Lapai užpylė bažnyčią

Kaip „Kas vyksta Kaune“ antradienį pasakojo ant Pašilės gatvės ir Taikos prospekto kampo įsikūrusios Septintosios dienos adventistų bažnyčios sekretoriaus asistentas Giedrius Dzedulionis, po savaitgalio vėjų atvykę į pastatą, parapijiečiai pasijuto kiek nejaukiai.

„Mes savo teritoriją ir aplinkui tvarkome ir prižiūrime. Šalia esančiame sklype auga dideli ąžuolai ir kiti medžiai. Šiais metais minėtame sklype esančių lapų ir šiukšlių niekas netvarkė, maišų nebuvo atvežta“, – situaciją nusakė G. Dzedulionis.

Anot jo, gūsingi savaitgalio vėjai lapus supūtė į bažnyčios kiemą, rūsį. Lapai išpurenti, bandant nešti į pievą, vėjas pučia atgal, o kiekis didelis – G. Dzedulionio vertinimu, susidarytų mažiausiai sunkvežimis.

„Paskambinus bendruoju miesto tarnybų telefonu, atsiliepusi administratorė davė atsakingų žmonių numerius. Remigija Vaitonienė („Kauno švaros“ Miesto valymo skyriaus vedėjo pavaduotoja – „Kas vyksta Kaune“) pasiūlė patiems išsivežti lapus. Paskambinus į Gričiupio seniūniją, Algimantas Andriulevičius pareiškė, kad lapai ne šiukšlės, o jie nieko nedarys“, – abejingumu nusivylė G. Dzedulionis.

Pilnutėliai maišai nukloję gatvių pakraščius

Sekmadienį Jotvingių gatve nuo „Taubūčių“ link „Megos“ važiavusiai šilainiškei taip pat užkliuvo lapų prikimšti maišai – anot moters, krūvos žaliųjų atliekų rikiuojasi viena po kitos.

„Tokių šiukšlių krūvų yra kelis kartus daugiau ir didesnių, užfiksavau tik keletą. Ir manau, kad mieste yra šitokių vietų nemažai“, – pasak Šilainių gyventojos, lapai stovi sukrauti jau senokai. Jos atsiųstose nuotraukose matyti tik pilni specialūs „Kauno švaros“, tiek paprasti atliekų maišai.

Portalo žiniomis, tokį vaizdą galima pamatyti ir Taikos prospekte ties Birželio 23-iosios gatvės sankryža, ir Parodos gatvėje, kur, ko gero, dar nespėta išvežti nebereikalingo Mažojo ąžuolyno drabužio. Tiesa, reikia pažymėti, kad „Kas vyksta Kaune“ ėmus domėtis lapų išvežimo tvarka, antradienį surinkti Šilainiuose pūpsoję maišai.

Savo kiemus turi tvarkytis patys

Bendrovės „Kauno švara“ viešųjų ryšių specialistas Jonas Tumpa naujienų portalui pateiktame komentare nurodė, kad lapų tvarkymas, kaip ir kiti miesto valymo darbai, vyksta prioritetine tvarka. Pirmiausia, lapai yra grėbiami, kraunami ir išvežami iš magistralinių miesto gatvių ir erdvių, kuriose būriuojasi bei vaikšto daug žmonių. Taip pat – šalinami nuo šaligatvių, dviračių takų, taip užtikrinant saugų pėsčiųjų ir dviračių judėjimą.

„Siekiame, kad šiose erdvėse ir gatvėse būtų ne tik saugu, bet ir gražu. Žinoma, nepamirštamos ir kitos miesto erdvės – jose dirba bei tvarką palaiko virš 40 darbuotojų, kurie lapus šluoja ir tvarko rankiniu būdu.

Lapų išvežimui naudojame specialią, tokio pobūdžio darbui pritaikytą techniką – penkias mašinas su kėlimo, siurbimo ir presavimo įranga. Taip pat naudojame daugiafunkces gatvių ir šaligatvių valymui pritaikytas vakuumines mašinas bei rankinius, mobiliuosius lapų siurblius, kurie naudojami Laisvės alėjoj. Iš viso – 15 transporto-technikos priemonių“, – vardijo J. Tumpa.

Jis pažymėjo, kad kiekvieno žemės sklypo valdytojas – fizinis asmuo ar daugiabutis namas – yra atsakingas už atliekų, lapų surinkimą iš jam priklausančios žemės ir aplinkos tvarkymo darbus. Tiek netvarkomas sklypas, tiek ne pagal paskirtį metamos ar paliekamos atliekos laikomi viešosios tvarkos nusižengimais ir gali užtraukti baudą iki 600 eurų.

Maišus duoda veltui, bet už išvežimą teks sumokėti

„Kauno švaros“ atstovas pabrėžė, kad įmonės, fiziniai asmenys, daugiabučių administratoriai ar bendrijos gali įsigyti būtent lapų sudėjimui skirtus didmaišius. Tam reikia kreiptis į rajono seniūniją, pateikti laisvos formos prašymą el. paštu mvs@svara.lt arba skambinti numeriu +370 640 42110.

„Šiemet seniūnijoms ir visiems interesantams išdalijome virš 1000 didmaišių. Nepaisant to, kad jau žiema, mieste dar yra teritorijų, kuriose yra medžių su nenukritusiais lapais – todėl didmaišių įsigijimas vis dar galimas. Didmaišiai suteikiami nemokamai, paslaugos užsakovai moka tik už jų išvežimo paslaugą“, – aiškino J. Tumpa.

Jis įmonės vardu džiaugėsi, kad didmaišių paklausa sulig kiekvienais metais auga ir dėkojo gyventojams, dėl kurių lapų surinkimo procesas vyksta kur kas greičiau ir sklandžiau, o „Kauno švaros“ darbuotojams nereikia tvarkyti neleistinų „sąvartynų“.

Ragina vežti į atliekų surinkimo aikšteles

Nepaisant to, jog geranoriškų gyventojų iniciatyva savavališkų „sąvartynų“ mieste sumažėjo, pasak J. Tumpos, tai tebėra opi problema: „Liūdna, kad mieste vis dar pasitaiko asmenų, kurie lapus ir kitas atliekas iš savo sklypų deda arba išpila neleistinose vietose – parkuose, pakelėse, kitų žmonių sklypuose ar tiesiog šalia bendrojo naudojimo konteinerių.

Gyventojai dažnai lapus krauna į tam nepritaikytus šiukšlių maišus, kurie surenkami plyšta ir apsunkina bei prailgina viso miesto lapų surinkimo procesą. Taip pat nuolat susiduriame su situacija, kad sutvarkius teritoriją, toje pačioje vietoje jau kitą dieną būna prikrauta naujų neleistinų atliekų. Šitaip žmonės jie ne tik apsunkina mūsų ir kitų komunalininkų darbą, tačiau ir gadina estetinį miesto vaizdą.“

„Kauno švaros“ viešųjų ryšių specialistas priminė, kad žaliosios atliekos iš kauniečių, daugiabučių bendrijų, sodininkų ir sodų bendrijų priimamos nemokamai Kauno regiono atliekų tvarkymo centro žaliųjų atliekų surinkimo aikštelėje Nemajūnų g. 15A.

Vien „Kauno švara“ per šių metų spalį surinko virš 163 t, o per lapkritį – beveik 316 t žaliųjų atliekų.