Kaip skelbia Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovai, prasidėjus permainingiems orams, kai dienomis temperatūra priartėja prie nulio, ant namų stogų formuojasi varvekliai ir susidaro pavojingos sniego nuošliaužos.

Šie reiškiniai gali stipriai sužaloti ne tik praeivius, bet ir apgadinti šalia namo stovinčius gyventojų automobilius. Kol dar neįvyko nelaimė, pastatų administratoriai turėtų nedelsdami pasirūpinti gyventojų ir jų turto saugumu: nudaužyti varveklius bei nukasti sniegą tose vietose, kur gali susidaryti pavojingos nuošliaužos.

Prieš pradedant tokius darbus, vietas, kuriose kyla pavojus praeivių gyvybei ar gyventojų turtui, būtina aptverti įspėjamosiomis juostomis. Privačių namų savininkai arba nuomininkai turi užtikrinti praeivių saugumą, tad būtina nukasti sniegą, nukapoti susiformavusį ledą, slidžias vietas pabarstyti smėlio mišiniu.

Įstrigę dvi dienas

Žiemos pavojus turėtų būti pašalintas nedelsiant, tačiau kaip pastebi kauniečiai, „Stop“ juostomis K. Donelaičio gatvės šaligatviai apjuosti jau dvi dienas, o stogo nukasimo darbai nė nepradėti.

„Suprantu, kad krentantis nuo stogų sniegas problema, bet ką daryti pėstiesiems, jei tokios užkardos jau dvi dienas?“ – retoriškai klausė nuotraukas atsiuntusi skaitytoja.

„Kas vyksta Kaune“ redakcijai atsiųstose nuotraukose matyti, kad savo saugumu pėstieji turi rizikuoti eidami važiuojamąja kelio dalimi arba visgi kirsti apjuostą pėsčiųjų zoną.

Kaip jau rašyta, šią žiemą kauniečių akys neretai kliuvo už pastogėse ir balkonuose nutįsusių didžiulių varveklių. Kauno miesto savivaldybės administracijos Būsto modernizavimo, administravimo ir energetikos skyriaus vedėjas Raimundas Endrikis portalui seniau yra teigęs, kad savivaldybė dėl varveklių keliamos grėsmės jokių priemonių nesiima ir dar kartą pabrėžė, kad už pastatus atsakingi jų savininkai ar valdytojai, tad ir varvekliais ar sniego nuošliaužomis jie turėtų pasirūpinti patys.

Gali sulaukti baudos

Primename, kad netikėtų oro permainų padariniai kitų asmenų turtui ar sveikatai yra laikomi draudžiamuoju įvykiu pagal gyventojų turto civilinę atsakomybę.

Kaip įtvirtinta galiojančios Statinių techninės ir naudojimo priežiūros tvarkos IV sk. 13.3. d., būtina prižiūrėti, kad ant pastatų nesikauptų sniegas ir ledas prie sienų, švieslangių, langų ir kitų atitvarų vertikaliųjų paviršių, o jam susikaupus reikia pašalinti nuo paviršiaus toliau nei 2 m atstumu.

Pagal Administracinių nusižengimų kodekso 360 str. 3 d., statinių techninę priežiūrą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 60 iki 300 eurų.