„Suprantu, jei kas savo privataus namo sklype susiręstų tokią būdą, ar kaime kur pamiškėje, bet čia – beveik pats miesto centras, kasdien pravažiuoja tūkstančiai automobilių, vaikšto praeiviai. Nesuprantu, kaip leidžiama tokius menkaverčius statinius mieste statyti?“, – piktinosi portalo skaitytojas.

Pasak jo, vadinamosios „būdos“ vietoje netoli Savanorių pr. ir Utenos gatvės sankryžos atsirado vasarą. Kadangi vyras netoliese dirba, jis beveik kasdien praeina pro šią vietą ir ilgokai stebėjo procesą, kol neištvėrė. „Žinote, piktinamės, kad kažkas griauna tarpukario vilas Žaliakalnyje, o kai va stato tokias lūšnas – tai niekam nerūpi“, – sakė vyras.

Kauniečio teigimu, pradžioje jis galvojo, kad gal tuos statinius kažkaip gražiau apipavidalins, tačiau panašu, kad jie taip ir liks suręsti iš laikinų konstrukcijų, apkalti pačia pigiausia fanieruota plokšte. „Nesuprantu tokio požiūrio, lyg gyventų kokiame kolūkyje, o ne viename gražiausių Lietuvos miestų, o miesto valdžiai panašu irgi nė motais, susirūpinę tik šaligatvių tiesimu. Tikrai trūksta šeimininkiško žvilgsnio, aukščiau asfalto pakeltų akių“, – liūdnai kalbėjo vyras.

Pradėjus aiškintis situaciją, paaiškėjo, kad minėti statiniai yra įregistruoti VĮ „Registrų centre“ adresu Savanoriu pr. 217, sklypas – privatus. Pastatai įregistruoti kaip nebaigta statyba, vieno pastato paskirtis – sargybos postas, kitų – administracinė, paslaugų, prekybos.

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ pakomentavo Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Rimantas Vilimas, šiems statiniams savivaldybė leidimų neišdavė. R. Vilimas šiuo klausimu patarė kreiptis į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją (VTPSI), kuri kontroliuoja minimų statinių pastatymo teisėtumą.

Į portalo užklausą atsakiusi VTPSI atstovė Diana Dambrauskienė teigė, kad paklausime minimi statiniai Savanorių pr. 217, Kaune, pagal parametrus (bendras plotas iki 50 kv. m., aukštis iki 5 m) priskiriami I grupės nesudėtingiesiems statiniams, kuriems statyti statybas leidžiantis dokumentas (SLD) yra neprivalomas.

Kaip rašoma VTPSI išaiškinime, SLD privalomumas naujo statinio statybos atveju priklauso nuo statinio kategorijos (nesudėtingasis, neypatingasis, ypatingasis). „Ypatingųjų ir neypatingųjų statinių statybai SLD visada privalomas. Nesudėtingiesiems statiniams statyti SLD privalomas tam tikrose teritorijose ir priklauso nuo jų parametrų, pagal kuriuos statiniai priskiriami I ar II nesudėtingųjų statinių grupei“, – teigiama išaiškinime.

Tiesa, išimtis atsiranda tuomet, jei nesudėtingųjų statinių kategorijai priskiriamas pastatas yra gyvenamosios paskirties (vieno, dviejų butų). „Tokiam pastatui statyti SLD privalomas visada, nepriklausomai kokioje teritorijoje jis statomas“, – aiškina D. Dambrauskienė.

VTPSI atstovė patarė žmonėms, kuriems kyla klausimų, ar dėl planuojamų naujų statinių statybos jiems reikia gauti SLD, užpildyti klausimyną, pateikiamą Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija) tinklalapyje.

Iš pateiktų oficialių atsakymų aišku, kad privačiose teritorijose statomi nedidelės apimties menkaverčiai pastatai – tik juos statančių privačių asmenų reikalas. „Teklesti bakūžių Kaunas!“, – ironiškai į gautą atsakymą mestelėjo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojas.