Kėdainiečiai puolė fotografuoti upę raižantį motociklininką. Vieni nuotraukas siuntė aplinkosaugininkams, kiti – žurnalistams. Paaiškėjo, kad taip plaukioti vandens motociklu išties negalima.

Pranešė kėdainiečiai

„Rinkos aikštė“ sulaukė kėdainiečių pranešimo, kurie atsiuntė vaizdo medžiagą, kurioje matyti, kad sekmadienį vandens motociklu plaukiojama pro senamiestį tekančiame Nevėžyje. Žmonės klausė, ar tokie pasiplaukiojimai nėra draudžiami?

„Tikrai nekasdienis vaizdas.

Mes matėme vandens motociklą visai prie naujojo tilto, po to jis nuplaukė Skongalio užtvankos link.

Motociklas atrodė vairuojamas profesionalo – raižė upės vagą labai įspūdingai.

Daug žmonių sustoję žiopsojo į jį, vieni fotografavo, kiti filmavo. Visi aikčiojo iš nuostabos“, – kalbėjo neeilinį vaizdelį išvydęs kraštietis.

Ne sezonas

Lietuvos vandens motociklų sporto federacijos prezidentas Tomas Gurkšnys „Rinkos aikštę“ patikino, kad šiuo metu plaukioti vandens motociklu išvis negalima.

Plaukiojimo sezonas – laikotarpis nuo ledo ištirpimo vandens telkinyje iki ledo dangos susidarymo.

Paaiškino taisykles

Urtė Šimonytė, Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Komunikacijos skyriaus vyresnioji specialistė paaiškino, kad plaukioti tam tikruose vandenyse vandens motociklais ir ne sezono metu galima, tačiau reikia laikytis nustatytų griežtų reikalavimų.

„Atkreipiame dėmesį, kad Lietuvos Respublikos teritorijoje esančiuose valstybiniuose ir privačiuose vandens telkiniuose plaukiojimo priemonių savininkams ir naudotojams yra taikomos aplinkosaugos sąlygos plaukioti vandens telkiniuose plaukiojimo priemonėmis, patvirtintos aplinkos ministro įsakymu.

Vadovaujantis minėtų sąlygų reikalavimais, savaeigėmis plaukiojimo priemonėmis draudžiama plaukioti upėse, nebent tai būtų valstybinės reikšmės vidaus vandenų keliai.

Jūsų atveju Kėdainių rajono savivaldybės teritorijoje galima plaukioti tam tikromis plaukiojimo priemonėmis tik Juodkiškių tvenkinyje, laikantis sąlygų priede nurodytų reikalavimų“, – informavo U. Šimonytė.

Ragino pranešti

Aplinkos apsaugos departamento atstovė ragina kėdainiečius, pastebėjusius aplinkosaugos pažeidimus, apie tai pranešti.

„Apie aplinkos apsaugos pažeidimus raginame pranešti iš karto.

Apie skubaus reagavimo reikalaujančius įvykius praneškite telefonu 112 arba AAD Pranešimų priėmimo tarnybos telefonu (8 5) 273 2995. Taip pat galite pranešti elektroniniu būdu“, – informavo Komunikacijos skyriaus vyresnioji specialistė.

Kas plaukiojo, liko neaišku

Akivaizdu, kad sekmadienį Nevėžyje plaukiojęs motociklininkas to daryti neturėjo teisės ir pažeidė įstatymą. Tačiau greičiausiai jam jokia bauda nebus skirta, nes bent jau kol kas taip ir neišsiaiškinta vandens motociklininko tapatybė.