Rado maitintojas

Nugaišusią gulbę rado ir tarnybas informavo Nevėžio prieplaukoje gulbes maitinęs kėdainietis Gytis Gaubys.

„Šiandien atvykę prie Didžiosios Rinkos aikštės tilto radom visiškai ne prieš šventišką vaizdelį – gulbė be galvos ir kaklo, aplink pilna plunksnų ir kraujo.

Žmonės eina pro šalį, šalia atėjusios šeimos su mažamečiais vaikais ir visi tai mato, o niekas nereaguoja ir niekam nepraneša.

Mes iš karto paskambinome į Kėdainių valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kuri labai greitai sureagavo ir per keliolika minučių atvyko“, – tąkart kalbėjo G. Gaubys.

Gulbės jauniklis

Prieš dieną toje pačioje vietoje G. Gaubys išgelbėjo gulbės jauniklį. Buvo svarstoma, kad galbūt sunegalavęs jauniklis nugaišo.

„Atvykę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai gulbę apžiūrėjo, sulygino nuotraukas. Paaiškėjo, kad tai kitas jauniklis, o ne ta, vakarykštė, kurią gelbėjom.

Tad ar tai sutapimas, kad per kelias dienas dvi nelaimės – tai jau gamtai daroma didelė žala ir bus dar didesnė, jeigu nesiliaus žmonės jų šerti batonais“, – svarstė G. Gaubys.

Gauta išvada

Praėjus keletui savaičių „Rinkos aikštė‘ susisiekė su Kėdainių maisto ir veterinarijos tarnyba, kuri informavo, kad jau yra gauta specialistų išvada.

„Pranešame, kad 2020–12–30 gautas pranešimas telefonu iš Kėdainių miesto gyventojo, kad mieste, netoli pėsčiųjų tilto, šalia kranto vandenyje rasta gulbės gaišena.

Nedelsiant nuvykus į vietą rasta gulbės gaišena be galvos su matomais išoriniais gaišenos pažeidimais. Įtarta, kad gulbė buvo sudraskyta laukinių gyvūnų.

2020–12–30 gulbės gaišena saugiai paimta ir išsiųsta į laboratoriją kontroliniam tyrimui ištirti dėl paukščių gripo.

2021–01–11 iš Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto gautas Tyrimų protokolas, kuriame nurodoma, kad ištyrus gulbės gaišeną paukščių gripo viruso nerasta. Remiantis surinkta informacija galima teigti, kad gulbė buvo sudraskyta laukinių gyvūnų“, – informavo Audrius Mikalauskas, Kėdainių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis inspektorius.

Ėmėsi veiksmų

Kėdainių miesto seniūnija, reaguodama į tų dienų nemalonius įvykius, kuomet Nevėžio prieplaukoje buvo rastos sužalotos ir nugaišusios gulbės, įrengė specialų stendą, kuris visus čia besilankančius įspėja, kad maitinti paukščius, kol vandens telkiniai neužšąla – negalima.

„Kraštiečiai nuo seno šioje vietoje gulbes maitina batonu ne norėdami joms blogo, o norėdami gero.

Žmonės iš nežinojimo daro klaidą – maitina gulbes batonais, kurie joms šiuo metu kenkia.

Todėl buvo imtasi skubių veiksmų siekiant informuoti žmones, jog maitinti vandens paukščių nereikia.

Buvo pastatytas informacinis stendas, kuris informuoja, kad kol neužšals vandens telkiniai, laukinių paukščių maitinti tikrai nereikia. Viliamės, kad žmonės atkreips dėmesį į šį stendą ir elgsis tinkamai“, – kalbėjo Kėdainių miesto seniūnas Algirdas Krivičius.