Kaip pasakoja Gyvenimo namų direktorė Asta Rekštienė pasakojo, kad idėja kilo tuomet, kai Neįgaliųjų reikalų departamentas prie SADM, įgyvendindamas institucinės globos įstaigų pertvarką Lietuvoje, paskelbė konkursą ES lėšomis įgyvendinti projektą „Nuo globos link galimybių: bendruomeninių paslaugų plėtra“.

Konkurso tikslas buvo didinti darbingo amžiaus asmenų su proto ir (arba) psichikos negalia savarankiškumą ir taip įgalinti juos gyventi bendruomenėje, pagal jų poreikį teikiant bendruomenines apsaugoto būsto, socialinių dirbtuvių, įdarbinimo su pagalba, pagalbos priimant sprendimus paslaugas.

„VšĮ Gyvenimo namai sutrikusio intelekto asmenims teikė paraišką dalyvauti socialinių dirbtuvių paslaugos projekte, nes turėjome patirties nuo 2016 m. dalyvavome socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projektuose ir gaminome įvairius rankdarbius“, – sakė pašnekovė.

Taip 2020 m. gegužės 19 d. socialinės dirbtuvės pradėjo oficialią savo veiklą. Šiuo metu čia kuria 10 neįgaliųjų, 9 iš jų – Gyvenimo namų gyventojai.

Išgarsėjo feisbuke

Socialinėse dirbtuvėse gaminių galima rasti pačių įvairiausių – nuo piniginių ir rankinių, iki servetėlių, plaukų lankelių, apyrankių ar stalo padėkliukų. Visais kūriniais dalinamasi ir specialiai tam sukurtoje feisbuko paskyroje, čia pat rankdarbius galima ir įsigyti.

Socialiniame tinkle publikuojami darbai ir akimirkos iš dirbtuvių gyvenimo dažniausiai sulaukia šimtų reakcijų ir daugybės pasidalinimų.

„Labai džiaugiamės, kad sulaukiame išties daug susidomėjimo, gauname labai daug žinučių dėl mūsų socialinėse dirbtuvėse gaminamų dirbinių. Į mus kreipiasi žmonės gyvenantys ne tik Lietuvoje, tačiau ir užsienyje. Savo prekes siunčiame visur“, – „Delfi“ pasakojo Gyvenimo namų komunikacijos specialistė Miglė Tereikytė.

Itin daug dėmesio feisbuke sulaukė dirbtuvėse kuriančio ir jau aštuonerius metus Gyvenimo namuose gyvenančio Algirdo istorija. Jo pagamintos odinės piniginės ir rankinės sulaukė 5 tūkstančių reakcijų ir daugiau nei 2 tūkstančių pasidalijimų.

Kaip pasakoja M. Tereikytė, po šio įrašo užgriuvo tikra užsakymų lavina.

„Paskutiniu metu sulaukėme šimtais žinučių dėl Algirdo gaminamų piniginių, tačiau vieną piniginę pagaminti užtrunka savaitę laiko, tad labai gaila, jog negalėjome įgyvendinti visų užsakymų. Dabar Algirdas turi darbo keliems mėnesiams į priekį, kai bus įgyvendinti šie užsakymai toliau priimsime naujus“, – kalbėjo pašnekovė.

Sulaukia ir originalių užsakymų

Nors, kaip pasakojo M. Tereikytė, populiariausi gaminiai šiose dirbtuvėse yra odos dirbiniai, piniginės, lankeliai plaukams ir kt., pasitaiko, kad žmonės pateikia ir individualių užsakymų.

„Vienas iš įsimintiniausių užsakymų buvo arklio ausinukas. Moteris, auginanti žirgus, kreipėsi į mus su klausimu, ar galėtume nunerti galvos apdangalus žirgams, atsiuntė mums pavyzdį. Pradžioje dirbtuvių dalyvė Vaida nunėrė vieną ausinuką. Vėliau užsakovė, gavusi prekę, užsakė dar 6. Smagu įgyvendinti įvairias idėjas, taip nėra monotonijos darbe“, – dalijosi pašnekovė.

Paklausta, kur keliauja už rankdarbius gauti pinigai (dirbinių kainos svyruoja nuo 4 iki 30 eurų), M. Tereikytė teigė, kad jie atsiduria dirbtuvių sąskaitoje.

„Iš jų gerinamos darbo sąlygos, perkamos priemonės. Išmokami priedai dirbtuvių dalyviams pagal rezultatus“, – sakė ji.

Galimybė dirbti teikia džiaugsmą

Kaip pasakojo pašnekovė, daugybę žmonių sužavėjusios dirbtuvės sulaukia šiltų atsiliepimų. Žmonės džiaugiasi tiek veikla, tiek gautomis prekėmis.

„Kiekvienas atsiliepimas iš klientų mums yra labai svarbus. Ypač dirbtuvių dalyviams. Tai motyvuoja juos tobulėti, stengtis ir mokytis vis naujų dalykų. Neįgalieji džiaugiasi, kai yra įvertintas jų darbas“, – kalbėjo ji.

Patys dirbtuvių dalyviai irgi pasidalino savo mintimis.

Dirbtuvių dalyvė Vaida sakė, kad šiose dirbtuvėse jai patinka, tai kad gali vieni su kitais pasikalbėti, gaminti gražius gaminius. „Labai patinka, kad galime padiskutuoti tarpusavyje, pajuokauti“, – teigė ji.

Kita dalyvė Evelina teigė, kad, kai yra ką veikti, tai ir sveikata geresnė. „Aš labai džiaugiuosi, kad galiu daryti darbus kuriuos žmonės įvertina. Nuperka, nešioja. Labai smagu“, – sakė moteris.

Tai, kad galima bendrauti tarpusavyje ir turi darbo džiugina ir Arvydą, jam antrino namų gyventoja Simona.

„Tik ir laukiu, kada reikės eiti į dirbtuves“, – sakė dar viena dirbtuvių dalyvė Ingutė, o Algis pasakojo, jog jam labai patinka klijuoti, dažyti, daryti įvarius rankdarbius. Tuo tarp Algirdas džiaugėsi, kad čia galima ir pasitarti, ir išmokti naujų dalykų, o ne per dienas būti kambariuose be veiklos.

Ko gero, labiausiai dirbtuvių svarbą Gyvenimo namų neįgaliesiems svarbą apibūdina ir jau minėtas feisbuko įrašas, kuriame rašoma, jog Algirdas, paklaustas, kokia yra jo svajonė, sakė, kad norėtų, jog niekada nesibaigtų dirbtuvių veikla.

„Manau, jog žmonėms labiausiai patinka būti kartu, bendrauti, dalintis idėjomis, kurti ir tobulėti. Neįgalieji turi mylimą veiklą, kurioje lavina savo darbinius įgūdžius ir užsidirba pinigų, kas motyvuoja dar labiau. Mūsų dirbtuvių dalyviai yra puikus įrodymas, jog negalią turintys žmonės lygiai taip pat gali puikiai, kokybiškai ir stropiai dirbti. Siekti savo užsibrėžtų tikslų ir gaminti nuostabius, konkurencingus rinkoje produktus, kuriuos žmonės pirks ne dėl to, jog nori mus paremti ar palaikyti, o dėl to, nes mūsų dirbtuvėse gaminami produktai išties kokybiški, stilingi. Žmonės perka, nes lieka sužavėti mūsų kuriamais rankdarbiais, kas išties labai džiugina ir vedą į priekį“, – „Delfi“ pasakojo M. Tereikytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)