Darbus pradėti planuojama rugpjūtį. Rekonstrukcijos projektas, pasak savivaldybės, paruoštas bendradarbiaujant su Lietuvos dendrologų draugijos, saugomų teritorijų, valstybinės miškų tarnybos ir kitų sričių specialistais bei ekspertais. Taip pat atsižvelgta į kauniečių pastabas ir pasiūlymus.

„Kauno keliai“ įsipareigoja Ąžuolyno parką sutvarkyti per 22 mėnesius. 62,6 hektaro plote vykdant parko infrastruktūros gerinimo darbus, įmonė privalės vadovautis „Kauno plano“ numatytomis parko tvarkymo ir apsaugos priemonėmis.

Atnaujinant parką bus išsaugotas esamas takų tinklas – per visą Ąžuolyno ilgį nusidriekusi lenkta alėja su išsišakojančiais takeliais. Numatyta atnaujinti esamų asfalto takų dangą, o natūralūs gruntiniai takai bus sutvirtinami užpilant juos skaldele.

Parke taip pat bus įrengtas naujas dviračių takas, jo trasa, atsižvelgiant į dendrologų ekspertizės išvadą, pakoreguota taip, kad maršrutas vingiuotų saugiu atstumu nuo vertingų želdinių, vaikų žaidimo aikštelių ir pėsčiųjų zonų.

Taip pat nuspręsta panaikinti po senųjų ąžuolų lajomis įsikūrusias aikšteles, kad nebūtų trypiamos medžių šaknys. Biologinės įvairovės pažinimui bus įrengtas pažintinis takas.

Planuojama atnaujinti apšvietimą, pastatyti naujus suoliukus, atokiau nuo senųjų ąžuolų įrengtos poilsio, treniruoklių ir vaikų žaidimų aikštelės. Ąžuolyne bus įrengti du viešieji tualetai, suremontuoti esami tilteliai ir atnaujinta kita parko infrastruktūra.

Darbų plane numatyta ant sraigtinių pamatų padaryti laiptus į Tunelio gatvę ir Radvilėnų plentą.

Savivaldybė akcentuoja, kad „Natura 2000“ tinklui priklausančiame Ąžuolyne bus atliekama nuolatinė projekto vykdymo, statybos techninė ir aplinkosauginė priežiūra, kad rangovo atliekami darbai vyktų tiksliai pagal planą. Numatyta tikrinti tiek atliktų statybos darbų, tiek naudojamų statybinių medžiagų bei įrangos kokybę ir atitikimą griežtiems reikalavimams.

„Visi darbai suplanuoti taip, kad nenukentėtų ąžuolai ir kiti reti augalai, čia gyvenančios nykstančių paukščių ir vabalų rūšys. Darbams bus pasitelkta tik mažoji technika bei griežtai laikomasi aplinkosaugininkų rekomendacijų“, – pranešime cituojamas Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

5,67 mln. eurų rekonstrukcijai skirs Europos Sąjungos fondai, Vyriausybė ir savivaldybė.

Pernai Kauno Ąžuolynui parengtas ir aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos įsakymu patvirtintas gamtotvarkos planas, jo tikslas yra atkurti ir užtikrinti saugomo niūriaspalvio auksavabalio buveinėms tinkamą aplinką bei numatyti tam būtinas priemones.

Jau antrus metus Ąžuolyne arboristai atlieka saugomų medžių lajų korekciją ir sutvirtinimo darbus, sausų šakų šalinimą. Specialistai rūpinasi, kad dirvožemis po ąžuolais būtų gerinamas patręšiant, purenant ir mulčiuojant, atliekamas saugotinų medžių drevių atvėrimas, mūro, betono likučių ir kitų šiukšlių šalinimo darbai.

Parko teritorijoje pagal gamtotvarkos projektą naikinami invaziniai uosialapiai klevai, nuo menkaverčių želdinių bei krūmų valomos senųjų ąžuolų polajos, taip sudarant palankias sąlygas naujai ąžuoliukų kartai įsitvirtinti ir augti bei prailginti šimtamečių ąžuolų gyvavimo amžių.

Pradinis parko atnaujinimo projektas, pristatytas 2018 metais, sulaukė kritikos dėl menko viešinimo, nuogąstauta, kad planas atrištų rankas dideliems medžių kirtimams miškingame parke, paliekant ten dideles jam nebūdingas atviras pievas.

Po kritikos savivaldybė sutiko pakoreguoti projektą ir paragino gyventojus teikti pasiūlymus. Jų sulaukta apie 30 ir, pasak savivaldybės, į juos buvo atsižvelgta.

Kauno savivaldybės duomenimis, Ąžuolyno parke auga apie 770 ąžuolų, o unikaliausia šio parko vertybė yra 100–300 metų ąžuolai, jų kamieno skersmuo siekia 100–160 centimetrų.

Šis parkas yra vieno rečiausių Lietuvoje ir Europoje vabalo – niūraspalvio auksavabalio – gyvenamoji vieta, jis saugomas ir kaip Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorija.

Manoma, kad Ąžuolyno augimvietei gali būti keli tūkstančiai metų. 2005 metais, vykdant gamtinės įvairovės tyrimus, parko teritorijoje užregistruoti 59 rūšių paukščiai, 29 paukščių rūšys įrašytos į Europoje globaliai nykstančių rūšių sąrašus.