Mažins paslaugų trūkumą

Nauji 10 vietų savarankiško gyvenimo namai yra skirti apsigyventi iš dalies nesavarankiškiems ir neįgaliems žmonėms. Projektas įgyvendintas 2017–2020 m. Su esamu socialinio ir ugdymo centro pastatu jį jungia koridorius, į kurį iš lauko pusės įrengtas įėjimas ir pandusas neįgaliesiems. Statybos darbus atliko UAB „Projektas Karma“. Viso projekto vertė – daugiau kaip 564 tūkst. eurų, savivaldybės biudžeto lėšos sudarė apie 138 tūkst. eurų, rašoma savivaldybės pranešime.

Šį Europos regioninės plėtros fondo finansuojamą projektą įgyvendino Kėdainių rajono savivaldybės administracija kartu su partneriu Josvainių socialiniu ir ugdymo centru. „Visuomenė senėja, gilėja socialinės atskirties problemos. Rajone reikia vis didesnės socialinių paslaugų pasiūlos, tad pradėdami įgyvendinti šį projektą, siekėme tą paslaugų trūkumą mažinti ir gerinti socialinių paslaugų kokybę“, – prisimena praėjusios kadencijos Kėdainių rajono savivaldybės meras Saulius Grinkevičius, kurio vadovavimo rajonui laikotarpiu pasirašyta sutartis dėl projekto finansavimo.

Kokie darbai atlikti

Už šias lėšas pastatyti savarankiško gyvenimo namai, juose įrengta 10 nedidelių butų su virtuvės įranga, šaldytuvu, baldais, televizoriumi, higienos patalpomis (tualetu ir dušu). Priestate taip pat įrengtas kompiuterių kabinetas, trys kabinetai darbuotojams, sporto kabinetas su relaksacine zona, masažinėmis kėdėmis, svetainė, skalbimo patalpa. Naujakurių laukiančios centro darbuotojos pasirūpino, kad būtų jauku: lentynos bendro naudojimo patalpose jau pripildytos knygų ir suvenyrų, o prie naujųjų namų durų stovi rudeninių augalų kompozicijos.

Taip pat projekto metu atnaujinta Josvainių socialinio ir ugdymo centro infrastruktūra, atliktas remontas, įrengtas keltuvas. Senelių namuose Josvainių socialiniame ir ugdymo centre šiuo metu gyvena 38 senyvo amžiaus žmonės, kuriems teikiama ilgalaikė socialinė priežiūra.

Taps naujais namais

Savarankiško gyvenimo namuose gyvens dar dešimt žmonių, kurie dėl senyvo amžiaus ar negalios jau negali gyventi visiškai savarankiškai, tačiau nuolatinė priežiūra jiems nėra reikalinga. „Čia dirbantys darbuotojai dirbs kiekvieną dieną ir teiks socialinės priežiūros paslaugas – palydės į gydymo įstaigą ar parduotuvę, padės tvarkyti kitus reikalus. O žmonės patys tvarkysis, rūpinsis buitimi, patys pirks ir gamins sau maistą. Galės važiuoti į svečius, lankyti gimines, mums tik reikės apie tai pranešti. Už vandenį, elektrą ir šildymą gyventojai mokės patys“, – pasakojo Josvainių socialinio ir ugdymo centro direktorė Erika Markova.

Pasak įstaigos vadovės, mokesčio dydis už gyvenimą savarankiško gyvenimo namuose bus apskaičiuojamas pagal žmogaus pajamas. Tarkime, jeigu žmogaus pajamos yra didesnės nei du valstybės remiamų pajamų dydžiai, bet mažesnės už trigubą dydį, tai jam mokestis bus tik 5 procentai nuo savo pajamų. „Didėjant pajamoms, ir mokestis atitinkamai didės, tačiau jis nebus didesnis kaip 20 proc. žmogaus pajamų“, – pabrėžė E. Markova.

Prašymus teikia per savivaldybę

Pasak Kėdainių rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjos Jūratės Blinstrubaitės, daliai gyventojų, kurie kreipiasi į savivaldybę dėl apsigyvenimo globos įstaigoje, nuolatinių socialinės priežiūros paslaugų poreikio nėra. „Pavyzdžiui, atokiai gyvenančiam senoliui sunku kūrenti krosnį ir pasirūpinti buitimi, tačiau jam nereikia, kad viską už jį atliktų darbuotojai. Tokių žmonių, atliekant socialinio poreikio vertinimą, vis atsirasdavo ne vienas ir ne du. Todėl buvo teikiamas siūlymas atidaryti savarankiško gyvenimo namus tiek senyvo amžiaus asmenims, tiek neįgaliesiems“, – sakė Socialinės paramos skyriaus vedėja.

Prašymų apsigyventi Josvainiuose, savarankiško gyvenimo namuose, jau yra pateikta. „Laukiame medicininių pažymų ir, jas sutvarkius, šią savaitę žmonės ten jau apsigyvens“, – teigė J. Blinstrubaitė.


Numato poreikio didėjimą

Šį rudenį Kėdainių rajone, Pernaravos seniūnijoje, Langakiuose, atidaryti dar vieni savarankiško gyvenimo namai, pastatyti įgyvendinant socialinio verslo vietos projektą. Kaip teigiama Kėdainių rajono vietos veiklos grupės interneto svetainėje, juose galės gyventi 7–8 vieniši senyvo amžiaus žmonės, tačiau savo veiklą Langakių savarankiško gyvenimo namai pradės nuo kitų metų pradžios.

Kėdainių rajono savivaldybės 2020 m. socialinių paslaugų plane konstatuojama, kad socialinių paslaugų poreikio vyresnio amžiaus asmenims didėjimas yra ir bus viena svarbiausių problemų. Tai lemia demografinė situacija – mažėjantis gimstamumas, jaunimo emigracija, visuomenės senėjimas (šiuo metu vidutinis gyventojų amžius mūsų savivaldybėje yra 44 metai).