Vienas įdomiausių egzempliorių – Vokietijos firmos „Villeroy & Boch“ maždaug 1890 m. pagamintas pilnas indų servizas iš 36 trijų dydžių lėkščių, serviravimo lėkštės ir indo sriubai.

Pasak servizą parduodančio Sigito, pilnas tokių metų labai garsios firmos indų komplektas – itin retai pasitaikantis dalykas. „Kiek ieškojau, daugiausia ką turi kolekcininkai iš tokio laikmečio – tai vieną ar kelias lėkštes, dažnai ir apdaužytas. Šitas servizas yra pilnas ir, panašu, mažai arba visiškai nenaudotas“, - pasakojo pardavėjas, aptikęs jį Briuselio sendaikčių turguje.

Tarp daugybės senovinių baldų, įrankių, knygų, nuotraukų, vazelių, indų, monetų ir kitų prekybos miestelyje „Urmas“ vykstančiam senturgiui būdingų daiktų šį kartą akį traukia išskirtinių formų tarpukario ar pokario laikų gerai išlaikyti odiniai rankinukai. Kai kurie jų – iš krokodilo odos.

Dar vienas išskirtinis eksponatas – iš Anglijos atvežta prabangi pašto dėžutė, primenanti puošnų seifą.

Renginyje sutikti žmonės patikino, kad senturgio labai laukė ir nekantrauja pasižiūrėti ką įdomaus šį kartą atvežė prekybininkai, atvykę ne tik iš visos Lietuvos, bet ir iš Lenkijos, Latvijos, Estijos.

„Prijaučiam istorijai, lankomės kiekvieną kartą ir stengiamės bent kokią smulkmeną nusipirkti, papuošti namus. Smagus tas bendravimas, daiktų istorijos, kurias kartais papasakoja prekybininkai. Jau labai pasiilgom viso šito, nes paskutinį kartą senturgis buvo praeitų metų rudenį, o dėl karantino vietoj kovo – tik dabar. Nusižiūrėjom tokias visai simpatiškas svarstykles, tarpukario laikų berods. Galvojam, kad visai gražiai žiūrėsis mūsų virtuvės interjere“, - pasakojo kauniečiai Karolina ir Juozas.

Vilmantas iš Vilniaus turi kavinę užmiestyje, kurios interjerą stengiasi pagyvinti netradiciniais daiktais. „Pastebėjau tokius įdomius gana didelio mastelio sovietinių „Žigulių“ modelius. Galvoju, gal tiks papuošti vaikų kampeliui kavinėje. O ir tėvų dėmesio sulauktų tokie eksponatai, nes daugelis dabartinių tėvų vaikystėje dar tokiais buvo vežiojami“, - svarstė pašnekovas.

Senturgis „Laiko ratu“ vyks visą savaitgalį, birželio 12–14 dienomis, nuo ankstaus ryto iki vėlyvos popietės Kaune, prekybos miestelyje „Urmas“, automobilių aikštelėje esančioje adresu Elektrėnų g. 1F.

Šį kartą į senturgį bus galima atvykti ir nemokamais dviejų specialių miesto autobusų maršrutais. Jie kas valandą važiuos iš Aleksoto ir Šilainių nuo stotelių „Aleksoto poliklinika“ bei „Mega“. Šeštadienį (13 d.) jie kursuos 9–16 val., o sekmadienį (14 d.) – 9–14 val. Atgal, iš stotelės „Elektrėnų g.“ atitinkamai 10–17 val. ir 10–15 val.

Autobusai stos ir keleiviams išlipti bei įlipti bus galima visose maršruto kelyje esančiose visuomeninio transporto stotelėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)