Anot pranešimo, kadangi šįmet žiema sniego ir stingdančio šalčio atseikėjo į valias, artėjantis pavasaris ir kylantis termometro stulpelis verčia ruoštis, nes staigus sniego ir ledo tirpimas gali sukelti potvynius. Rūpindamasi gyventojų ir jų turto saugumu Kauno rajono savivaldybė ir paruošė atmintines, kurios šią savaitę bus išdalintos Lapių, Karmėlavos ir Domeikavos seniūnijų gyventojams. Būtent šios teritorijos patenka į rizikos zonas, kurias gali užlieti, jeigu kiltų potvynis.

Visų pirma, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas galimai užliejamose teritorijose gyvenančioms nėščiosioms, ligoniams, senyvo amžiaus žmonėms ir vaikams rekomenduoja išvykti į saugesnes vietas.

Kad vėliau būtų žinoma, kiek žmonių liko užtvindytoje teritorijoje, išvykdami gyventojai turėtų užsiregistruoti savoje seniūnijoje. Nutarus išvykti į saugesnę vietą, prieš paliekant namus būtina užsukti vandens, dujų sklendes, išjungti elektrą. Patartina pasiimti dokumentus ir būtiniausius daiktus.

Nusprendusiems likti potvynio zonoje patariama susipažinti su parengta gyvenamosios teritorijos evakuacijos schema, kurią galima rasti seniūnijų skelbimo lentose. Likę potvynio zonoje gyventojai turėtų apsirūpinti neperšlampama apranga, ilgai negendančiais maisto produktais, medikamentais, mobiliojo ryšio priemonėmis ir kitais būtinais daiktais.

Labai svarbu izoliuoti visus elektros lizdus. Esant apsėmimo pavojui, reikėtų iš rūsių išnešti maisto atsargas, vertingus daiktus. Taip pat išvežti į saugesnes vietas trąšų ir pesticidų atsargas. Negalima palikti atvirų teršalų, kurie gali pakenkti aplinkai.

„Palaikykite ryšį su kaimynais, būkite pasiruošę vieni kitiems padėti. Mokėkite pagalbos ženklus. Iškeltas audeklo gabalas (naktį – žibinto šviesa) reiškia, kad reikalinga pagalba, mosavimas audeklo gabalu (naktį – mirksinti žibinto šviesa) – reikalinga skubi pagalba“, – primenama Neries pakrantėje stovinčių namų gyventojams.

Savivaldybės pranešime nurodoma, kad didelės potvynio rizikos teritorijose gyvenantys žmonės visais klausimais dėl galimo potvynio (evakuacijos, aprūpinimo maistu ir kt.) turi kreiptis į seniūnus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)