Dalyvauti žaidime „Šlamučio slėpynės“ visai paprasta: tereikia aplankyti bent po vieną objektą trijose skirtingose savivaldybėse, rasti Šlamučio atvaizdą, su juo nusifotografuoti ir siųsti nuotraukas el. paštu info@krda.lt. Žaidimo nugalėtojai laimės 2 naktų nakvynę 4 asmenims kaimo turizmo sodyboje Kauno rajone, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Kiekviename iš objektų Šlamučio atvaizdai yra arba išpurkšti ant žemės ar kitų paviršių dažais, arba randami ant priklijuotų spalvotų lipdukų. Ant tokių lipdukų yra ir QR kodas, tad apie žaidimą negirdėję keliautojai gali jį nuskenuoti ir taip rasti visą informaciją apie „Šlamučio slėpynes“.

Tęsia tradiciją

Kaip pasakoja šio žaidimo iniciatorės, Kauno regiono plėtros agentūros (KRDA), projektų vadovė Gaila Tulušienė, panašūs kelionių žaidimai Kauno regione vykdomi jau ketvirtus metus iš eilės. Prieš keletą metų vyko žaidimas „Magiškasis Kauno regiono septynetas“ – reikėjo aplankyti po 7 objektus iš 7 savivaldybių.

2018 m. žmonės buvo raginami keliauti po tuos objektus, kurie buvo susiję su Lietuvos nepriklausomybės atkūrimu. Tuo tarpu pernai pažinti regioną kvietė „Pojūčių pasas“ – žmonės turėjo aplankyti 5 objektus pagal penkis pojūčius: pamatyk, išgirsk, užuosk, paragauk, pajausk.

„Šiais metais prisiminėme, kad turime tokį personažą Šlamutį. Jis buvo sukurtas iš Jonavos rajono kilusios tautodailininkės ir rašytojos Stasės Samulevičienės. Ji parašė tokias vaikiškas knygeles kaip „Padaužiukai“, „Padaužiukų bičiuliai“ ir vienas iš personažų buvo Šlamutis. Mums šis personažas pasirodė žaismingas ir smagus, tad jį pasirinkome kaip žaidimo simbolį“, – apie šiųmetinį sumanymą sakė G. Tulušienė.

Kviečia į gamtą

Šiais metais žaidimas orientuotas į gamtinius objektus. Tai – ne atsitiktinumas, nes šlamučiu vadinamas ir geltonai žydintis vaistinis augalas. Senesni projektai buvo labiau orientuoti į muziejus ar kitus kultūrinius objektus. Šiemet žaidimo koncepcija kviečia pažinti Kauno regiono gamtą – nuo Žvėrinčiaus miško tako Birštone iki Betygalos piliakalnių Raseinių rajone.

„Kiekviena iš Kauno regiono savivaldybių kartu su turizmo informacijos centrais pasirinko, kuriuos objektus nori siūlyti žaidimui. Pagrindinis kriterijus buvo tas, kad jie būtų susiję su gamta. Tai ir dviračių, ir pažintiniai takai, ir piliakalniai. Tarp objektų, kuriuose slepiasi Šlamutis, yra ir Kadagių slėnis, ir Tado Ivanausko Obelynės sodyba Kauno rajone, ir daugelis kitų gamtinių objektų. Vienintelis ne gamtinis yra Kėdainių Senosios rinkos aikštė“, – pasakoja KRDA atstovė.

G. Tulušienė patikina, jog žaidimo koncepcija buvo sugalvota dar iki karantino, tad tai, jog šiemet kviečiama aplankyti gamtinius Kauno regiono objektus – tik sėkmingas sutapimas, leidžiantis savo šalies pažinimą pritaikyti prie dabartinės situacijos.

Siekia priminti apie menininkę

Tarp objektų, kuriuose slepiasi Šlamutis – ir Samulevičių memorialinė sodyba Jonavos rajone, kurioje gyveno šį personažą sukūrusi Stasė Samulevičienė. Anot G. Tulušienės, šio personažo pasirinkimu kelionių žaidimui taip pat tikimasi kiek priminti ir išpopuliarinti S. Samulevičienės kūrybą.

„Padaužiukų bičiuliai“ nėra labai žinoma knyga. Ji parašyta 1984 m. „Tačiau mes neturime labai daug vaikiškų knygelių ir jų ryškių personažų. Ji ne tik vaikiškas knygutes rašė, bet buvo ir tautodailininkė, ir pati iš kailio bei odos gamino žaisliukus – būtent jie vėliau tapo jos knygų personažais“, – sakė G. Tulušienė.

Praulių kaime didžiąją gyvenimo dalį praleidusi S. Samulevičienė dar tarpukario laikotarpiu Paryžiuje už savo kailių dirbinius apdovanota aukso medaliu. Su savo knygelėmis ji išgarsėjo sovietmečiu – jos knygos buvo verčiamos į rusų, čekų, lenkų kalbas. Ši tautodailininkė tapo vienintele lietuve, už nuopelnus vaikams apdovanota vaikų įsteigtu „Šypsenos“ ordinu.

Visą lankytinų objektų sąrašą, žemėlapį bei žaidimo sąlygas galima rasti internetiniame tinklapyje arba „Facebook“ grupėje ŠlamučioSlėpynės. Žaidimo žemėlapius taip pat rasite Birštono, Jonavos, Kaišiadorių, Kauno rajono, Kėdainių ir Raseinių turizmo informacijos centruose bei Prienų krašto muziejuje. Registruotis žaidime siunčiant nuotraukas galima iki lapkričio 1 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)