„Kadangi Birštono mieste vykdome daug gyvenamosios aplinkos gerinimo projektų, įskaitant ir kelių rekonstrukciją, nusprendėme iškart žvelgti į ateities potencialą. Artimiausią dešimtmetį vienas iš pagrindinių ES valstybių prioritetų bus aplinkosauga ir žaliosios ekonomikos sprendimai. Todėl, įvertinę saulės energija įkraunamų šviestuvų atsiperkamumą ir nulinę žalą gamtai, iškart ėmėmės darbų daugiau nei vieno kilometro kelio atkarpoje“, – pasakoja Birštono miesto savivaldybės Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėjo pavaduotojas Egidijus Dargis.

Pasak jo, futuristines gėles primenantis apšvietimas iškart sulaukė vietinių gyventojų susidomėjimo. Nors daugelis gyventojų gana konservatyvūs ir nuomonių buvo įvairių, visgi pasikartojančios energijos elementų pritaikymą mieste palaiko daugelis.

„Mes jau esame infrastruktūroje pritaikę suoliukus su išmaniųjų įrenginių pasikrovimo bei dviračių padangų prisipūtimo galimybe, elektromobilių įkrovimo stoteles. O gatvių apšvietimas, prisidedantis prie šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo mažinimo, yra dar vienas žingsnis tvarumo link“, – džiaugiasi Birštono atstovas.

Vis didesnį gamtai draugiškų sprendimų poreikį infrastruktūroje atskleidžia ir prie Nemajūnų kelio apšvietimo prisidėjęs „BIPA“ elektronikos ir inovacijų skyriaus vadovas Elmantas Mickevičius.

„Lietuvoje jau yra parkų, kuriuose galima pamatyti bent kelis saulės energija įkraunamus šviestuvus. Taip pat vis didesnio susidomėjimo sulaukia atsinaujinančius energijos šaltinius naudojančios ir LED apšvietimo sistema apšviečiamos autobuso stotelės. Ypač didelę problemą saulės energija naudojamas apšvietimas sprendžia tose vietovėse, kuriose pastovios energijos gavimas yra sudėtingas arba negalimas“, – atskleidžia šviestuvų autorius.

Anot jo, saulės energija įkraunamos apšvietimo sistemos gali dirbti iki dešimties ar daugiau valandų per parą. O be papildomo saulės baterijų įkrovimo energija išsilaiko net iki keturių dienų. Kaip ir tradicinius šviestuvus, juos yra galimybė valdyti nuotoliniu būdu.

E. Mickevičius atskleidžia, jog futuristinių gėlių dizainas buvo sukurtas visiškai atsitiktinai – tik tada, kai jau visi elementai buvo sudėti į šviestuvus. „Pirmiausia įgyvendinome techninius sprendimus ir tik tada pamatėme, kad jiems reikalingas apvalios formos dizainas. Be to, ir Birštono miesto architektas prašė išlaikyti vientisą miesto įvaizdį, išvengiant kampuotų dalių. Taip ir praminėme šiuos šviestuvus futuristinėmis gėlėmis“, – apie į gamtos peizažą natūraliai įsiliejančius šviestuvus pasakoja elektronikos ir inovacijų specialistas.

Šiuo metu gamtai draugiški sprendimai Birštone įgauna pagreitį. Artimiausiu metu šalia magistralinio kelio Vilnius-Marijampolė Prienų miesto link bus įrengta dar penkiasdešimt tokių pat inovatyvių šviestuvų. O Nemajūnų pėsčiųjų kelią ateityje planuojama tęsti net iki pat Alytaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)