Tėkštelėjus pinigų vienur ir kitur, klojamos naujos dangos, tačiau valdžios neūkiškumas kai kuriais atvejais verčia gūžčioti pečiais.

Dėl šaligatvių – tyla

Šį mėnesį išliejus naują asfalto dangą Liepų alėjoje, miesto pakraštyje esančio kvartalo pagrindinėje gatvėje, lengviau atsikvėpė lengvųjų ir greitosios pagalbos automobilių vairuotojai. Medikai šia netoli ligoninės esančia gatve neretai vyksta pas ligonius. 830 metrų ilgio gatvė buvo viena iš labiausiai nusidėvėjusių mieste. Liepos alėjos remonto darbams Ekonomikos skatinimo ir koronaviruso plitimo sukeltų pasekmių mažinimo priemonių plano lėšų paskirstymo komisija paskyrė 116 tūkstančių eurų.

Tačiau pėstiesiems nuo to netapo nei patogiau, nei saugiau. Naujai suremontavus gatvę šiandien ne tik akį rėžia, bet ir pavojų kelia susidėvėję ir aplūžę gatvės borteliai, sueižėjusi šaligatvių danga ir nelygumai. Gatvės gyventojams natūraliai kyla klausimas: kodėl vienu metu nesutvarkyti ir šaligatviai bei kada ateis jų eilė?

Rajono mero patarėja ryšiams su visuomene Jorūnė Liutkienė teigė, jog tai – skirtingi projektai. Gatvių danga keičiama iš vienų lėšų, o šaligatviai – iš kitų. „Tikrai bus daroma“, – tikino savivaldybės vadovo atstovė, tačiau detalesnės informacijos, kada jie bus tvarkomi, nepateikė.

Vadina neūkiškumu

Tuo tarpu rajono tarybos opozicijos lyderis Saulius Grinkevičius kompleksinio požiūrio nebuvimą vadina tiesiog primityviu pinigų įsisavinimu. „Tai – ne investavimas į aplinkos sutvarkymą ir gerovę, o neūkiškumas. Skubama įsisavinti Vyriausybės skirtus pinigus pandemijos pasekmėms sumažinti. Liejamos tik gatvių dangos, tačiau darbas nepadaromas iki galo. Jei daryti, tai daryti reikia gerai. Juk po kurio laiko reikės tą naują asfalto dangą ardyti ir pjaustyti, norint sutvarkyti bortelius ir šaligatvius“, – neūkišku valdžios požiūriu stebėjosi pirmasis tiesioginiuose rinkimuose išrinktas rajono meras.

Vienas iš kompleksinio sutvarkymo pavyzdžių mieste – Šėtos gatvė, kurioje 2017 m. baigta vykdyti rekonstrukcija. Jos metu buvo išlieta nauja kelio danga, sudėti borteliai ir šaligatviai, įrengtas naujas apšvietimas.

Ar panaši situacija dėl šaligatvių nesusiklostys šiuo metu pradėtoje tvarkyti Birutės gatvėje? Už Vyriausybės skirtus pinigus savivaldybė skelbia atliksianti darbų už 117 tūkstančių eurų. Gatvėje atnaujinamas asfaltas nuo J. Basanavičiaus gatvės iki pat įmonės „LTP Texdan“. Birželio 26 d. savivaldybės interneto tinklapyje pateiktoje informacijoje teigiama, kad gatvė naujų šaligatvių sulauks, vyksta jų projektavimo darbai.