Kelia gailestį ir pasipiktinimą

Iki styrančių stuobrių šią savaitę nugenėti, o dabar visiškai šalinami medžiai kelia ne tik šios gatvės, bet ir viso miesto gyventojų gailestį ir audringas diskusijas socialiniuose tinkluose. Vieni piktinasi apie tokius planus nieko nežinoję, kitų neguodžia ir pažadas, kad medžiai bus atsodinti – tokio pavėsio, kurį teikdavo senosios liepos, teks laukti dar ilgai.

„Man apskritai gaila, kai kerta medžius. Na, o kiti džiaugiasi, kad mažiau šiukšlių bus. Kiek žmonių, tiek ir nuomonių“, – sakė pakalbinta jauna Žemaitės gatvės gyventoja Vida, gyvenanti neseniai renovuotame daugiabutyje.

„Gaila man tų liepų, aš čia gyvenu 16 metų, ir, kai tik įsukusi į Žemaitę, pamatau „bangladešą“ (taip kėdainiečiai vadina gatvėje stovintį bendrabutį – aut. past.), tai vaizdas labai neįprastas, – sakė kita šioje gatvėje gyvenanti moteris. – Nepatinka, ir anksčiau kovojom dėl kiekvieno medžio, dėl neteisingo genėjimo, bet nusibodo – todėl, kad visi moka tik feisbuke rašinėti, o kai reikia kažką daryti, drąsa baigiasi… Kita vertus, šitas planas žinomas jau seniai. Apie kvartalo rekonstrukciją planai buvo iškabinti prieš kokius trejus metus. Kabėjo ir mūsų laiptinėj, bet kažkas nuplėšė, taip niekas ir nepamatė. Gyventojams buvo galima reikšti pageidavimus, bet kad namų komendantai nesupažindino su ta galimybe. Bet dabar jau vėlu streikuoti. <…> reikėjo kažką daryti, kai viskas buvo tik planai. Gaila, labai gaila. Aišku, šiandien jau guli nupjauti, tai daug ir supuvusių, tuščių, bet juk galima tą dalyką patikrinti prieš kertant“, – apgailestavo kėdainietė.

Aktyvūs kėdainiečiai šį elgesį su medžiais pavadino tiesiai šviesiai – skerdynėmis. „Miesto plėtra apmokama ekologijos kaina. Panašu, kad Europos Sąjungos lėšų įsisavinimas daug svarbiau nei ekologija. Juk tikrai daug lengviau viska iškirsti, sulyginti su žeme ir vėl viską pradėti iš naujo ir vėl laukti gerus 50 metų, kad dabar pasodinti medžiai vėl būtų iškirsti. Manau, kad buvo galima pasirinkti kitokį kelią išsaugant Žemaitės gatvės medžius ir išlaikant gatvės estetiką“, – mano kėdainietis Karolis Galvelė.


Nekuria pasitikėjimo tarp visuomenės ir savivaldos

Į situaciją Žemaitės gatvėje sureagavo ir Kėdainių rajono savivaldybės tarybos Kaimo reikalų ir aplinkosaugos komiteto narė Sandra Barzdienė. Pasak jos, keičiantis klimatui ir visuomenės požiūriui želdynų politika darosi vis aktualesnė. „Siaubas apima stebint Žemaitės gatvėje vykstančius darbus, kai ne laiku, ir didele apimtimi kertami miesto želdynai, nevystant dialogo su visuomene. Nemažai Žemaitės gatvės gyventojų informavo, kad nežinojo apie planuojamą medžių šalinimą. Tokie atvejai nekuria pasitikėjimo tarp visuomenės ir savivaldos, mano nuomone, nepakanka pateikti informaciją tik savivaldybės internetinėje svetainėje, organizuojant tokio masto darbus turėtų būti pateikiama koncentruota informacija būtent to kvartalo gyventojams.

Projektai turėtų būti visų pirma orientuoti į esamų želdinių išsaugojimą, negalima beatodairiškai elgtis su esamais želdiniais ir želdynais, tinkamai nesikonsultuojant su visuomene. Apmaudu, kad brandūs, gyvybingi medžiai kertami, net būdami sveiki, geros būklės“, – apibendrino S. Barzdienė.

Medžiai pašalinti dėl kabelių ir šaligatvių klojimo

Primename Kėdainių rajono savivaldybės interneto svetainėje kovo 19 d. skelbtą informaciją:

„Netrukus technika vėl įvažiuos į šalia Smilgos upelio bei skulptūrų parko įsikūrusį, žalią ir ramesniam miestiečių gyvenimui tinkantį vadinamąjį Žemaitės kvartalą. Šiemet bus tvarkoma pati 492 metrų Žemaitės gatvė, kuri buvo įrengta 1975 metais.

<…> Kadangi pagal projektą tenka įrengti apšvietimo kabelio liniją bei šaligatvius Žemaitės gatvėje, prie pat važiuojamosios kelio dalies, neišvengiamai bus pašalintos penkiasdešimt šešios liepos, kurių vertė 14 619 eurų. Prieš tai griežtai pagal reikalavimus visi medžiai pažymėti raudonais dažais. Liepų vietoje bus pasodintos naujos mažalapės liepos „Green spire“. Jos užauga iki 15 metrų aukščio ir net 7‒8 metrų pločio. Tai miesto medžiai, nes atsparūs užterštumui ir yra nereiklus dirvožemiui. Šios liepos parinktos neatsitiktinai. Būtent 32 tokios pat rūšies jauni medeliai buvo pasodinti ir rekonstruotoje P. Lukšio gatvėje. <…>

Projektą „Kėdainių miesto Žemaitės gatvės supaprastintas rekonstravimo projektas“ įgyvendins rangovai ‒ UAB „Tadas & DK“. Visa sutarties vertė ‒ 386 443,97 Eur. Darbus planuojam baigti iki 2021 m. spalio 4 dienos.“