Tuo metu dažniau prie Nevėžio ateinantys žmonės sako, kad tokių neįprastų mūsų akiai ančių miesto centre yra ir daugiau.

Pykstasi su gulbėmis

Kėdainietė fotografė Loreta Budrienė, dažnai fotografuojanti gyvūniją ir gamtą, taip pat pastebėjo nematytas antis.

„Man atrodo, kad čia mišrūnas arba kokia naminė atskrido. Jos labai gulbės nemėgsta“, – pastebėjo moteris. Kiti kraštiečiai pastebėjo, kas šios antys puikios medžiotojos.

„Vakar buvau sutikęs jas kelias prie Nevėžio. Šie paukščiai labai puikūs narai ir povandeniniai žvejai. Kai tik paneria, išneria su žuvim“, – pastebėjo Vaidas Misevičius.

Sudėliojo visus taškus

Visus taškus ant „i“ sudėliojo gamtininkas Gytis Gaubys, Kėdainių rajone pramogų parko „Adomaitynė“ su minizoologijos ir botanikos sodu įkūrėjas.

„Čia yra laukinė muskusinė antis. Lengvai prijaukinama, bet jei šeimininkai aplaidūs, tai greitai ir sulaukėja. Greičiausiai pabėgo jau nuo ko nors ir prisiplakė prie laukinių ančių būrio.

Labai dėslios ir itin gerai vaikus prižiūri, o patinai itin pikti tuo metu tampa, kol vaikai sustiprėja. Šios antys yra puikus pavyzdys žmonėms.

Turim tris panašias, kurios kartu su triušiukais susigyvenusios ir joms bėgti būtu kvaila. Negana to, jos dar ir laukinių ančių į „Adomaitynę“ prisikvietė“, – paaiškino G. Gaubys.

Enciklopedijos duomenys

Lietuvos enciklopedijoje rašoma, kad muskusinės antys yra kilusios iš Brazilijos miškinės anties.

Lietuvoje 1987 m. pradėtos auginti Panevėžio eksperimentiniame medžioklės ir žūklės ūkyje ir Arvydų žuvininkystės ūkyje (Vilniaus rajone), 1988 m. – Kintų žuvininkystės ūkyje (Šilutės rajone).

Specializuotiems ūkiams suirus nuo 20 amžiaus pabaigos muskusines antis augina pavieniai ūkininkai.

Gaigalo masė 5–6 kg, anties – 2,5–3 kg. Liemuo ilgas, platus, gilus, horizontalus, oda aplink akis, snapo link be plunksnų, su raukšlėmis. Prie snapo pagrindo yra ataugos, išskiriančios muskuso kvapo riebalus. Kaklas vidutinio ilgio, krūtinė plati ir gili, sparnai ir uodega ilgi, kojos trumpos juodos. Plunksnos žalsvai juodos. Muskusinės antys nebylios, tik šnypščia.

Lytiškai subręsta per 210–230 dienų. Dėslumas 80–120 kiaušinių per metus. Mėsa tamsi, bet švelni ir sultinga, joje mažai poodinių riebalų. Tinkamos gerų mėsinių savybių hibridams auginti. Paplitusios visame pasaulyje.