Ketvirtadienio rytą balomis nusėta senamiesčio gatvė sulaukė nemažai kaunietės kritikos. Moters teigimu, nerekonstruotos gatvės būklė tragiška, čia po gausaus lietaus telkšo didelės balos, o jas apeiti trukdo kavinių zoną ant šaligatvių išplėtę verslininkai. Jei žadėta Vilniaus gatvės rekonstrukcija būtų prasidėjusi pavasarį – miestelėnai pyktų mažiau?

„Gal galite patikslinti, ar jau Kauno senamiesčio šaligatviai yra kavinių nuosavybė?“, – retoriškai klausė ketvirtadienio rytą „Kas vyksta Kaune“ redakcijai laišką atsiuntusi moteris.

Lyjant lietui, Vilniaus gatvė tapo viena didele bala, o dėl kavinių okupuotų šaligatvių apeiti balų neįmanoma.

„Specialiai užstato sutriušusiais augalais, bačkom, kad neitų žmonės, o kai Vilniaus gatvė skęsta balose, kaip eiti? Bristi per balas? Ar mes, pėstieji, jau negalime vaikščioti šaligatviais?“ – apmaudo neslėpė skaitytoja.

Ji užsiminė ir apie seniai planuojamą Vilniaus gatvė rekonstrukciją, tačiau greitu metu jos sulaukti nesitiki – sako mananti, kad senamiesčio gatvės rekonstrukcija, geriausiu atveju, bus tik po 5 metų.

Rekonstrukcija turėjo prasidėti pavasarį

Apie kapitalinę Vilniaus gatvės rekonstrukciją „Kas vyksta Kaune“ pirmą kartą rašė 2018-ųjų gegužę. Savivaldybė tuomet sakė vasarą ketinanti turėti techninį atnaujinimo projektą ir paskelbti rangos konkursą, o realius darbus pradėti 2019-aisiais.

Vilniaus gatvė Kaune

2018 m. spalį naujienų agentūra BNS patikslino, kad rekonstrukcijos vertė siektų apie 3 mln. eurų, baigti darbus planuota 2019-ųjų ir 2020-ųjų sandūroje. Vis dėlto rasti rangovo taip ir nepavyko. 2021-ųjų vasarį Kauno savivaldybė penktą kartą mėgino išrinkti rangovą Vilniaus gatvės rekonstrukcijai, o darbai užvirti turėjo pavasarį.

Kaip seniau „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare informavo Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis, techninis Vilniaus gatvės atnaujinimo projektas jau yra paruoštas. A. Pakalniškio teigimu, pagal geriausią scenarijų kapitalinius darbus senamiestyje planuota pradėti šį pavasarį ir užbaigti kitų metų pavasarį, tačiau darbininkų technika čia ir vėl nesuburzgė.

Kaip rašo LRT.lt, šių metų kovą Kauno savivaldybė ir konkursą laimėjęs rangovas turėjo padėti parašus sutartyje dėl Vilniaus gatvės remonto, tačiau vienas iš keturių konkurso dalyvių apskundė laimėtojo pasiūlymo vertinimą, todėl teismo sprendimu sutarties pasirašymas sustabdytas.

Okupuoti šaligatvius leido

Per gerą dešimtmetį senamiestyje, ypač Vilniaus gatvėje, naujai atidarytų kavinių, restoranų, barų, naktinių klubų galima priskaičiuoti dešimtimis. Vietoje ant rankų pirštų suskaičiuojamų senamiesčio maitinimo įstaigų 2009-aisiais, iki dėl COVID-19 pandemijos įvestų karantinų šioje miesto dalyje jau veikė ne mažiau kaip 100-tas įvairiausių įstaigų ir įstaigėlių.

Vilniaus gatvė Kaune

Visgi gelbėjant verslą, šiemet Kaune lauko kavinės užima dukart daugiau ploto nei pernai – joms leista plėsti savo plotą netrukdant kitiems šalia veikiantiems verslininkams, pėstiesiems ir dviratininkams.

Seniau Kauno vicemeras Andrius Palionis teigė, kad praėjusią vasarą savivaldybė buvo išdavusi beveik 70 tokių leidimų, o šiemet, tikėtina, jų skaičius tik augs.

„Kas gali, tikrai plečiasi ir didėja. Stengiamės sudaryti kuo didesnę laisvę, jei gali plėstis šalia savęs esančioje viešoje teritorijoje, tai ir leidžiame maksimaliai plėstis, jeigu tas poreikis tik yra“, – BNS sakė A. Palionis.

Pasak jo, pernai kavinės lauke buvo užėmusios 3 tūkst. kv. metrų, o šiemet plotas sieks bent 5 tūkst. kv. metrų.