Iš Kanados kilusį ir sparčiai kitose šalyse paplitusį modelį Kaune įgyvendins projektinės idėjos „Dainavos mainų birža“ administratorė ir VšĮ šeimų centro „Būkime kartu“ vadovė Inga Bradūnienė su komanda.

Paplito įvairiose šalyse

Pilotinis projektas Kaune startuos balandžio mėnesį ir truks iki rugsėjo pabaigos. Jo esmė – skatinti vietinę bendruomenę mainytis paslaugomis bei darbais, užsiimti prasminga veikla, geriau pažinti kaimynus bei padėti projekto tikslinei grupei – ilgalaikiams vienišiems tėvams – integruotis į bendruomenę ir darbo rinką.

„Pirmoji mainų biržos sistema 1983 m. buvo sukurta Kanados „Comox“ slėnyje. Ji pasiteisino ir sparčiai paplito kitose valstybėse: Niujorke, Prancūzijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Slovakijoje, Didžiojoje Britanijoje, Japonijoje, Naujojoje Zelandijoje ir kitose šalyse“, – pasakoja projektinės idėjos iniciatorė I. Bradūnienė. Anot jos, Dainavos seniūnija pasirinkta dėl to, kad pagal gyventojų skaičių yra didžiausia Kauno mieste bei gan nutolusi nuo miesto centro.

„Dažniausiai mainų bendrijos susikuria nedideliuose miesteliuose, nutolusiuose nuo centrų, bet jų yra ir tokiuose megapoliuose kaip Londonas ar Paryžius“, – pridūrė Inga Bradūnienė.

Pasak jos, Lietuvoje tai bus pirmoji mainų birža, o štai Prancūzijoje veikia daugiau kaip 300 mainų biržų, šioje šalyje jos kurtis pradėjo dar 1994 m.

Vidutiniškai kiekvienai mainų biržai priklauso apie 70 narių, kiekviena bendruomenė turi savo pinigus, pvz.: „pupas“, „linkus“, o Prancūzijoje – „druskos grūdelius”. Kaune virtuali valiuta bus vadinama „talentais“.

Kaimynas kaimynui

Projekte bus galima gauti ar suteikti šias paslaugas: prižiūrėti vaikus, padėti vaikams mokytis, padėti atlikti buities ar remonto darbus, persikraustyti ar surinkti baldus, pavedžioti ar pasaugoti gyvūną, pavežti, suteikti grožio paslaugas ir pan.

„Apsipirkimai prekybos centre, uogienių virimas, vaikų priežiūra, tapetavimas, mokesčių deklaravimas, senolių nuvežimas į polikliniką, automobilio remontas, baldų perslinkimas ar pietų gamyba ir degustavimas su vienužiais – pagalba gali būti įvairiausia“, – vardino I. Bradūnienė.

Pasak pašnekovės, pirmumas dalyvauti projekte teikiamas bedarbiams vienišiems tėvams, taip pat projekte kviečiami dalyvauti sunkiau besiverčiantys žmonės su negalia, senjorai, vieniši jauni žmonės, šeimos bei kiti norintieji Dainavos mikrorajono gyventojai.

„Kartais vieniši tėčiai ar mamos negali dirbti, nes susiduria su vaikų priežiūros sunkumais. Tikimės, kad atsiras kitų šeimų ar senjorų, kurie bent trumpam pažiūrės mažuosius. Jaunimas galbūt padės persikraustyti ar sukonstruoti nusipirktus baldus vyresniems žmonėms. Gal Dainavoje kažkas gamina tortus, vieno kąsnio sumuštinius ar kitus patiekalus ir bus galima iš jų užsisakyti, mainais už reikiamą paslaugą jiems“, – aiškino pašnekovė.

Kaip veiks

Dalyviai turi užsiregistruoti programoje ir pažymėti, kokią paslaugą gali suteikti kitiems bei kokios pagalbos ieško patys. Už nuveiktus darbus kiekvienas kaups virtualų atlygį – „talentus“, už kurį po to galės „įsigyti“ norimą paslaugą iš kitų dalyvių. Realūs pinigai mainų biržoje necirkuliuos.

„Kiekvienas turi siūlyti savo stiprybę: tai, ką moka geriausiai daryti. Pavyzdžiui, studentas užsiregistruoja platformoje, kad gali mokyti vaikus matematikos, darbininkas – pakabinti karnizą, kirpėjas – apkirpti ir pan. Tai gali būti susiję ir su hobiu: pvz., žmogus mezga šiltas kojines, taiso buitinius prietaisus ar myli šunis ir gali laikinai pasirūpinti svetimu augintiniu“, – kalbėjo I. Bradūnienė.

Prisijungę prie platformos vartotojai galės rasti, kas jiems suteiktų norimą paslaugą. Visą mainų procesą prižiūrės platformos administratorius. Prieš įtraukiant į mainų biržą su kandidatais vyks individualūs pokalbiai ir bus įsitikinama, kad tai patikimi žmonės.

Norint dalyvauti Dainavos mainų biržoje, reikia registruotis čia.