Iki vėlyvo rudens už daugiau kaip 386 tūkstančius eurų bus iš naujo trinkelėmis iškloti abu Žemaites gatvės šaligatviai ir atnaujinta pačios gatvės asfaltbetonio danga, naujai įrengtas šiuolaikiškas gatvės apšvietimas.

Įsibėgėjo tvarkymo darbai

Senųjų kėdainiečių vadinamajame Žemaitės kvartale, kuris buvo pradėtas statyti dar 1962 metais, viskas buvo taip nusidėvėję, kad nebeatitiko jokių šiuolaikinių patogumo ir saugumo reikalavimų. Jokia kompleksinė rekonstrukcija čia nevyko pastaruosius 30 metų.

Dar pernai J. Basanavičiaus, Žemaitės ir Tilto gatvių apribotame daugiabučių namų kvartale buvo įgyvendinti žmonių laukti ir būtini kompleksiniai modernizavimo darbai.

Buvo sutvarkyti pėsčiųjų takai ir vejos, padaugėjo automobilių statymo vietų čia gyvenančioms šeimoms, atsirado vaikų žaidimo aikštelių, įrengtos supynės, smėlio dėžės ir čiuožyklos.

Visai teritorijai sutvarkyti numatyta skirti daugiau kaip 690 tūkstančių eurų – Europos Sąjungos struktūrinių fondų, valstybės ir savivaldybės biudžetų lėšų.

Rekonstrukcijos gerokai pagražino šio kvartalo veidą ir pagerino šio rajono gyventojams sąlygas. 2019 metais už 602 285,86 Eur buvo rekonstruota bei naujais medžiais apželdinta P. Lukšio gatvė. Gyventojų patogumui įrengti du autobusų sustojimo peronai bei 34 papildomos automobilių statymo vietos.

Šiame kvartale puikiu nauju taku galima pasivaikščioti palei Smilgos upelį, o senamiestį pasiekti naujais takais bei sutvarkytu tiltu.

Žaliasis kvartalas

Žemaitė saugo savo kaip žaliojo kvartalo veidą. Dar pernai čia kruopščiai parinktose vietose buvo pasodinti 67 rinktiniai ir gana aukšti ‒ 4,5 m aukščio, paprastieji klevai.

Atsodinimas vyks ir šiemet, vykdant Žemaitės gatvės rekonstrukciją. Kadangi pagal projektą tenka įrengti apšvietimo kabelio liniją bei šaligatvius Žemaitės gatvėje, prie pat važiuojamosios kelio dalies, neišvengiamai bus pašalintos penkiasdešimt šešios liepos, kurių vertė 14 619 eurų.

Prieš tai griežtai pagal reikalavimus visi medžiai pažymėti raudonais dažais. Liepų vietoje bus pasodintos naujos mažalapės liepos „Green spire“. Jos užauga iki 15 metrų aukščio ir net 7‒8 metrų pločio. Tai miesto medžiai, nes atsparūs užterštumui ir yra nereiklus dirvožemiui.

Šios liepos parinktos neatsitiktinai. Būtent 32 tokios pat rūšies jauni medeliai buvo pasodinti ir rekonstruotoje P. Lukšio gatvėje. Iš viso 2020 metais rajone buvo pasodinta 240 dekoratyvinių spygliuočių, 176 medžiai ir 39 krūmai.

Projektą „Kėdainių miesto Žemaitės gatvės supaprastintas rekonstravimo projektas“ įgyvendins rangovai ‒ UAB „Tadas & DK“. Visa sutarties vertė ‒ 386 443,97 Eur.

Darbus planuojama baigti iki 2021 m. spalio 4 dienos. 85 procentai šios sumos yra ES lėšos, kitas skiria rajono savivaldybė.

Kėdainių m. Žemaitės gatvės duomenys iš Nekilnojamojo turto registro:

  • Ilgis – 0,492 km (492 m)
  • Dvi eismo juostos
  • Asfaltbetonio danga
  • Statybos metai – 1975 m.