„Už šį augalą dėkojame kaunietės Jūratės Daugėlienės šeimai. Savo sklype J. Daugėlienė augina dar kelias dideles kuningamijas, išaugintas iš sodinukų, kuriuos gavo iš žinomų augalų augintojų bei daugintojų S. ir G. Ulrichų. Į Botanikos sodą atkeliavusioji 4 metrus siekianti kuningamija yra padauginta būtent iš tų didelių kuningamijų. Gerbiama Jūratė pasakojo, kad kuningamijos Kaune auga gerai ir greitai: palankiomis klimato sąlygomis – apie 50 cm per metus. Jas geni, kuomet pasiekia per didelį aukštį ir jos lengvai atželia, lengvai dauginamos šakutėmis ir atžalomis. Kuningamijos leidžia daug atžalų, todėl dažnai užauga daugiakamieniu medžiu. Viena iš senesnių kuningamijų veda vaisius, tačiau kankorėžiukai taip aukštai, kad nematyti, ar juose subręsta sėklos“, – teigė VDU Botanikos sodo mokslo darbuotoja dr. Asta Malakauskienė.

„Labai džiaugiuosi, kad nuo šiol VDU Botanikos sode augs šis itin retas Lietuvoje ir daug kam nežinomas augalas. Gal ateityje sodo darbuotojai užsiims ir jo dauginimu“, – teigė J. Daugėlienė.

Paprastoji kuningamija – rytų Azijoje paplitęs taksodinių šeimos dekoratyvinis, medieninis spygliuotis. Genties pavadinimas „kuningamija“ yra skirtas pagerbti daktarą Džeimsą Kuningamą (jis introdukavo šią rūšį 1702 m. ir propagavo jos auginimą) bei anglų botaniką Alaną Kuningamą.

„Anglų kalba šis medis dažnai vadinamas „China fir“, išvertus reiškia „Kinijos eglė“. Kinijoje ji gausiai auginama (kuningamijų plantacijos Kinijoje 2013 m. duomenimis užėmė apie 11 x 106 ha plotą), nes vertinama jos mediena. Medis sparčiai auga ir pasiekia 20–30 m aukštį. Mediena minkšta, lengva, labai patvari, kvepianti. Mediena dažnai naudojama karstų gamybai bei šventyklų pastatų statybai (dėl kvapo). Žievė naudojama stogams dengti“, – pasakojo dr. A. Malakauskienė.

VDU Botanikos sodo lankytojai medelį gali pamatyti netoli astilbių ekspozicijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)