Tačiau praėjus vos kelioms dienoms po realiai pradėtų darbų, miestas skendo tokiuose šiukšlių kalnuose, kokių nematė jau senokai. Gruodžio 7-ąją įmonės vadovai jau gavo teisintis savivaldybės administracijai ir merui.

Aplaidumas nepateisinamas

Socialiniame tinkle šiukšlių kalnais suskubę piktintis kėdainiečiai, kaip jau tampa įprasta, pajudino ir merą Valentiną Tamulį.

Jis į situaciją sureagavo netrukus, vadindamas įmonės darbą „nepateisinamu aplaidumu“.

„Vos prieš savaitę rajono gyventojams pažadėję tvarką, juos patys labai ir nuvylėte. Dabar jau nebus lengva atstatyti pasitikėjimą“, − skubiai sušauktame savivaldybės vadovų ir įmonės atstovų susirinkime žodžių į vatą nevyniojo jis.

UAB „Ekonovus“ Kauno padalinio vadovas Darius Šlapikas paminėjo neįvertinęs kai kurių aplinkybių ir žmonių įpročių bei pandeminės situacijos namų ūkiuose, todėl, jo nuomone, derinant grafikus ir susiklostė tokia padėtis.

„Naujas vežėjas neįvertino kai kurių specifinių dalykų, kad mūsų žmonės daugiausia atliekų išmeta būtent penktadienio vakarą, šeštadienį. Dabar daug kas dirba nuotoliniu būdu, tad atliekų daugiau susidaro.

Sutartyje buvo numatyta, kad atliekos vežamos 5 dienas per savaitę ir 1, 5 d. numatomas papildomas atliekų vežimas. Ten, kur konteinerių du blokai, atliekų perkrovimo nebuvo, bet ten, kur konteinerių mažiau buvo, susikaupė daugybė atliekų“, − pastebėjo administracijos direktorius Arūnas Kacevičius.

Dirbs daugiau

„Ekonovus“ įmonės atstovas pažadėjo per savaitgalį susikaupusias atliekas išvežti dar tą pačią dieną, maža to, nuspręsta, kad atliekos mieste iš konteinerių nuo šiol visada bus vežamos ir šeštadieniais, o sekmadieniais pagal poreikį. Taip pat sugriežtinta paslaugų tiekėjo kontrolė.

Sudarant sutartį su paslaugos teikėju buvo numatytos griežtos baudos, jei įmonė nevykdys savo įsipareigojimų. Tiesa, savivaldybės vadovai vylėsi, kad to neprireiks.

„Paslaugos teikėjo darbas bus griežtai kontroliuojamas, yra numatytos sankcijos už netinkamai atliktą darbą: laiku neišvežtas atliekas, paliktas prie konteinerių atliekas ir panašius veiksmus.

Na, kiek tai bus veiksminga – matysime laikui einant, bet viliamės, kad visas problemas pavyks išspręsti susitarus gražiuoju“, – sakė administracijos direktoriaus pavaduotojas Gintautas Muznikas.

Už neištuštintą individualų ar bendrojo naudojimo konteinerį įmonei numatyta 60 eurų bauda. Už po konteinerio ištuštinimo paliktas netvarkingas vietas ir aikšteles – po 30 eurų už kiekvieną atvejį. Dėl išrūšiuotų atliekų krovimo į mišrias komunalines atliekas į vežantį šiukšliavežį – 300 eurų.

Šventėmis rūpinasi iš anksto

Tą pačią dieną savivaldybės vadovai iki smulkmenų išnagrinėjo ir šventiniu laikotarpiu numatomą atliekų vežimą.

„Šventiniu metu bus keturios nedarbo dienos, ir atliekų bus labai daug. Žmonės šventėms ruošis, gamins daug patiekalų, atliekų susidarys daugiau nei įprastai. Atliekų vežėjas pažadėjo, kad tris dienas iš keturių buitinės atliekos bus išvežtos“, – sakė A. Kacevičius.

Problema su rūšiavimu

Tačiau komunalinės atliekos – ne viena krašto problema. Paaiškėjo, kad bėdų yra ir su pakuočių surinkimu.

„Kyla problemos su rūšiuojamomis atliekomis, nes keičiasi rangovai. Pakuotininkų organizacijos į viską žiūri pro pirštus, meta naštą savivaldybėms, esą mūsų miestas, mes ir tvarkytis turim. Bet iš tiesų pakuočių vežėjų darbas tai. Dėl to kalbamės ir su jais, nes jų teikiamos paslaugos mūsų netenkina“, − sakė A. Kacevičius.

Apie pokalbio rezultatus informuosime vėlesniuose „Rinkos aikštės“ numeriuose.

„Ekonovus“ Kauno padalinio vadovas Darius Šlapikas:

„Nuoširdžiai atsiprašome Kėdainių rajono gyventojų dėl kilusių nepatogumų. Nuo pat paslaugų teikimo pradžios kruopščiai laikėmės su savivaldybe suderinto grafiko, pagal kurį atliekos buvo išvežamos kiekvieną darbo dieną.

Vos tik gavę pirmuosius signalus dėl perpildytų atliekų konteinerių, nedelsdami ėmėmės darbo, sustiprinome savo pajėgas, kad atliekos kuo greičiau būtų išgabentos ir gyventojams nekiltų nepatogumų.

Reaguodami į tokią situaciją ir toliau Kėdainių rajone atliekas vešime intensyvesniu grafiku, įskaitant ir savaitgalius, kad mieste būtų išlaikyta tvarka ir švara. Esant poreikiui, visuomet esame pasiruošę bendradarbiauti su Kėdainių rajono savivaldybe ir ieškoti sprendimų, kad tokia situacija daugiau nepasikartotų.“