Skendi dulkėse

Kaip pasakojo į „Rinkos aikštę“ paskambinusi gatvės gyventoja, vasarą buvo neįmanoma net lauke pabūti, nes kieme – vienos dulkės. Atėjus rudeniui ir intensyviau ėmus važinėti žemės ūkio sunkiajam transportui, situacija tapo tik dar blogesnė.

„Nežinome nei kur kreiptis, nei kas galėtų padėti. Jurgio Lebedžio gatvė anksčiau buvo dalinai išasfaltuota, bet ne iki galo! Keli namai liko, kurie ir toliau dulka šalia žvyrkelio. Kiek pamenu, keturi namai palikti likimo valioje.

Vasarą, sausa kai buvo – dulkės neišpasakytos! Dabar vėl, ūkininkai važinėja, veža ir grūdus, ir daržoves – na, neįmanoma tiesiog. Žolė pilka, medžiai pilki – vienos dulkės.

Pavėsinę pasistatėm, tai teko celofanu aptraukti, nes vienos dulkės joje buvo. Niekaip nesuprantame, kodėl dalį gatvės išasfaltavo, o dalį paliko? Kodėl visko vienu kartu iki galo nepadarė?

Buvo susirinkimas anksčiau, žmonės prašė, kad išasfaltuotų gatvę, žinoma, buvo žadama viską sutvarkyti, bet pažadai liko pažadais.

Sakė lyg seniūnas, kad gatvė ne savivaldybei priklauso, bet kaip ne jai – juk čia Kėdainių rajono gyvenvietė.

Tolėliau kiek asfaltuoja gatvelę, kur du namai apgyvendinti tik stovi, bet ten eismas ne toks stiprus, o mūsų gatvė liko tokia „nei pakarta, nei paleista“, nebeįmanoma jau“, – kalbėjo J. Lebedžio gatvės gyventoja.

Išasfaltavo prieš keliolika metų

Paaiškėjo, kad minėta gatvė buvo dalinai išasfaltuota prieš keliolika metų. Bet prieš kiek tiksliai – pasakyti negali nė Kelių direkcija, kuriai ši gatvė ir priklauso.

„Jūsų minima gatvė – asfaltuotas ruožas per gyvenvietę – valstybinės reikšmės rajoninio kelio Nr. 2005 ruožas nuo 13,3 iki 14,7 km.

LAKD Informacinėje sistemoje „Kelių projektai“ duomenys yra kaupiami ir saugomi nuo 2004 m., o šis ruožas yra išasfaltuotas iki 2004 metų“, – informavo Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos Tarptautinių ir viešųjų ryšių skyriaus komunikacijos vadybininkas Evaldas Tamariūnas.

Kadangi kelias išasfaltuotas buvo labai seniai, informacijos, kodėl galiukas gatvės liko neasfaltuotas – taip pat nėra.

Greitai nebus

Paaiškėjo, kad Devynduonių gyventojai ir toliau turės kentėti dulkes. Mat numatytuose kelių remonto projektuose, kurie bus įgyvendinami iki 2022 metų, šis ruožas liko už brūkšnio. Pasiremdami vertinimo kriterijais, Kelių direkcijos specialistai šį ruožą paliko 24 vietoje iš 48 Kėdainių rajono savivaldybėje asfalto reikalingų kelių.

Finansavimą gavo vos keturi kelių ruožai.

„Kelių direkcijai priklausantys valstybinės reikšmės keliai asfaltavimui atrenkami pagal žvyrkelių ruožų atrankos metodikas ir nustatytus atrankos kriterijus, t. y. ar yra viešasis transportas ar ne, ar bus sugeneruotas papildomas eismas, ar yra lankytinų vietų, koks vidutinis metinis paros eismo intensyvumas, maršruto užbaigtumą, savivaldybės prioritetus ir t.t.

Kelio ruožas, apie kurį kalbame, yra 24 vietoje ir į šio periodo asfaltuotinų kelių sąrašą nepateko. Visi kelių ruožai, kurie nepateko į viešai paskelbtą valstybinės reikšmės asfaltuotinų kelių ruožų sąrašą, bus apsvarstyti ir įvertinti, kai bus rengiamas kito laikotarpio valstybinės reikšmės kelių su žvyro danga asfaltavimo sąrašas.

Valstybinės reikšmės kelių asfaltavimo apimtys priklauso nuo Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo“, – sakė E. Tamariūnas.

Galima paspartinti

Tiesa, yra galimybė, kaip paspartinti kelio ruožo asfaltavimo darbus.

„Asfaltavimą paspartinti būtų galima, jei savivaldybė prisidėtų ne mažiau kaip 20 proc. prie projekto įgyvendinimo.

Kelių direkcija bendradarbiauja su savivaldybėmis, yra pasirašiusi ne vieną tokią sutartį. Tad pirmiausia gyventojai turėtų kreiptis į savivaldybę“, – paragino specialistas.

Nėra aprašo

Tuo tarpu Kėdainių rajono savivaldybės mero patarėja Jorūnė Liutkienė atkreipė dėmesį, kad kol kas savivaldybėje nėra buvę nė vieno atvejo, kad gyventojai kreiptųsi tokiu klausimu, tad ir tvarkos aprašas, pagal kurį savivaldybė galėtų prisidėti bent 20 proc. kelių asfaltavimui reikalingų lėšų, nėra parengtas.

Tačiau ji patikino, kad jei gyventojai kreipsis ir bus poreikis, tvarkos aprašą bus galima parengti, patvirtinti rajono taryboje ir tuomet tokiu būdu bandyti pagreitinti kai kurių probleminių vietų kelių asfaltavimo darbus.