Iš tolo matomas progresas

A+ energetinio naudingumo klasės standartus atitiksiančią ledo areną statantys rangovai „Autokausta“ šiai dienai jau atliko darbų už 8 mln. eurų. Tarp „Girstučio“ baseino ir gyvenamųjų namų plytėjusi apleista laukymė per 11 mėnesių pasikeitė neatpažįstamai, rašoma savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

2 hektarų sklype kasdien pluša daugiau kaip šimtas bendrovės „Autokausta“ darbininkų. Apie stipriai pasistūmėjusį statybų eigos progresą liudija nuveikti darbai.

„Jau išbetonuotos abidvi ledo aikštės, už kelių savaičių baigsime dengti stogą ir pradėsime kloti trinkeles. Viduje betonuojamos grindys, įrengiami santechnikos mazgai, metalinės konstrukcijos padengiamos ugniai atspariais dažais, vedžiojami elektros, ventiliacijos tinklai. Netrukus atvyks ir stiklinės vitrinos“, – šių dienų darbus pakomentavo bendrovės „Autokausta“ projektų vadovas Audrius Pakėnas.

Pasak jo, iššūkiu statybų pradžioje tapo po žeme tekėjusio Gričiupio upelio vagos nukreipimas atokiau nuo pastato. Įtemptas darbinis procesas atėmė šiek tiek laiko ir pareikalavo aplinkinių gyventojų kantrybės dėl statybvietėje užsitęsdavusio papildomo triukšmo, tačiau po to kliūčių neliko ir statybos vyksta pagal numatytą grafiką.
Akcentas – baltas betonas

Pastato išskirtinumu taps baltos betoninės fasado plokštės. Žiemos sporto centrą projektavęs žinomas architektas Gediminas Jurevičius teigia, kad toks eksterjero sprendimas vizualiai tarsi „suminkštins“ kieto ir šalto betono įspūdį.

„Šioje vietoje ilgus metus buvęs šabakštynas tikrai nepuošė miesto. Čia chaotiškai buvo statomi automobiliai, visa erdvė buvo tapusi beveik šiukšlynu. Projektuojant pastatą pirmiausia norėjosi įnešti švaros ir estetikos, kad į areną būtų malonu žiūrėti tiek aplinkinių daugiabučių gyventojams, tiek ir jos lankytojams“, – sakė G. Jurevičius.

Arenos viduje ir išorėje dominuos medis ir betonas, o dėl geresnės akustikos bus įrengtos specialios pakabinamos lubos iš veltinio.

„Žinoma, didelis dėmesys bus skirtas tolygiam ledo aikščių apšvietimui, kad nebūtų šešėlių ir visi galėtų komfortiškai stebėti varžybas ar mėgautis kitokiais pasirodymais ant ledo“, – sakė architektas.

Projektuodamas šį išskirtinį objektą, jis nemažai dėmesio skyrė patraukliai aplinkai sukurti. Arenos prieigose bus pastatyti išskirtinio dizaino modernūs šviestuvai, suoliukai, o parkavimo aikštelių danga išsiskirs jaukumo suteikiančiais įnešiančiais rudais ir pilkais atspalviais.

Stiprina sporto infrastruktūrą

Arenos vidaus puošmenomis taps dvi ledo aikštės. Viena iš jų bus skirta treniruotėms, o kitoje numatyta įrengti tribūnas, kuriose tilps apie 500 žiūrovų. Taip pat suplanuota visa reikiama infrastruktūra su pagalbinėmis, persirengimo bei administracijai skirtomis patalpomis.

Pasak Kauno savivaldybės Sporto skyriaus vedėjo Mindaugo Šivicko, naujajame žiemos sporto centre galės vykti tiek šalies, tiek tarptautinės ledo ritulio ir dailiojo čiuožimo varžybos.

Tuo metu Aušros gatvėje veikiančioje Kauno žiemos sporto mokykloje „Baltų ainiai“ ir toliau vyks treniruotės bei varžybos. Prieš kelerius metus senuosiuose ledo rūmuose buvo atliktas kapitalinis remontas: sutvarkytas stogas ir fasado apdaila, atnaujintos žiūrovų vietos, o vietoje sandėliu virtusios kompresorinės įrengtos naujos persirengimo patalpos, choreografijos salė dailiajam čiuožimui.

Taip pat kieme prie pastato įrengta nauja ledo aikštė po stogu, lauko sąlygomis veikianti vėsesniu metų laiku.

Didžiųjų projektų metas

Naujosios ledo arenos statybos – ne vienintelis tokio masto projektas Kaune, pastaruoju metu įgavęs realų pagreitį. Rudens pradžioje Nemuno saloje prasidėjo vandens sporto centro ir „Mokslo salos“ statybos. Šilainiuose, Kuršių gatvėje jau liejami naujo vaikų darželio pamatai.

S. Dariaus ir S. Girėno stadione matyti vis daugiau statybinės technikos, kuri drauge su sporto halės rekonstrukcijos darbais užduoda toną tolesnei sporto komplekso plėtrai šioje Žaliakalnio erdvėje. Miestas ruošiasi naujo lengvosios atletikos maniežo statyboms, netrukus dar labiau įsibėgės preciziški Ąžuolyno tvarkymo darbai, bus atnaujinta visa šlovingą sporto praeitį įprasminanti Sporto gatvės aikštė. Savo eilės netruks sulaukti ir Dainų slėnis.

Mokslo organizacijos ir technologijų bei inovacijų bendrovės jau žvalgosi Aleksoto link, kur baigiama įrengti komunikacijas bei kitą būtiną infrastruktūrą čia įsikuriantiems pirmiesiems tyrimų centrams. Inovacijų pramonės parkas, tikimasi, taps savotišku lietuviškuoju Silicio slėniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)