aukštuosiuose Šančiuosiuose (Verkių g.), šalia gyvenamųjų daugiabučių namų kvartalo ir šalia saugomo Aukštųjų Šančių ąžuolyno (Natura 2000). Įmonė nepaiso paros laiko reikalavimų, triukšmas keliamas ne tik darbo valandomis, bet ir savaitgaliais bei švenčių dienomis, 5-6 val. ryte, 20-22 val. vakare, neprognozuojamai. Štai pavyzdžiui, liepos 6 d. ryte kombainai ir traktoriai užkurti 7 val. ryto“, – vaizdo medžiagą atsiuntę gyventojai plūdo šalimais įsikūrusią įmonę.

Vaizdo įraše matyti, kaip gyventojas filmuoja lauke stovinčią techniką, iš pradžių atrodo, kad garsas nėra toks jau nepakeliamas, tačiau tada kaunietis atidaro langą ir galima suprasti, kad miegoti prie atviro lango jau būtų sudėtinga.

Panašu, kad miesto centre įsikūrusi įmonė gyventojus ne tik budina rytiniais didelių variklių garsais, bet ir kelia nerimą dėl mažųjų sveikatos gerovės užtikrinimo, nes, anot kauniečių, sunkioji technika stovi teritorijoje, į kurią labai lengva patekti. Neatmeta pasipiktinimo ir dėl galimai teršiamos gamtos išmetamosiomis dujomis.


„Negana to, įmonė žemės ūkio padargus saugoja šalia daugiabučio namo tvoros, kuri yra iš lengvų konstrukcijų, todėl vaikai gali lengvai patekti į teritoriją ir susižeisti. Žemės ūkio technika važinėja arti namų. Remontuojant kombainus ir važinėjant traktoriams išsiskiria juodos išmetamosios dujos, kietosios dalelės nusėda gyventojams ant langų, palangių. Įmonė atviroje aikštelėje saugoja padangas, metalus ir t.t.“, – kitus galimus nepatogumus vardijo kaunietis.

Kauniečio teigimu, į atitinkamas institucijas buvo bandyta kreiptis ne vieną kartą, tačiau biurokratiniai reikalai problemą spręsti trukdo. Gyventojai bandė kalbėti ir su įmonės vadovu, tačiau šis nebekelia telefono. Kauniečiai pavargę ir norėtų mėgautis namų ramybe, tačiau pagalbos kol kas sulaukti nepavyko.

„Gyventojai ne kartą kreipėsi į Kauno savivaldybę, tačiau ši skundus nukreipia į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą. NVSC triukšmo lygio matavimus gali atlikti tik iš anksto sutartu laiku ir tik vieną valandą. Gyventojai priversti sudarinėti triukšmo skleidimo grafikus, derinti NVSC vizito laiką. Atvykus atlikti matavimus, kaip tyčia, triukšmas nekeliamas. Ilgalaikiai matavimai negalimi.

Taip pat, gyventojai ne kartą tiesiogiai kreipėsi į „Novarent“ vadovą. Pradžioje kažkiek gelbėjo, dabar įmonės vadovas neatsako į skambučius“, – teigė problemą iškėlęs skaitytojas.

Kauno Aukštųjų Šančių gyventojams kyla keletas klausimų: „miesto viduryje, šalia saugomo ąžuolyno, šalia gyvenamųjų namų kvartalo, yra leista vykdyti sunkiasvorės žemės ūkio technikos remonto darbus? Ar neturėtų tokia veikla vykti už miesto? Kaip ta technika transportuojama rekonstruota Verkių gatve? Ar tą išvis galima daryti?“.

Anot skaitytojų, šio ąžuolyno rekonstrukcija buvo atšaukta, nes šimtamečiuose medžiuose gyvena visoje Europoje griežtai saugomas ir į Lietuvos raudonąją knygą įrašytas niūriaspalvis auksavabalis ir itin retai sutinkamas purpurinis plokščiavabalis.

Savivaldybė skundų negavo

Situaciją pakomentavo Kauno savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyrius vedėja Milda Labašauskaitė.

Miegoti neleidžianti technika

Kauno miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyrius nėra gavęs skundų dėl UAB „Novarent“ vykdomos veiklos metu keliamo triukšmo.

Visgi, siekiant įvertinti, ar šios įmonės vykdomos veiklos keliamas triukšmas viršija triukšmo ribinius dydžius, gyventojai turėtų kreiptis į Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentą dėl triukšmo lygio matavimų atlikimo gyvenamojoje aplinkoje“, – ragina M. Labašauskaitė.

NVSC ištirti situacijos neskuba

Skaitytojų susirūpinimą keliančius klausimus NVSC gavo ir pakomentavo esamą situaciją. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM Kauno departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Romutė Filomena Smolskienė patikino, kad prašymas buvo perduotas iš savivaldybės, tačiau tyrimas nepratęstas.

„Informuojame, kad dėl minėtos įmonės keliamo triukšmo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM (NVSC) Kauno departamentas gavo Kauno miesto savivaldybės persiųstą gyventojo prašymą dėl įmonės veiklos metu galimai keliamo per didelio triukšmo gyvenamojoje aplinkoje.

NVSC Kauno departamentas, pagal Visuomenės sveikatos priežiūros įstatymo 15 straipsnio nuostatomis priskirtą kompetenciją, kreipėsi į pareiškėją su prašymu patikslinti bei papildyti informaciją, tačiau dėl negauto iki nurodyto termino atsakymo iš pareiškėjo skundo nagrinėjimą nutraukė“, – teigė ji.

Administracinės nuobaudos taikomos tik nustačius Lietuvos higienos norminių aktų pažeidimams pagal Administracinių teisės nusižengimų kodekso 45 straipsnį.