Kalniečių prekybos centro griovimo darbai praėjusių metų kovą prasidėjo tik savavališkoje „prilipdytoje“ pastato dalyje, buvo griaunamas ne visas merdintis prekybos centras.

Kaip „Kas vyksta Kaune“ anksčiau nurodė vienvaldės perstatomos pastato dalies savininkės, bendrovės „Vakarų Baltijos korporacija“ vadovas Aurimas Bičiūnas, kovo pabaigoje įsisiūbavę griovimo darbai susiję su bankrutuojančios įmonės įsipareigojimų vykdymu Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai. Tąkart tolimesnio projekto įgyvendinimo pašnekovas pakomentuoti kol kas negalėjo.

Vėliau, praėjusių metų rugsėjį, Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybos (KAUET) dėmesiui buvo pateiktas prikelti mėginamo Kalniečių prekybos centro projektas.

KAUET pastebėjimais, projektuojamas objektas estetiškai patrauklus, tačiau negerina padriko Savanorių prospekto užstatymo situacijos, diskusijas kėlė ir dviejų lygių automobilių stovėjimo aikštelės sprendimai.

Kaip atrodys pastatas?

Architektų studijos „Nebrau“ duomenimis, prie Savanorių prospekto ir P. Lukšio gatvės sankryžos projektuojamas šešių aukštų tūris. Pirmame aukšte turi būti prekybos centras, kurio minimalus aukštis – 6,9 m, o visos smulkios paslaugų ir prekybos vietos turės atskirus įėjimus.

Zona aplink aukštesnę pastato dalį antrame aukšte – rekreacinė, kiti trys aukštai – įprasto išplanavimo administracinės patalpos, kurių vidurinėje dalyje suprojektuoti sanitariniai mazgai, laiptinės, o išorėje – biurai su langais. Šeštame aukšte numatoma įrengti statinio aptarnavimo patalpas, ant stogo – nuomojamą plotą šventėms su vaizdu į Savanorių prospektą.

Prekybos centro sklypo plotas siekia 9 tūkst. kv. m, jis ypatingas tuo, kad yra apie pusantro metro žemiau gatvės lygio – dėl to ir dabartinis statinys tarsi įleistas gilyn. Šio bruožo nebeliks – sklypą norima pakelti ir eksponuoti naują pastatą Savanorių prospekto lygyje. Bendras objekto plotas turėtų būti ne daugiau kaip 7 tūkst. kv. m.

Naujajam statiniui numatytos 185 automobilių stovėjimo vietos, 67 priešais prekybos centrą ir 118 ant stogo, kur patekti galima bus per rampą vakarinėje dalyje.

Vartai į Kalniečių mikrorajoną

Eigulių seniūnas Ovidijus Adomaitis „Kas vyksta Kaune“ 2019-ųjų pabaigoje pasakojo, kad apleistas prekybos centras anksčiau priklausė trims savininkams, tarp kurių buvo ir Klaipėdos bendrovė.

Dviem bendraturčiams subankrutavus, „Vakarų Baltijos korporacija“ ėmėsi iniciatyvos ir įsigijo pastatą – Elektroninių varžytinių ir aukcionų portalo duomenimis, už jį paklota virš 1,8 mln. eurų.

Pagal žinomo Kauno architekto Eugenijaus Miliūno projektą 1988 m. pastatytas postmodernistinis Kalniečių prekybos centras laikytas vienu didžiausių tokio tipo objektų Baltijos šalyse.

Kaip KTU Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro (AUTC) puslapyje rašo architektūros mokslų daktaras Martynas Mankus, Savanorių prospekto ir P. Lukšio gatvės sankryžoje iškilęs statinys buvo tarsi vartai į Kalniečių mikrorajoną.