„Kika Group“ iš savo gamyklos Dievogalos kaime į Kerupės upelį naktimis leidžia fekalijas ir kitokias gamybos atliekas. O štai pati gamykla skelbia savo puslapyje, kad „įmonėje įgyvendinta aplinkos apsaugos sistema, vadovaujantis ISO 14001 standarto reikalavimais“, – savo paskyroje praėjusio ketvirtadienio vakarą piktinosi vienas kaunietis.

Įraše, kuriuo pasidalyta beveik 1000 kartų, nurodoma upelį buvus vienu švariausių Kauno rajone, o paskutinėmis praėjusių metų dienomis darytose nuotraukose matyti drumzlinas rusvas ir melsvai pilkas vanduo – anot žmonių, kvapelis atitinka vaizdą.

„Vietos gyventojų pastangomis galiausiai ir Aplinkos apsaugos departamento (AAD) specialistai užfiksavo gamtos užteršimą. Šiuo metu nustatinėjama gamtai padaryta žala. Labai tikiuosi, kad nusižengimai bus pamatyti viešumoje ir sustabdyti, o pažeidėjai nubausti“, – rašė neabejingas vyras.

Gruodžio 31-osios popietę pastebėję keistą šalia „Apynėlio“ sodininkų bendrijos, palei gyventojų sklypus tekančio Kerupės upelio spalvą bei kvapą antrino ir daugiau diskusijos dalyvių. Kaunietė sakė tiesiog išsigandusi, kokia spalva ir koks kvapas teka upelio vandeniu.

„Galimai tai vyksta periodiškai, kas porą savaičių, paprastai tamsiu paros metu. Galimai Dievogaloje kaip tik virš šių sodų įsikūrusiai „Kikai“, panašu, labai patogu leisti visą tručą į pakalnėje esantį švariausią Kauno rajono Kerupės upelį“, – prielaidomis dalijosi moteris, pasisakyme žymėjusi įvairias institucijas ir žiniasklaidos organizacijas.

Šeštadienį apie vidurdienį po ta pačia „Facebook“ žinute žmones ramino AAD Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos vyriausiasis specialistas Konstantinas Šumskas. Pasak incidento vietoje buvusio aplinkosaugininko, į informaciją jau sureaguota, tarša nutraukta, o jai pasikartojus K. Šumskas nurodė nedelsiant kreiptis skubios pagalbos numeriu 112.

Bendrovės „Kika Group“ ir pašarų fabriko „Akvatera“ vadovas Darius Šumskis įpykusiems gyventojams aiškino, kad gruodžio 29-osios naktį atsakingam pamainos darbuotojui po įrenginių plovimo neperjungus nuotekų nukreipimo sklendės į valymo įrenginius, į Kerupės upelį pateko buitinės nuotekos bei gyvūnų pašaro likučiai.

„Gyventojus noriu nuraminti, kad į aplinką patekusios nuotekos nėra chemiškai taršios. Pastebėjus klaidą, nuotekų patekimas į aplinką buvo nutrauktas, iškviesta valymo įrenginius aptarnaujanti įmonė, situaciją įvertino ir į gamyklą atvykę aplinkosaugininkai.

Apgailestaujame dėl susidariusios situacijos, tad bendradarbiaujame su aplinkosaugininkais aiškinantis įvykio aplinkybes ir lauksime jų įvertinimo, kad galėtume kuo greičiau kompensuoti gamtai padarytą žalą. Savo ruožtu, įmonėje ėmėmės veiksmų, kad daugiau tokia situacija nepasikartotų: pakeista įrenginių plovimo ir prieigos prie sklendžių tvarka, sukurta proceso statuso registracijos sistema“, – tikino D. Šumskis.

AAD Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Jasiūnienė „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare patvirtino Kauno aplinkos apsaugos inspekciją (AAI) 2020 m. gruodžio 30 d. telefonu gavus pranešimą dėl galimo Kerupės upelio teršimo nuotekomis.

„Kauno AAI pareigūnai nedelsiant nuvykę į pranešime nurodytą vietą nustatė, kad nuotekos į upelį patenka iš UAB „Akvatera LT“ teritorijoje esančio vamzdžio. Buvo iškviesta valstybinė laboratorija, kuri paėmė nuotekų mėginius iš minėto vamzdžio“, – įvykių eigą nupasakojo J. Jasiūnienė.

Šiuo metu tarša į upelį nutraukta, gamykloje dėl minėto įvykio vyksta tyrimas, laukiama nuotekų mėginių rezultatų, kurie paprastai gaunami per porą savaičių. Sulaukus rezultatų bus sprendžiama dėl administracinės, ekonominės sankcijos skyrimo bei žalos aplinkai pateikimo. J. Jasiūnienės duomenimis, iki šiol „Akvatera“ už taršą bausta nebuvo.

Kaip nurodoma įmonės portale, „Kika Group“ priklausanti „Akvatera“ – specializuota gyvūnų augintinių pašaro gamykla, dirbanti nuo 2004 m., kurios įrenginiai esą vieni moderniausių Šiaurės Europoje. Dievogaloje esančiame fabrike gaminami sausi ekstruduoti kačių ir šunų pašarai, graužikų pašarai, paukščių lesalai bei įvairūs gardėsiai.