Prašė vietos bendruomenė

Sutvarkyti dvaro tvenkinį Kėdainių rajono savivaldybės ne kartą prašė Dotnuvos, Akademijos ir Vainotiškių miestelių bendruomenės.

Rajono savivaldybė išgirdo gyventojų prašymus ir organizavo konkursą tvenkinio išvalymo darbams atlikti. Konkursą laimėjo Pelėdnagiuose įsikūrusi bendrovė „Kėdainių melioracija“. Viso projekto vertė – 60 tūkst. eurų.

Gausybė technikos

Dotnuvos dvaro tvenkiniui išvalyti prireikė visiškai išleisti vandenį. Vanduo buvo išleistas į tekantį upelį. Kartu išplaukė ir čia gyvenusios žuvys – karosai, lydekos, ešeriai, raudės. Dalį žuvų darbuotojai sugavo ir pervežė į Akademijos tvenkinį.

Atliekant valymo darbus tvenkinyje dirbo gausybė technikos – specialūs ekskavatoriai, dumblas buvo išvežamas sunkvežimiais. Dumblą sutiko priimti vietos ūkininkai, kurie juo patręš savo dirbamos žemės laukus.

Net 4 000 kub. metrų

„Rinkos aikštės“ kalbinti bendrovės atstovai sakė, kad darbų metu iš Dotnuvos dvaro tvenkinio buvo pašalinta net 4 000 kub. metrų dumblo.

Išvalius užžėlusį ir dumblu užsinešusį tvenkinį padidėjo jo gylis – giliausioje vietoje gylis siekia apie tris metrus. Atliekant darbus laikinai buvo iškeltos ir tvenkinyje augusios vandens lelijos, kurios čia netrukus sugrįš.

Darbai baigti

„Šalia tvenkinio jau atliekami paskutiniai darbai. Kaip tik viską apžiūrėjome, darbai baigti, tvenkinys išvalytas. Šiek tiek apsinešė dumblu gatvė, tad mes paprašėme bendrovės ją nuvalyti. Mūsų prašymą jie išgirdo ir gatvė buvo nuvalyta.

Gyventojai džiaugiasi išvalytu tvenkiniu, tvarkomais Dotnuvos, Akademijos ir Vainotiškių miesteliais. Šie miesteliai gražėja kasmet ir tai yra labai džiugu“, – pasidžiaugė Dotnuvos seniūnas Vytautas Grigas.

Meras turi idėją

Kėdainių rajono savivaldybės meras taip pat pasidžiaugė įvykdytais darbais. Kažkada Dotnuvos dvaro tvenkinyje plaukiojo gulbės, joms buvo pastatytas vandenyje plaukiojantis namelis. Akademijos bendruomenei prisiminus tuos laikus, Kėdainių meras Valentinas Tamulis pasiūlė buvusį grožį atkurti: „Gal reiktų tą grožį atkurti? Manau, toks namelis gražiai atrodytų išvalyto tvenkinio aplinkoje.“

Tokį mero siūlymą vietos bendruomenė sutiko labai palankiai.