Dvi dienas

Sūriškių karjero valymo akcija vyko ekspromtu ir neplanuotai dvi dienas. Vieną dieną kraštiečiai žvejai ir gamtos mylėtojai Mindaugas Nefas, Dovilė ir Gytis Gaubiai sumanė sutvarkyti labai užterštą, bet nepaprasto grožio vietą – Sūriškių karjerą.

Talkininkai bei jų vaikai surinko krūvas padangų, baldų, buitinės technikos, statybos ir griovimo atliekų. Jas iš Sūriškių kaimo pažadėjo išvežti aplinkosaugos reindžeriu tituluojamas kėdainietis verslininkas Ruslanas Linevas.

Antra diena

Kaip tarė, taip padarė. Jau kitą dieną R. Linevas su savo darbuotojais nuvykęs į vietą surinko visas talkininkų sukrautas atliekas. Tiesa, jų rado ir daugiau.

„Čia buvo milžiniškų padangų, televizorių, durų. Juk viską čia atvežė žmonės. Kaip tokius galima vadinti? Ar juos apskritai galima vadinti žmonėmis? Aš abejoju“, – supykęs kalbėjo R. Linevas.

Pavyzdys vaikams

Šios akcijos dalyviai sako, kad tai puikus pavyzdys jaunajai kartai, kaip gamtą mes privalome gerbti ir puoselėti, o ne ją šiukšlinti ir teršti.

„Buvo labai smagu kartu padirbėti ir būtent taip praleisti dieną. O mūsų vaikams tai neįkainojama patirtis, džiaugėsi gerą darbą gamtai padarę“, – kalbėjo D. Gaubienė.

Šiukšlinti draudžiama

„Rinkos aikštė“ daugybę kartų rašė, kad šiukšlinti gamtoje yra griežtai draudžiama. Tai nuolat kartoja ir Aplinkos apsaugos pareigūnai.

Administracinių nusižengimų kodekse numatyta, kad užteršus gamtą nedideliu kiekiu atliekų, teršėjų laukia įspėjimas arba bauda nuo 30 iki 90 eurų.

Didėjant teršalų kiekiui didėja ir baudų dydžiai. O didžiausia atsakomybė tenka tiems, kas teršia pavojingomis atliekomis: aplinkos užteršimas vieno kubinio metro ir didesniu atliekų kiekiu užtraukia baudą nuo 1 400 iki 2 400 eurų.

Aplinkos užteršimas penkių kubinių metrų ir didesniu pavojingų atliekų kiekiu jau baudžiamas net iki 4 300 eurų bauda.

Atsižvelgiant į pažeidimus, būna ir dar griežtesnė atsakomybė. O greta šių baudų pažeidėjų dar laukia ir žalos gamtai atlyginimas, kurio sumos būna tikrai įspūdingos.

Atsikratykite tinkamai

Kėdainių rajono savivaldybė informuoja, kad žaliąsias atliekas iš gyventojų neribotai ir nemokamai priima Zabieliškio sąvartynas, o statybines atliekas nemokamai galima pristatyti patiems į surinkimo aikštelę mieste.

Žaliosios atliekos neribotais kiekiais priimamos Zabieliškio sąvartyno teritorijoje esančioje žaliųjų atliekų laikymo aikštelėje.

Didelių (stambių) gabaritų atliekos ir buityje susidarančios statybinės atliekos priimamos didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėje J. Basanavičiaus g. 97A, Kėdainiai.