Beveik keturių metrų aukščio bronzinė skulptūra iškils Laisvės alėjoje, greta viešbučio „Metropolis“, kur prieš išvykdamas į Berlyną Ch. Sugihara pasirašinėjo vizas.

Jos atidengimo ceremonijoje šeštadienį dalyvaus prezidentas Gitanas Nausėda.

Skulptoriaus Martyno Gaubo kūrinyje „Čiunei Sugiharai atminti“ vaizduojamos ratu į dangų besiveržiančios origami formos gervės, pagamintos iš platinuotos bronzos. Skulptūros pagrinde visiems laikams išliks Č. Sugiharos antspaudas bei Japonijos konsulo veiklą įprasminantys žodžiai „Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbėji visą pasaulį“, išgraviruoti lietuvių, japonų, anglų ir jidiš kalbomis.

„Labai simboliška, kad, minint 80-ąsias konsulo veiklos Kaune metines, monumentas iškils būtent greta Laisvės alėjos. Juk Sugihara tūkstančiams žmonių dovanojo laisvę. Tikiu, kad tai dar labiau sutvirtins lietuvių, japonų bei žydų tautas mus jungiančioje istorijoje,“ – pranešime spaudai cituojamas Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Tuometinis Japonijos vicekonsulas Kaune 1940 metais išrašė daugybę tranzitinių vizų į Japoniją, leidusių žydų tautybės žmonėms pabėgti nuo fašizmo grėsmės. Ch.Sugihara net po konsulato uždarymo pasirašinėjo vadinamąsias gyvybės vizas „Metropolio“ viešbutyje ir tęsė darbą iki paskutinės akimirkos, kol jo traukinys išvyko iš Kauno stoties. Paskutinės jo pasirašytos vizos esą buvo paleistos per traukinio langą.

Laisvės alėjoje jau yra įrengta šviesos instaliacija olandų diplomatui Janui Zwartendijkui (Janui Zvartendeikui) atminti. 1940 metais Nyderlandų garbės konsulu ir kompanijos „Philips“ atstovu Kaune dirbęs J. Zwartendijkas išdavė 2400 vizų į Kiurasao salą Lietuvos ir Lenkijos žydams. Šios vizos sudarė galimybę Kaune Č. Sugiharai išduoti tranzitines Japonijos vizas.